Egy remek természetű kutya gazdája lesz az, aki a shiba inu fajta mellett dönt. Hű társ a mindennapokban, ám az a fajta aktív kutyus, aki igényli a törődést és az állandó foglalkozást. Egyáltalán nem agresszív típus, így kisgyermekes családoknak is ideális választás. Egyaránt jól érzi udvaron és lakásban is magát.

A shiba inu jelleme, tulajdonságai, természete, mozgásigénye
Kiegyensúlyozott, éber, kíváncsi és vidám kutya, akivel minden nap egy öröm. Ugyan ritkán ugat, de eléggé figyelmes tud lenni. Szorosan kötődik gazdájához, ugyanakkor bizonyos fokú függetlenséget mindig megőriz. Általában engedelmes, jó az alkalmazkodó készsége, nyugodt, csendes, óvatos és konfliktuskerülő.
A shiba mozgékony és nagyon bátor, nem riad vissza a nála nagyobb testű, akár agresszív állatoktól sem. Családjához, különösen a gyerekekhez nagyon kedves. Engedelmes és intelligens jellemének köszönhetően nagyon jól nevelhető és könnyen alkalmazkodik bármilyen környezethez. Ha a család a shibát lakásban tartja, nem szabad elfelednie, hogy igen aktív kutya és sok mozgásra van szüksége. Bundája ápolásán kívül nem igényel különleges gondoskodást, de rendszeres foglalkozást igen. Beéri napi három rövid sétával, ha emellett rendszeresen játszhat a kertben, vagy hetente egyszer kihancúrozhatja magát a parkban. De ha a gazdája mindennap kijár az erdőbe, a shiba oda is szívesen vele tart, de hosszabb kirándulásokon sem unja el magát. Mindegy neki, hogy a városban vagy a természetben sétál-e, mindenütt egyformán jól érzi magát; ezért városi környezetben vagy lakásban való tartásra is alkalmas.

A kutya betegsége és ápolása
Kicsi a bors, de erős – tartja a mondás, ez pedig a shiba fajtára különösen jellemző, hiszen kis termete ellenére az egyik legegészségesebb fajtának mondható, akit a gondos tenyésztésnekhála minimális mértékben érintenek az ízületi és szembetegségek. Más robusztus kutyákhoz hasonlóan természetesen náluk előfordulhat csípődiszplázia vagy szürke/zöld hályog, de nincs rá különösebben nagy esély.

A shiba inu kinézete, magassága, súlya
A shiba a legkisebb spiccfajta, marmagassága 39 cm, a legnagyobb súlya 13,5 kg. Erőteljes felépítésű, izmos, fürge mozgású kutya. Hosszú, sima szőre merev szerkezetű és durva tapintású, mégis fényes. Lehet egyszínű vörös vagy fehér, kétszínű fehér és fekete vagy mogyoróbarna és fekete. Koponyája széles, feje a rókáéhoz hasonló stopja jól kifejlett, pofája jól fejlett, a fekete orrtükör felé elkeskenyedő. Szeme sötét színű, háromszögletű, melynek külső sarka feljebb helyezkedik el.
Várható élettartama: 10-14 év.

A kutya nevelése és tanítása
A shiba általában könnyen nevelhető, feltéve, hogy a gazdája tisztában van független jellemvonásaival. A gyakorlatokat célszerű játékkal válogatni, hogy a kutya számára hosszabb távon is élvezetesen legyenek, és a helyes viselkedést meg kell jutalmazni. A shiba nagyon jól motiválható finom falatokkal, hiszen szereti a hasát, így nem lesz nehéz dolgunk vele. Rendszerint jól alkalmazkodik a körülményekhez, és példásan viselkedik, ha gazdája magával viszi valahová, de „mutatványokra” nem hajlandó, és a hosszú, egyhangú képzéseket sem szereti. Mivel hagyományosan vadászkutyaként használták, előfordulhat, hogy séták közben kitör belőle a vadászösztön. Nagyon fontos tehát a „hozzám!” parancs alapos elsajátítása és hogy mihamarabb tudatosuljon benne, hogy ha a gazdi hívja, neki mindig engedelmeskednie kell.

A shiba inu étrendje, etetése, mennyit eszik
Mivel ez a kutyatípus hízásra hajlamos fajta, ezért nem mindegy, hogy mit és mennyit eszik. Kerülni kell a szója és kukorica tartalmú eledeleket. Naponta 2x javasolt etetni. Mindegy, hogy nedves vagy száraz eledelt választ számára, ügyeljen rá, hogy a hús elsőként szerepeljen az összetevők listáján és lehetőség szerint kevés gabonát tartalmazzon.

shiba inu

A shiba inu családban, gyerek mellé, lakásban
Családtagként sincs rá panasz, szereti, ha sokan veszik körbe, imádja a gyerekeket és van is türelme hozzájuk. Egyaránt jól érzi magát lakásban és kertes házban is. Mivel nem az az ugatós fajta, ezért társasházban, panelban is jól elvan, feltéve, ha rendszeresen lejárunk vele sétálni.

A shiba inu származása, története, alkalmazása
A shiba egy ősi japán kutya. Az a szó, hogy shiba, valami kicsire utal, egy kistermetű kutyára. A természetes élettere a Japán-tengernél lévő hegyekben volt, ahol apróvad vadászatához használták. Miután 1868-ban és 1912-ben az angol szettert és pointert Angliából Japánba imponálták, a sportvadászat kedvelt időtöltéssé vált Japánban. A következmény az lett, hogy a shibát keresztezték ezzel a fajtákkal. A fajtatiszta shiba így egyre ritkább lett, annyira, hogy a természetes élőhelyén is alig fordult elő néhány egyed. 1928-ban egyes vadászok elkezdték felkutatni a még meglévő egyedeket, hogy életre hívják ezt a fajtát, így sikerült azt a kevés még meglévő vérvonalat megmenteni. 1934-ben egy egységes standardet állítottak fel. E standard alapján 1937-re tenyésztették ki a shiba mai megjelenési formáját.

A shiba inu jellemző ára
Egy megbízható tenyésztőtől származó törzskönyves shiba inu ára 250 ezer és 500 ezer közé tehető.

Gyakori nevek ehhez a fajtához
Hacki, Rézi, Akira

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.