A Goldendoodle  egy kifejezetten aktív, játékos és meglehetősen energikus kutya, amely hamar népszerűvé vált a tenyésztők és kisállattartók körében. Ez a kutyafajta némi ösztönzésre szinte bármit megtanul, ami egy kutyától elvárható.

Ha jól idomítják kis vezényszóra rövid úton képes lesz elkapni egy frisbee-t vagy átugrani az előtte álló akadályokat.Több tenyésztő ellenben kifejezetten állítja: sok türelemre van szükség ahhoz, hogy ezt a fajtát bármilyen trükkre és parancsra megtanítsuk, igaz az erőfeszítés szerintük is megéri.

Egy  átlagos képességű példány az új parancsokat 30-35 ismétlés után megjegyzi.A szóban forgó kutyafajta kiválóan megfelel gyermekes, kisgyermekes családoknak is, hiszen köztudott róla, hogy imádja a gyermekeket.

A Goldendoodle bizonyos értelemben kiváló házőrző is – pontosabban inkább „vendégjelző” – ugyanis jellegzetes ugatásával figyelmezteti ugyan a ház lakóit a közeledő látogatóra, ellenben a kapuhoz vagy ajtóhoz érő vendéget farkát csóválva gond nélkül beengedi.

A goldendoodle eredete

Bár egy ideig viták folytak a fajta eredetéről, az angolok sokáig állították, hogy a Goldendoodle tőlük származik. A Curly Golden, Curly Retriever és Goldenpoo néven is emlegetett kutyafajta legkorábbi ismert tenyésztése a fajta ismerői szerint Észak-Amerikában és Ausztráliában kezdődött meg az 1990-es évek elején.

goldendoodle

Az első almokból származó kis doodle hibridek hamar népszerűvé váltak. A tenyésztők ekkor úgy döntöttek, hogy megkísérelnek egy nagyobb keresztezést a Golden Retrievers és a Standard Poodles bevonásával, A tenyésztés során kisebb hibridek is létrejöttek.

A Goldendoodle fajtajellege, szőrzete és ápolása

A Goldendoodle-k több méretben is ismertek. Míg azapró termetű kifejlett példányok 7-14 kg között mozognak, addig a közepes termetűek 14-20, a standardok 20-45 kg-os súlyt érnek el kifejlett állapotukban. A fajta átlagos marmagassága 45-47 cm, de léteznek ettől jóval kisebb, illetve jóval nagyobb méretű egyedek is.

A fajta sima, göndör, hullámos és egyenes szőrzettel is rendelkezhet, melynek színe a sárga és a fehér mellett lehet barna, vörös, szürke és fekete. Ahhoz, hogy a Goldendoodle szőrzetét tisztán tartsuk, meglehetősen sok ápolásra van szükség, gyakorlatilag napi rendszerességű gondozást igényel.

Ehhez persze nem árt beszerezni egy profi ápolókészletet sem, amely elengedhetetlen lesz a kutya szőrzetének szakszerű vágáshoz.  A szőrzet mindennapos tisztítása a szőr közé ragadt szennyeződések hatékony eltávolítása  érdekében is fontos.

A Goldendoodle füleit és szemeit ugyancsak rendszeresen meg kell tisztítani a fertőzések elkerülése érdekében. A fajta meglehetősen kényes a körmeire, érdemes egy a kutya igényeit igazított ütemterv szerint gondozni a kutyus körmeit. fürdésnek heti ütemtervnek kell lennie.

goldendoodle

Érdemes tisztában lennünk azzal is, hogy a Goldendoodle szőrhullása a kutyafajták közöttátlagos mértékűnek mondható, igaz utóbbi mértéke nagyban függ a kutya korától, egészségügyi állapotától és fajtájától is.

A Goldendoodle jelleme, természetes, tulajdonságai

A Goldendoodle fajtához tartozó egyedek némiképp érzékenyebbek, mint más kutyafajták. Kiképzésük során oktatóik gyakran beszámolnak arról, hogy egy-egy szigorúbb fegyelmezés érzelmileg rendkívül megérinti őket. Kiegyensúlyozottságukból veszítenek az olyan esetekben is, amikor szabálytalan napi rutint kell hosszútávon követniük.

Egyfajta ellentételezésként rendkívül fogékonyak a gazdik érzelmeire és odaadó lelki-társak tudnak lenni akár egy életen keresztül. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen a fajta imádja az embereket, rendkívül hűségesek, gazdijuk iránt gondoskodóak, nem egy esetben terápiás kutyává tudnak válni.

Mint fentebb is utaltunk már rá, a Goldendoodle nem ritkán ugat, ám ezt nem annyira a házőrző és területvédő attitűd, mint inkább a félelem, a figyelemfelkeltés, az unalom, az üdvözlés, a szeparációs szorongás vagy szimplán a védekezés vált ki. Arra is meglehetősen kicsi az esély, hogy a szóban forgó fajta megharapjon valakit.

A Goldendoodle etetése (étrend és mennyit eszik)

Alapvető fontosságú, hogy a Goldendoodle-t a száraz  és legfőképpen jó minőségű eledellel etessük. Általánosságban elmondható, hogy a kutyák aktivitási szintjére a speciálisan megalkotott élelmiszerek a legjobbak.

A száraz élelmiszer segít megelőzni a  fogszuvasodást, a fogvesztést, az ínybetegséget és a rossz leheletet. Megfelelő táplálás mellett is átlagosnak tekinthető a Goldendoodle elhízási kockázata Ennek érdekében a napi sétákat érdemes rutinszerűen és ütemezetten megtenni.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.