Eszes, ügyes, ragaszkodó és családcentrikus eb a Pembroke welsh corgi, akiről általánosságban az is elmondható, hogy nincs vele sok gond. Nem beteges, jól érzi magát kint és bent egyaránt, ráadásul II. Erzsébet angol királynő is ilyeneket tenyésztet.
Hát kell ennél több?!

A welsh corgi jelleme, tulajdonságai, természete, mozgásigénye

Energikus, értelmes és ragaszkodó – talán ezzel a három jelzővel lehetne a legjobban leírni a Pembroke welsh corgit. Hűséges és családcentrikus eb, aki bár nagyon nyugodt természetű, ha valami szokatlant észlel, biztos, hogy ugatással jelez majd. Ennek ellenére nem egy ugatós fajta, viszont ha ugat, annak bizony oka van.

corgi kölyök

Remek őrkutya, aki kellő magabiztossággal védi, amit rábíznak. Amolyan a jég hátán is megél fajta, nincsenek nagy igényei, könnyen alkalmazkodik minden helyzethez.
Könnyen tanul, mert gyors a felfogása és testi felépítése ellenére a mozgása is igen fürge. Idegenekkel szemben nem támadó, inkább távolságtartó. Más kutyákkal szemben dominánsan viselkedik és egyéb háziállatokkal csak korai szocializáció esetén jön ki jól. Nagyon fontos, hogy már korán hozzászoktasd őt a ház körüli macskákhoz, más háziállatokhoz, így a későbbiekben sem lesz gond.

Könnyen tanítható, szeret a gazdája kedvében járni. Egyszerűen taníthatsz meg neki ügyességi feladatokat, mert mindent kihívásként él meg és igyekszik benne jól is teljesíteni.
Igazi társa a gazdájának, aki mindenben benne van. Tele van energiával, amit le is kell vezetnie, így nem lesz számára elég a napi 1-2 rövidebb séta. Vidd magaddal bátran túrázni, frizbizz, labdázz vele, de a vizet is nagyon szereti, így olyan helyre is mehettek néha, ahol úszni tud. Nem igényli az állandó foglalkozást, egyedül is jól elvan, főleg ha kap valami rágnivalót, ami csak az övé. Imádja a labdákat és általában nem kívánkozik ki a kertből, ahol él, nincs különösebb hajlandósága a lakóhelyén kívüli világ önálló felderítésére, így nem kell attól sem tartanod, hogy elszökik.  Ha elengedik a pórázról, általában nem szívesen távolodik messzire a gazdájától, így stressz nélkül tudtok akár póráz nélkül is sétálni.

Egyértelműen azoknak javasolható ez a fajta, akik olyan problémamentes kutyát szeretnének tartani, akivel kellemes az együttélés, de szükség szerint tudják azt, amit a nagyobb testű társaik.

A corgi betegsége és ápolása

Mivel szívós fajta, nem sok betegség éri utol, ám arra felelős gazdiként nagyon oda kell figyelned, hogy ne hízzon el, hiszen a testfelépítése olyan a kis rövid lábaival, hogy a súlyfelesleg komolyan terhelést ró az ízületeire.
A Pembroke welsh corgi szőrzete kevés ápolást igényel; elég hetente egyszer átkefélni, az elhalt és kilazult szőrszálak eltávolítása végett.
Inkább a vakságot okozó szembetegségekre hajlamos, például a zöldhályogra.

A kutya kinézete, magassága, súlya

A legjobban egy rókához tudnánk hasonlítani. A teste hosszú, ám tömzsi és ehhez jönnek még a feltűnően rövid lábai is, amitől mókás, ugyanakkor egyedi a megjelenése is.
Egyenes, sűrű, kemény szálú a szőrzete. Színe lehet vörös, őzbarna, fekete-cserbarna. Fején, pofáján, végtagjain, nyakán és mellkasán lehet valamilyen fehér folt.
A pembroke welsh corgi egy erős, mozgékony, izmos testfelépítésű kutya. Marmagassága 25-31 cm, egészséges súlya pedig 9-12 kilogramm közé tehető. 12-15 évig élnek általában.

A welsh corgi nevelése és tanítása

A Pembroke welsh corgi értelmességének és éberségének köszönhetően könnyen tanítható fajta. Általában pontosan érzékeli a hanghordozásban rejlő különbségeket, így hamar felfogja, hogy mit lehet és mit nem.
Nem szeret messzire kerülni a gazdájától, így könnyedén meg tudod tanítani neki, hogy póráz nélkül sétáljatok, hiszen úgysem menne el mellőled.

A kutya étrend, etetése, mennyit eszik

Tudnod kell kordában tartani a corgi örökké csillapíthatatlan étvágyát, ügyelve arra, hogy szeretett kedvenced ne hízzon el, hiszen az az egészségének, az ízületeinek egyáltalán nem tesz jót. Minőségi, tápanyagokban gazdag száraztáppal etesd felnőtt kutyádat lehetőleg csak napi egyszer. Ne hagyd kinn előtte az ételt akkor sem, ha nem evett meg mindent, ahogy az embernek, úgy a kutyának sem tesz jót a folyamatos nassolás.

Corgi a családban, gyerek mellé, lakásban

Türelmes és barátságos a gyerekekkel, így bátran válaszd akkor is, ha több gyerek is van a házban.
Remekül érzi magát a nagyvárosban és vidéken is, nagyon alkalmazkodó és bárhol könnyen tartható. Lépcsőzni nem nagyon szeret, így ha az emeleten laknál, csak lifttel lesz hajlandó közlekedni egy idő után, ez szinte borítékolható is. Lakásban, kertesházban egyaránt tartható, viszont ha lakásban élsz vele, még jobban figyelj oda, hogy meglegyen a napi mozgása. Ez nemcsak azért fontos, hogy levezesse az energiáit, de azért is, hogy ne hízzon el.

A
Pembroke welsh corgi származása, története, alkalmazása

A kelta legendák úgy tartják, hogy a corgi a világ legrégibb, legősibb kutyafajtája. Egykoron pásztorkutya volt, amely úgy ösztökélte mozgásra a marhát, hogy belekapott az állat csánkjába, és mivel igen kistermetű, élénk kutya volt, könnyen elkerülte a rúgásokat. Valamikor házőrzőnek is használták.

Két típusú van: a cardigan és a pembroke. Az előbbit a dél-walesi Cardiagnshire-ben tenyésztették ki, míg a pembroke-ról azt tartják, hogy flamand takácsok vitték be Angliába 1100 körül, és a spiccek nagy családjából származik. Nagyszerű falkakutya, de vadászkutyának is használják, főként Angliában.

Pembroke Welsh Corgi népszerűségét az angol királyi család hozta meg, mikor 1933-ban IV.György megajándékozta a leendő királynőt, Erzsébetet egy kölyökkel. A kis Corgi neve The Duke lett, később Dookie-nak becézték. A királyi család annyira el volt ragadtatva Dookie-tól, hogy beszerzett egy második Corgit is, az Ő neve Jane lett.  A két kutya gyakran szerepelt a sajtóban, így a fajta hamar közismertté vált. A királyi család hűen ragaszkodik a fajtához, a mai napig tart Pembroke Corgikat.

A Corgi jellemző ára

Nehéz a pontos árát meghatározni, de már 60-70 ezer forintért is lehet kölyökkutyát kapni, viszont a felső határ a csillagos ég, hiszen nem mindegy, hogy milyen tenyésztőtől jutunk hozzá.

Gyakori nevek ehhez a fajtához

Jessy, Sunny, Jenny

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Egy válasz

  1. Corgi

    60-70 ezerért? Ez egy nagyon téves információ! Lemaradt egy pár nulla!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.