Egy rottweiler első ránézésre akár ijesztő is lehet robosztus alkata miatt, azonban félelmetes külseje valójában érző szívet takar. Ameddig sokan igyekeznek még az utcán is kikerülni egy velük szembe jövő rottweilert (hiába pórázon vezeti a gazdája), addig mások családjuk tagjává fogadják, sőt, még gyereket is nevelnek mellette. És valóban ilyen megosztó ennek az ebnek a személyisége, hiszen amellett, hogy 100%-ig őrkutya, egy édes kis mackó is tud lenni megfelelő szocializáció és bánásmód mellett. A legtöbb esetben a gazdi felelőssége, hogy milyen kutyává válik a rottweiler.

A rottweiler jelleme, tulajdonságai, természete, mozgásigénye
Kedves, nyugodt, magabiztos, bátor kutya, akit nem sok minden és mindenki tud megijeszteni. Idegenekkel szemben tartózkodó, már-már barátságtalan benyomást kelt, azonban inkább csak szereti jól bemérni az embereket magának. Valódi őrkutya, akit tenyésztésének kezdetekor is maximálisan erre használtak. Ennek a fajtának elemi szükséglete, hogy higgyen gazdájában, csak így tud kiteljesedni az őrző-védő munkában, a ház és a család körül. Amint megérti, mit kell védenie, a kihívásokra hevesen reagál. Amíg meg nem győzik arról, hogy nincs veszély, igazi őrkutya, ám ha sikerül megértetni vele a helyzetet, akkor kedves, szeretetteljes mackó lesz. Elsőre persze senki nem úgy gondol a rottweilerekre, mint bolondos, játékos ebekre, aztán mindenki meglepődik, hogy mégis mennyire szeret mókázni, játszani. Ez a rottweiler! Csupa meglepetés és jó pár ellentmondás, ám ettől is olyan különleges kutyafajta. Akkor a legboldogabb, ha szerettei körében lehet, szüksége van az emberi közelségre, és a szocializáció a legjobb oldalát hozza elő. Amilyen nagy és erős, olyan barátságos is tud lenni, igazi, őszinte szeretettel fordul családja felé.
Ne várd, hogy majd békésen ücsörög a kanapén naphosszat, ő nem az a típus. Rengeteg mozgást igényel ez a fajta, hiszen igazi robosztus és energikus munkakutya, akinek folyamatosan feladatokat kell adni, hogy ne unja el magát és lehetőleg jól el is fáradjon.
A napi hosszú séták és futások nagyon fontosak, de bármilyen szabadtéri mozgási lehetőséggel, sporttal ki lehet elégíteni az igényeit. Az agility, a súlyhúzás, az obedience kiváló fizikai és mentális stimulációt jelentenek a számára, így ezekkel is érdemes próbálkozni, de akkor se hagyd otthon, csak túrázni, kirándulni mész. Bírni fogja a tempót!

rottweiler

A rottweiler betegsége és ápolása
Rottweilerek már csak testi felépítésük miatt is első ránézésre olyan egészséges fajtának tűnnek, azonban ők is hajlamosak az általános betegségekre, sőt, fajta specifikusan náluk gyakrabban fordul elő még: allergia, daganatok, epilepszia, szemproblémák, szívbetegség, pajzsmirigy alulműködés, porcleválással kísért degeneratív ízületi betegség, paneosteitis (fiatal kori aszeptikus csonthártya gyulladás) és von Willebrand betegség (VIII. véralvadási faktor hiánya miatt kialakuló véralvadási zavar).
Szőrhullásuk és a vedlésük átlagosnak mondható. Rendszeres átkefélés és fésülés szükséges, ahhoz, hogy időről-időre eltávolítsd szőrzetéből az elhullott szőrszálakat. Arcának redőit tisztán és szárazon kell tartanod, ezzel megakadályozhatod a különféle bőrirritációkat.

A kutya kinézete, magassága, súlya
Zömök, izmos felépítésű, erős csontozatú, középnagy-nagy méretű kutya. Fekete, sima szőrzet, jól elhatárolt, vörösesbarna jegyekkel a pofán, lábakon, mellkason. Kanok marmagassága: 61-68 cm, súlyuk kb. 50 kg. Szukák marmagassága: 56-63 cm, súlyuk kb. 40 kg. Átlagéletkora 10-12 év.

rottweiler

A rottweiler nevelése és tanítása
Ennek a fajtának feltétlenül meg kell kapnia az alapvető engedelmességi nevelést, lehetőleg még kölyökkorban. Ha ez elmarad, annak visszafordíthatatlan következményei lesznek mind a kutya, mind pedig a gazdi számára. Egy rottweilert igenis nevelni kell, erre pedig jó alternatíva a kutyaiskola, hiszen itt szakemberek tanítják meg a gazdiknak a nevelés alapjait és a legfőbb tudnivalókat arról, hogy hogyan kell bánni egy ilyen kutyával.
A pozitív megerősítésen alapuló, jutalmazó, nyugodt és gondoskodó, de folyamatos nevelés a legjobb módszer az erőteljes fajta nevelésére. Olyan gazdára van szüksége, aki gyengéden, ám mégis kemény kézzel képes irányítani a masszív kutyát.
A rottweilernek sok irányításra van szüksége, állandó társaságra, és folyamatos szocializációra. Csak így tudja megmutatni igazi jellemét: kedvességét, szerethetőségét és hűségét.

A kutya étrendje, etetése, mennyit eszik

A rottweiler imád enni, bármit felfal, amit elé tesznek. Emiatt hajlamos lehet az elhízásra, így ügyelni kell a korának megfelelő, kiváló minőségű táp mennyiségére is. Az energiapótlás különös fontos akkor, ha valamilyen aktív sport résztvevője a kutya, így olyan tápot kell keresni neki, ami aktív életmódját támogatja.

rottweiler

A rottweiler családban, gyerek mellé, lakásban
Mivel családcentrikus, ezért a gyerekeket is szereti. Jól kijön velük, ha pedig a gyerek megtanul vele bánni, hozzá szólni, remek játszópajtások lesznek. Egy rottweiler mellett teljesen biztonságban érezhetjük magunkat. Neki a családja védelme az első, ezért mindent meg fog tenni. Lakásba csak akkor való, ha egyébként biztosítjuk számára a kellő napi mozgást, hogy legye mivel levezesse az energiáit.

A rottweiler származása, története, alkalmazása
Amikor a római katonák végigvonultak Európán, marhacsordák kísérték őket, hogy a hosszú út során élelmet biztosítsanak a számukra. A csordákat masztiff-jellegű kutyák őrizték és terelték. A kutyák feladata volt még a tolvajok távoltartása, és az esetleges szökések megakadályozása is. Idővel a csorda elfogyott, hiszen a katonák megették az állatokat, a kutyákat pedig hátrahagyták, gyakran a távoli helyőrségekben, máskor csak úgy szabadjára eresztve. Az Alpokon keresztül vezető utak közül a fő kereskedelmi útvonal a Szent-Gotthárd hágón vezetett, ahol a hátrahagyott kutyák több svájci fajtával keveredtek. A birodalom keleti határa Németország déli részén húzódott, Rottweil városa itt található. Innen a név… Ez a város lett a marha-kereskedelem központja a XVIII. századra. A masztiff típusú kutyákat, melyek Rottweil városában oly népszerűvé váltak, elkezdték német mészáros kutyáknak vagy rottweilereknek hívni. Ezek a kutyák terelték a csordákat a piacra, és ők őrizték a húst és egyéb termékeket is, gazdáig az ő nyakukba rejtették értékeiket a rablók elől.

A rottweiler jellemző ára
Áruk nagyon változó, hiszen egy időben ezt a fajtát is utolérte a „szaporító láz” általános népszerűségük miatt, így máig találni az ajánlatok között gyanúsan olcsót (30-40 ezer forint), de egy komolyabb tenyésztőtől vásárolt eb már 300-400 ezer forintba is kerülhet.

Gyakori nevek ehhez a fajtához
Aldó, Brutus, Carlos, Gina, Dolly, Igor, Lord, King, Fargo

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.