Ez a főképp családok számára ideális kutyafajta messze híres intelligenciájáról, kezelhetőségéről és arról, hogy az egyik legragaszkodóbb társasági ebnek tartják.
Persze ezt a típust is meg kell tanítani erre-arra, de valahol mégis olyan, mintha ezek a kutyák már eleve engedelmesnek és eszesnek születtek volna. Hűségesek és barátságosak, szófogadóak, és tökéletes társak a mindennapokba.

A golden retriever jelleme, tulajdonságai, természete, mozgásigénye

Elég már csak ránézni egy goldenre és az ember máris elolvad tőlük. Igen aktív kutyák, akiknek legalább napi egy órás sétára van szükségük, ha esik, ha fúj. Egy golden állandó mozgásban van, szóval nem tipikus kanapékutya, így ha nem fér bele az életünkbe egy izgő-mozgó, állandóak játékos jószág, nem biztos, hogy ő lesz a nekünk legmegfelelőbb társ.
A golden retriever rendkívül társaságkedvelő, barátságos, kiegyensúlyozott és magabiztos kutya. Kedves és engedelmes természete van; eléggé visszafogott és nagyon békés. Keveset ugat, igen jól alkalmazkodik és remek a szaglása. Érzékenyen reagál a szidásra, az őt körülevő hangulatra, és nem szeret egyedül maradni túl hosszú ideig. Ez a fajta remekül kijön más kutyákkal; még a kanok is gond nélkül képesek együtt élni, hiszen nincs meg bennük az a tipikus dominancia, mint más kan ebekben. Az egyéb háziállatokkal való kapcsolata sem okoz problémát, bár ehhez megfelelően alapos szocializáció szükséges, de ha ez megvan, egy macska mellett is gond nélkül elél, sőt barátkozik is velük. Fajtájából adódóan általában szeret úszni és apportírozni.

golden retriever kölyök

A golden retriever betegsége és ápolása

Kifejezetten egészséges fajta, főleg ha hozzáértő tenyésztőtől, jó genetikai szülőktől jutunk hozzá. Ahogy arra más típusú kutya is, úgy a golden is hajlamos a csipődiszpláziára és a különféle szembetegségekre.

Minden leendő gazdinak jó tudni, hogy a golden retrieverek erősen képesek vedleni, különösen tavasszal és ősszel. A napi kefélés mindenképpen szükséges náluk, hogy a laza kihullott szőrzetüket alaposan eltávolítsuk, hiszen hosszú szőrű kutyák, így a sok elhullott szőr „látványos” nyomot hagy majd maga után, ha nem gondozzuk kellően.

A kutya kinézete, magassága, súlya

A golden retriever arányos, erőteljes testfelépítésű kutya. A kanok marmagassága 56-61 cm, a szukáké 51-56 cm. A szukák tömege 27-33 kg, a kanok 30-38 kg között vannak. Szőrzetük lehet arany vagy a krémszínű bármely árnyalata. Várható élettartamuk: 10-14 év.

A golden retriever nevelése és tanítása

A golden retriever gyorsan tanul, és amit egyszer megtanult, arra egész életében emlékezni fog. Soha nem szabad gorombán bánni vele, mivel az árthat érzékeny természetének. A képzésének változatosnak és következetesnek kell lennie; a fő hangsúlyt a helyes viselkedés jutalmazására kell helyezni.

golden retriever

Az egyik legalkalmasabb kutyafajta a vakvezetésre, hiszen rendkívül tanulékony, engedelmes, ugyanakkor, ha lehet egy kutyára ilyet mondani, felelősségteljes és megfontolt. Kiváló szaglásának köszönhetően a nyomkeresésben is nagyszerű eredményeket lehet elérni vele.

A golden retriever étrendje, etetése, mennyit eszik

A golden retriever olyan tápot egyen, amiben a fehérje, a szénhidrátok, a zsírsavak, a vitaminok és az ásványi anyagok megfelelő egyensúlyban vannak jelen. Ha a golden retrievernek emésztési problémái vannak, érdemes bárányhúsos és a rizses kutyaeledellel próbálkozni. Ajánlott napi mennyiség: 2.5-3 csésze jó minőségű száraz élelmiszer naponta, felosztva két étkezésre. A goldenek szeretnek enni, éppen ezért hajlamosak az elhízásra is, így ne legyen állandóan előttük étel, csak meghatározott órában vagy órákban adjunk nekik enni.

A kutya családban, gyerek mellé, lakásban

A golden retriever nagyon jól érzi magát a gyerekek társaságában; túl szelíd ahhoz, hogy tiltakozzon, ezért a szülőknek kell gondoskodniuk arról, hogy a kicsik ne piszkálják túl sokat a kutyát. Egyaránt jól érzi magát lakásban és kertes házban is, lényeg, hogy sok időt tölthessen a gazdája mellett.

A golden retriever származása, története, alkalmazása

Angliából származik, ahol kezdetben kifinomult angol vadászok mellett teljesített szolgálatot, majd népszerűsége növekedésével hivatása is átalakult. Napjainkban első számú családi kutyaként tartják számon. A golden retriever kialakulása Lord Tweedmouth nevéhez fűződik. A lord angol nemes lévén kedvelte a vadászatot. Első sárga retrieverjét, Nous-t 1865-ben Brightonban vásárolta, mely egy fekete színű,  Wavy Coated (hullámos szőrű) alomból származott. Ezután három évvel, 1868-ban a Lord kutyáját – az akkoriban igen ismert, de ma már nem létező fajta – a Tweed Water, azaz Tweed vízi spániel egy májszínű egyedével, Bell-el keresztezte. Később más archaikus fajták is részt vettek a megálmodott új fajta létrehozásában, mint például a fekete retriever, a homokszínű véreb, a vörös szetter és további Tweed Water spánielek. A Lord Tweedmouth tenyészetéből kikerülő kutyák alapozták meg később a XIX. század legjelentősebb golden tenyészetét, Lord Harcourt Culham kennelét, melyből származó kutyák ma valamennyi golden retriever ősei között fellelhetők. Az idők folyamán a fajta neve is némileg átalakult, hiszen először 1913-ban ismerték el, mint önálló yellow, tehát Sárga Retrievert, majd 1920-ban már golden Retriever néven szerepelt. A fajtát hagyományosan a lelőtt vízi vadak vízből való apportírozására használták.

A golden retriever jellemző ára

Mivel a golden retriever elég népszerű, ezért sokan tenyészik, gyakorta olyanok is, akik inkább szaporítók és csak az üzletet látják bennük. Ők azok, akik már 40-50 ezer forint fejében is árulnak kiskutyákat, sőt, napjainkban, ahogy nőtt a fajta népszerűsége, úgy kúszott magasra a szaporítók ára is. Még egy 100-150 ezer forintos kiskutya sem garancia arra, hogy kifogástalan tenyésztésből származik, így egy valódi golden ára mindenképp ezen az összegen felül keresendő. Persze egy drága kiskutya még nem garancia arra, hogy tökéletes is, de egy egészségileg szűrt, stabil idegrendszerű, jó küllemű szülőpártól sokkal nagyobb eséllyel születnek hasonló adottságú kiskutyák.

Gyakori nevek ehhez a fajtához

Linda, Fickó, Max, Daisy, Asa, Sherlock, Cukor, Bolyhos

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.