Már a Man in Black előtt is tudni véltük, hogy a mopsz vicces kinézete mögött valódi intelligencia és nagy szív lakik, ám mióta feltűnt a népszerű mozifilmben, azóta még több rajongója van. Nem véletlenül, hiszen a mopsz igazi családi kutya, aki nagyon ragaszkodik az őt körülvevőkhöz, jó a természete, ráadásul mellette a legszürkébb napok is vidáman telnek. A kutyavilág kis bohóca, aki mindig képes egy mosolyt kicsikarni belőlünk. Van benne egy adag makacsság, de még a kezelhető mértékből, ami egy igazi gazdi számára nem lehet gond, inkább csak kihívás.

A mopsz jelleme, tulajdonságai, természete, mozgásigénye

A mopsz igazi társaságkedvelő kutya. Erősen kötődik a gazdájához és a családjához, szeret a központban lenni, szereti, ha figyelnek rá, így semmi esetre sem az a fajta, akit az udvarra tudunk „száműzni”. Rendkívül érzékeny, így azonnal megérzi a körülötte levő feszültséget, rosszkedvet. Mókás, játékos, akire sokszor elég csak ránézni és máris jó kedvre derít minket küllemével. Ha pedig „megszólal”, egyenesen beleszeretünk, és bár a belőle jövő hangok leginkább viccesek és kicsit a röfögésre emlékeztetnek, az igazi mopsz rajongók tudják, hogy ezek a kutyusok így kommunikálnak a világgal. Ezeket a hangokat leszámítva békések, nem ugatnak sokat, viszont többségük horkol, nem is kicsit.

mopsz

Engedelmesek és igen értelmesek, barátságosak és jól alkalmazkodnak minden helyzethez. Átlagos vagy annál kevesebb mozgásra van szükségük, ezért városban és lakásban való tartásra is remekül megfelelnek, főleg ha nincs időnk folyton nagyokat sétálni velük. Jó időben persze ők is szívesen hancúroznak a szabadban, de nem szeretik a nagy meleget, így az ilyen időszakokat inkább a lakásban vagy árnyékba húzódva töltik.

Bölcs személyiségükkel már elsőre elvarázsolnak és bár makacsok, nem kezelhetetlenek. Kihívás lehet nekik ezt-azt megtanítani, de nem lehetetlen vállalkozás, főleg ha ráérzünk a kutya egyedi személyiségére. A mopszoknak szükségük van az állandó emberi kapcsolatokra. Ha egy mopsszal osszuk meg az életünket, fel kell készülnünk rá, hogy a kutya bármerre is menjünk, követni fog. Jön majd utánunk a mosdóba, folyton mellénk ül a kanapén, de nagy valószínűséggel – ha nem tiltjuk meg neki még kölyökkorában –, velünk is akar majd aludni az ágyban. A mopszok kifejezetten szoba kutyák és nem szabad őket a szabadban tartani.

A mopsz kutya betegsége és ápolása

A mopszok hatalmas, kidülledő szeme rendkívül érzékeny, és sajnos könnyen kialakulnak különféle szembetegségek. Ennek többek között az az oka, hogy orruk és szemük szinte egy síkban van, így ha lapos nózijukat előrenyújtják, könnyen kosz (vagy evés közben étel) mehet a szemükbe, ami gyakori irritációt vált ki, éppen ezért a szemük nagy törődést igényel. A mopszok a forróságra és a hidegre egyaránt rendkívül érzékenyek. Rövid orruk miatt nehezebben lélegeznek, és nyáron könnyen hőgutát kaphatnak. Télen érdemes kis kabátot rájuk adni, nehogy megfázzanak. A környezetben található allergén anyagok mellett a mopszoknál allergiát válthatnak ki a bolhák, az atkák és egyes élelmiszerek is, így nem mindegy, hogy mivel etetjük őket. Annál is inkább nem, mivel hízékony fajták, ezért bármilyen haspók is legyen a kutya, mértékkel etethetjük csak (keveset is mozognak, így még jobban ki vannak téve a kóros elhízásnak).

A kutya kinézete, magassága, súlya

mopsz

A mopszok több féle színűek is lehetnek: ezüst, fakó, barackszínű és fekete árnyalatban egyaránt találkozni velük, Marmagasságuk: 30-32 cm. Súlyuk: 6-9 kg. Kicsi, zömök, gömbölyű fejű jószágok, akiknek a feje tipikusan mopsz fej. Azonnal azonosítani tudjuk őket. Szemük nagy, sötét, kidülledő. Mellső végtagjaik rövidek, egyenesek, erősek. A hátsók izmosak, jó csontozatúak. Szőrzetük rövid és fényes.

A mopsznak a vedlés során segíthetünk azzal, ha hetente kétszer egy kefével eltávolítjuk a felesleges szőrt, és így attól is megóvhatjuk, hogy bundája túl sok nedvességet gyűjtsön össze. Utóbbi ugyanis forróság-érzetet és bőrirritációt okozhat.

A kutya nevelése és tanítása

A mopsz tanítása során a szelíd megközelítés a célravezető. Nagyon érzékenyek a hanghordozásra, és mivel mindig szeretne gazdája kedvében járni, az esetek többségében semmiféle testi fenyítésre nincs szükség. Van egy jó adag makacsság bennük, amitől néha önfejűnek tűnhetnek, de megfelelő bánásmóddal és korai szocializációval könnyű dolgunk lesz velük. Nehéz őket szobatisztaságra nevelni, ez még okozhat fejtörést a gazdinak, de sok türelemmel ez is áthidalható.

A kutya étrendje, etetése, mennyit eszik

A mopszok habzsolják az ételt, éppen ezért hajlamosak a túlevésre, ha megadjuk nekik az esélyt arra. Mivel könnyen híznak, gyorsan elzsírosodhatnak, ha nem figyelünk oda az étel adagjaira. Mivel a mopsz zömök fajta és gyorsan nő, ezért jó minőségű, lehetőleg szójamentes táppal etessünk, mert sok kutya allergiás a szójára. Eleinte napi 3 alkalommal etessük, ahogy nő, fejlődik fokozatosan térjünk át a napi egyszeri etetésre. Figyeljünk arra, hogy lehetőleg mindig ugyanabban a tálban és mindig ugyanabban az időben kapjon enni. Ezt a rendszert már kiskorától kialakíthatjuk, így később könnyebb dolgunk lesz a felnőtt kutyával.

A kutya családban, gyerek mellé, lakásban

Kifejezetten lakásba való házi kedvenc, aki csak akkor ugat, ha valami szokatlant észlel. Bár elég kicsi, jelzőkutyának jó. Ez a kutya rendszerint jól megfér a fajtársaival, és a más háziállatokkal való kapcsolata is problémamentes szokott lenni.
A gyerekekkel különösen jól kijön, de a gyereket is meg kell tanítanunk bánni vele, hogy a gyermeki szeretgetés ne okozzon soha fájdalmat a kutyának. Szereti, ha többen is vannak a családban, így tud kivel játszani.

A mopsz származása, története, alkalmazása

A mopsz eredetét kutatva több verzió ismeretes, abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy Kínából származik, akárcsak a többi lapos orrú fajta. Néhányan viszont a mopsz ősét a molosszusok között keresik, a masztiff törpe változatának tartják. Európában Orbániai Vilmos hozta divatba, aki az életét köszönheti Pompey nevű mopszának, amelynek lármázása hívta fel figyelmét az ellene irányuló támadásra.
Számos előkelőség és uralkodó környezetében bukkannak fel a XVII-XVIII. században Európa-szerte. Többek között Voltaire, Mme Pompadour, Marie-Antoanette, és William Hoggart is elkötelezett híve volt a fajtának. A későbbi századokból megemlíthetjük Viktória királynőt.

A kutya jellemző ára
A bézsek 35-40-45.000 Ft, a feketék 45-50-55.000 Ft.-ba kerülnek hozzávetőleg, de az ár nagyban függ attól, hogy mennyire profi tenyésztőtől vásároljuk, és milyen törzskönyve van a kutyának. Ha nem ragaszkodunk a kifogástalan pedigréhez, ettől alacsonyabb árakon is hozzá tudunk jutni.

Gyakori nevek ehhez a fajtához
Espresso, Mango, Roxy, Titán, Ziggi, Otis, Elvis, Mopszilla, Frank

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Egy válasz

  1. Tom

    Abszolút nem reális az ár amit ideírtál, kivéve ha a szaporító telepeket szeretné támogatni az ember, és venni egy genetikailag nem szűrt, beteges kiskutyát venni.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.