Ha egy folyton jókedvű, bújós, ragaszkodós és szeretetéhes kutyusra vágysz, a bichon havanese remek társad lesz.A közhiedelemmel ellentétben nem ideggyengék, sokkal inkább intelligensek és játékosak, akik nagyon igénylik a társaságot.

A bichon havanese jelleme, tulajdonságai, természete, mozgásigénye
Ritka kedves és szeretetigényes jószág a havanese, akinek rendkívül nagy társaságigénye is van, így ha ilyen kutya mellett döntesz, készülj fel arra, hogy igényelni fogja, hogy mindenhova magaddal vidd.
Szereti a kényeztetést, a játékot és a lehető legtöbb időt akarja majd veled/melletted tölteni. Szeret a központban lenni és nehezen viseli, ha gazdija figyelme nem maximálisan csak rá irányul. Elvárja, hogy folyamatosan foglalkozzanak vele, unalmának pedig nem rest hangot sem adni, így azonnal képes felhívni magára a figyelmet, amint hanyagolva érzi magát. Más kutyákkal, macskákkal jól kijön, a gyerekeket is szereti, ezért igazi családi kutya. Ha megkapja a kellő figyelmet és gondoskodást, folyton vidám, szeret bolondozni, szereti megnevettetni a gazdáját.

bichon havanese

Ugribugri típus, akinek nagy mozgásigénye van: a sétától a labda dobáláson át a futkározásig bármi szóba jöhet nála. Nem lusta fajta, így ha kell egész nap követ majd. Az sokkal jobban zavarja, ha egyedül kell lennie…
Ha sokat vagy távol otthonról, esetleg olyan a munkahelyed, ahova nem nagyon viheted magaddal néhanapján a kutyádat, akkor mindkettőtök érdekében mondjuk, hogy ne havanese mellett dönts.
 
Alapvetően inkább ölebnek mondható, mint kalandornak, de egy megfelelően szocializált kis havanese nagyon szereti a hosszú sétákat és a rövidebb kirándulásokon is jól érzi magát.
A bichon havanese mozgása egyéni: járása élénk, ruganyos, ily módon is kihangsúlyozva a kutya vidám, boldog természetét.

Nagyon érzékeny arra, hogy hogyan szólsz hozzá, és ha úgy érzi, hogy nem vagy elég határozott vele, nem fog hallgatni rád, ugyanakkor a túl erélyes fellépéssel sem érsz el eredményt nála. Az a legjobb, ha higgadtan, de határozottan szólsz hozzá.

bichon havanese

A bichon havanese betegsége és ápolása
A havanese fajtáknak gyakran könnyezik a szemük, ha nincs tisztántartva a szemük körüli szőr. A fertőzések elkerülése végett gyakran törölgesd át egy puha, nedves ruhával, így elkerülhetitek a további problémákat.

Mivel hosszúszőrű, ezért alapos és rendszeres ápolást igényel a szőrzete. Ha tudod, naponta fésüld át már kicsi korától kezdve, így hozzászokik a művelethez és nem fog összegubancolódni a szőre.

Alapvetően egészséges, hosszú életű fajta, de előfordulhat nála csípő diszplázia, instabil térdkalács, különböző szemproblémák (progresszív retina atrófia, erős könnyezés, fiatalkori hályog), süketség vagy bőrszárazság.

A kutya kinézete, magassága, súlya
Súlyban a hat kilót nem haladják meg, marmagasságuk pedig 25-35 cm közötti.
Változatos színűek, hiszen lehetnek fehérek, krémszínek, csokoládébarnák, feketék, ezüstösök és vörösesek is. Születési színük majdnem minden esetben változik, néhány árnyalattal világosabb lesz, de az is előfordul, hogy a születési szín mélyebb tónusúvá válik felnőtt korára.

Várhatóan 14-15 évig élnek.

A bichon havanese nevelése és tanítása
Igazán okos, könnyen nevelhető kutyák, de időben neki kell látnod a szocializációjuknak.
Bár sokan úgy tartják, hogy ideges, ingerült fajták, ez nincs így, hiszen ha következetesen vannak nevelve – és nincsenek túl elkényeztetve sem – nem lesz velük problémád. Mihamarabb meg kell értesd már a kölyökkutyával is, hogy neked, mint gazdinak mással is kell foglalkoznod, így elkerülheted a későbbi nagy hisztiket.
Más fajtákhoz képest, ők hajlamosabbak a szeparációs szorongásra, így ezért is érdemes már kölyökkorukban megtanítani nekik, hogy vannak helyzetek, mikor egyedül lesznek hagyva.

Kölyökként is játékosak és nagyon kíváncsiak, könnyen megszerettetik magukat. Igyekezz zsúfoltabb helyekre vinni magaddal, ahol sok inger éri és ahol idegenekkel is találkozik, illetve otthoni közegébe is vigyél be új arcokat, hívj gyakran vendégeket, így megszokja ezt is.

A bichon havanese sokáig cirkuszi mutatványosok kutyája volt, mivel könnyen megtanul bármilyen trükköt, és élvezi, ha ezzel mulattatja az embereket. Előfordulhat, hogy sokat ugat, de erről le lehet szoktatni, mivel alapvetően nem ilyen a természete. A túlzott ugatásról még fiatal korában le kell szoktatni, mert ha időben megtanítjuk neki, hogy nem szabad ezt tennie, akkor nem válik szokásává.

A kutya étrend, etetése, mennyit eszik
A helyes étrend kialakítása nagyon fontos a kölyökkutyák egészséges fejlődéséhez. Fehérje- és zsírszükségletük nagyobb, mint a kifejlett állatoké, ezt a junior táp vásárlásánál ezt is vedd figyelembe.
A felnőtt kutya ajánlott napi mennyiség 1/2-1 csésze prémium minőségű száraz kutyatáp, amit két részletbe adj neki oda.

A kutya családban, gyerek mellé, lakásban
A havanese egy igazi családi kutya,
aki gyengéd és barátságos mind a gyerekekkel, mind más háziállatokkal is. De mivel ő egy kistermetű kutya, könnyen fájdalmat lehet neki okozni, ezért fontos, hogy ha gyerek mellé kerülnek, a gyerekkel meg kell azt is értetni, hogy bár nagyon aranyosak, nem plüsskutyák, akiket kedvükre szorongathatnak.

A bichon havanese jól viszonyul a különböző otthonokhoz, legyen az egy lakótelepi lakás vagy egy nagy udvarral rendelkező ház, de nem az a kifejezetten kertben tartható típus.
Az biztos, hogy minden neszre felfigyelés gyakran meg is ugatja a járókelőket, így ha a környezetünkben nem szeretik a hangoskodást, akkor nem biztos, hogy ez a fajta legmegfelelőbb számunkra.

Tökéletes társasházban élők számára. Ezek a kutyusok lakáson belül is igen élénkek, aktívak, alapvetően jól megvannak kert nélkül, de a kiadós séták nagyon fontosak számukra.

A kutya származása, története, alkalmazása
A legelső társasági kutyafajták között tartják számon a havaneset. Mediterrán gyökerekkel rendelkezik, de Kubában tenyésztették ki az 1700–1800-as években.
Az 1959-es forradalom után Kubában gyakorlatilag kipusztultak és mindössze három családról lehet biztosan tudni, hogy menekülésükkor havaneseiket is magukkal vitték Kubából. A Perez és a Fantasio család az Egyesült Államokban, Senor Barba pedig Costa Ricában telepedett le, több mint egy évtizeden keresztül kizárólag az ő erőfeszítéseiknek köszönhetően maradt fenn a fajta.
Magyarországra az első két havaneset, Danit és Dorkát 1988-ban hozták be Moszkvából.

A kutya jellemző ára
Jelenleg 40-70 ezer forint között mozog egy kölyök havanese ára.

Gyakori nevek ehhez a fajtához

Lulu, Fifi, Dodó, Pumpi, Hógolyó, Pamacs, Rififi, Titi, Cherry, Bubu

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.