Az őrző-védő, vadászkutyák csoportjába tartozik a Cane corso, akinek robosztus kinézete mögött egy igazán családcentrikus, gyerekszerető eb lakik. Kiegyensúlyozott, nagy mozgásigényű és könnyen idomítható kutya.

A Cane corso jelleme, tulajdonságai, természete, mozgásigénye

cane corso kölyök

A Cane corso alapvetően egy kiegyensúlyozott kutya, családjával szemben pedig védelmező és hűséges. A gyerekeket nagyon szereti, így kisgyerekes családok számára is ideális választás. Szereti a társaságot, a család közelségét, éppen ezért sem érdemes kennelben, zárt környezetben tartani, inkább minél közelebb magunkhoz.
Remek házőrző, bátor, higgadt, mozgékony és nagyon okos. Egyfajta önbizalom sugárzik belőle, járása, tartása is ezt mutatja.
Nem keresi fölöslegesen a konfliktusokat, de tisztában van az erejével, tudja, hogy mire képes, éppen ezért sem érzi azt, hogy ezt folyton bizonygatnia kéne.

Ha ilyen kutyafajta mellett döntünk, készüljünk fel arra, hogy a Cane corso energikus, mozgékony, ezért igényli a sétát, a futkározást, de órák hosszat képes fáradtság nélkül kísérgetni szeretett gazdáját is.
Kedveli a vizet, ezért nyugodtan keressünk vele olyan helyet, ahol úszhat is. Imád futkározni, labdázni, játszani, így ennek az igényének jó, ha gyakran eleget is teszünk. Viszont akkor sincs gond, ha egy-két alkalom kimarad, mivel alapvetően nyugodt természetű, jól elvan séta és fárasztás nélkül is (ám egy séta azért csodákra képes, főleg, ha egyébként lakásban tartjuk).

Bátran válasszuk kisgyerek mellé, mert nagyon jól kijön velük, ám az idegenekkel szemben bizalmatlan, ezért is olyan jó házőrző. Gazdája jelenlétében megtűri őket, ám ha fenyegetve érzi családtagjait, gondolkozás nélkül védelmükre kel.
Abban az esetben, ha megfelelően van szocializálva más kutyákkal is jól kijön, viszont ha nincs megtanítva harcias is lehet az idegen kutyákkal szemben.
Ha viszont elegendő lehetőséget biztosítunk számára kölyökkorban, hogy más kutyákkal is találkozzon, barátkozzon, a későbbiekben semmi gondunk nem lesz vele. Nyugodtan szervezhetünk más kutyásokkal is közös programot, élvezni fogja azokat is.
Mint minden kutya esetében, nála is fontos, hogy időben elkezdjük szocializálását, amit végezzünk alaposan és következetesen.
Nevelése során az egyik legfontosabb feladat, hogy egyértelművé tegyük a kutya számára az erőviszonyokat, vagyis azt, hogy ki a főnök és kinek az utasításait kell feltétlenül kövesse. Ha ezzel tisztában van, valamint temérdek szeretetet is kap gazdájától – hiszen nagyon igényli azt – semmi gondunk nem lesz vele és biztosan hűséges társunk lesz.

cane corso

A Cane corso betegsége és ápolása
A Cane corso szerencsés választás, hiszen megfelelő tartás mellett nem sok gondunk lesz vele. Általában egészségesek csupán a fajtára egyébként is jellemző egészségügyi problémákkal nézhetünk szembe, ha ilyen kutyát tartunk (de ez sem Szentírás). Főleg ízületi és csont problémákra hajlamos, illetve előfordulhat ennél a típusnál is csípődiszplázia, degeneratív ízületi betegség, hip diszplázia, gyomorpuffadás és szemhéj rendellenesség.
Mindenképp legyünk óvatosak és soha ne szaporítótól, hanem tenyésztőtől vásároljuk, tőlük pedig várjuk el, hogy igazolják, hogy a kölyök szülei mentesek a szem betegségétől és a csípődiszplázistól.
A kutya kinézete, magassága, súlya
Formás, ám kicsit robosztus felépítésű, nagyon izmos, könnyed járású közepesen nagy kutya a Cane corso. Méreteihez képest meglepően mozgékony és fürge. Atletikus alkat és igen aktív. Szép, előkelő tartású kutya.
Rövidszőrű, szőrzete sűrű, ám puha, megfelelő étrend mellett pedig szép, fényes a bundája. Leggyakoribb színe a fekete, de a szürke különböző árnyalataiban is találkozhatunk vele (ólomszürke, világosszürke), valamint lehet világos vagy sötétebb őzbarna és csíkos is. A mellkason, a lábfejeken és az orrháton előfordulhat kis fehér folt.

A hímek körülbelül 63-69 cm magasak a marnál; a szukák 60-66 cm magasak. Súlyúk arányos a magasságukkal, jellemzően 40 és 54 kiló között mozognak.
Várható élettartalma 10-12 év.

A Cane corso nevelése és tanítása
Mivel egy rendkívül eszes és intelligens kutyáról beszélünk, ezért a Cane corso tanítása nem nehéz
. Könnyen és gyorsan tanul, de nem kezdőknek való kutyafajta és ajánlott vele kutyaiskolába is járni.
Nyugodt, következetes és a kutya szemében kellő tekintéllyel rendelkező személy való hozzá gazdinak, ha pedig kiegyensúlyozott, harmonikus környezetben nő fel, megbízható és remek társ lesz hosszú időn át.
Az őrzésre való hajlam a Cane corso veleszületett tulajdonsága, így megfelelő nevelésével ezt tudjuk okosan használni és egyúttal kordában is tartani.

Ha kölyökként kerül hozzánk, az első hat hónap nevelése különösen fontos abból a szempontból, hogy milyen felnőtt kutya válik majd belőle. Igyekezzünk napi szinte foglalkozni vele, tanítgassuk, a megtanult feladatokat ismételjük át gyakran és tegyünk meg mindent azért, hogy kialakuljon köztünk és a kutya között egy ideális kötődés.
A Cane corso kölyökkorában még nagyon jól formálható, ezért ne halogassuk a nevelését, mert később így sokkal nehezebb lesz a dolgunk.

A kutya étrend, etetése, mennyit eszik
Méretétől, korától, anyagcseréjétől függően más mennyiségű táplálékigénye van ezeknek a kutyáknak és az sem mindegy, hogy kertben vagy lakásban tartjuk. Egy aktív kutya köztudottan többet eszik és tápanyagokban gazdagabb étrendre is van szüksége, mint egy kanapén heverésző fajtának. A felnőtt korban jellemző elhízás, fog- és emésztőrendszer-problémák, legtöbbször a helytelen táplálás következménye, ezért erre nagyon figyeljünk oda. Kölyökként napi háromszor, felnőtt korában már elég csupán naponta egyszer etetni lehetőleg valamilyen prémium minőségű táppal, amiben sok a fehérje is.

A Cane corso családban, gyerek mellé, lakásban
Igazi családbarát kutya és imádja a gyerekeket, ha jól van szocializálva. Viszont nem való olyan helyre, olyan családba, ahol félnek a kutyáktól, esetleg nem tudnak egy nagyobb testű kutyákkal bánni.
Lakásban és szabadban egyaránt tartható, ám lakásban tartás esetén mozgásigényének kielégítésére figyeljünk oda, hogy ne lustuljon és ne hízzon el.

A kutya származása, története, alkalmazása

Neve a latin “Cohors ” – ból származik, ami “őrt”, “védőt” jelent.
A Cane corso közvetlen őse a molosszus, a Canis Pugnax
, amit nagytestű vadak vadászatára, háziállatok őrzésére használtak a rómaiak. Ezek a kutyák ott voltak a római légiók hadjárataiban, de az arénákban is harcoltak vadállatokkal.
Ezt az itáliai gyökerekkel rendelkező kutyafajtát használták birtok, marha, és személyvédelemre is

Amellett, hogy egy ilyen kutya hűséges társ, a család kedvence, remek őrző-védő eb is nevelhető belőle. Már kölyökkorukban megfigyelhető, hogy amint számukra idegen személy közelít hozzájuk, azt máris megugatják. Bizalmatlanok az idegenekkel, jó házőrzők, de nem szeretnek túl messze lenni a gazdájuktól.

A Cane corso jellemző ára
50 ezer forinttól gyakorlatilag a csillagos ég a határ, már ami a kutya árát illeti. Van tenyésztő, aki 1000 euró környékén árul ilyen kiskutyákat, viszont ezekben az esetekben a kutya vérvonala kifogástalan és a legfontosabb oltásokat is megkapta már.

Gyakori nevek ehhez a fajtához

Loki, Bosco, Carlos, Bogyó, Aida

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.