A Border collie eredetének története, származása:

A mai Border Collie ősét eredetileg rénszarvasterelésre használták a vikingek, akik az angliai és skóciai határhoz vitték magukkal e célból. Majd a későbbi, több évszázados továbbtenyésztések arra irányultak, hogy a kutya az ottani zord, hegyvidéki teleken is jól bírja egyedül, önmagára utalva is az arra a vidékre jellemző életformához tartozó, 1000-1500 egyedből álló nyájak őrzését és összefogását, amihez kitartó, soha nem fáradó, energikus kutyára volt szükség. Az edzettségével, okosságával, szívósságával, vastag, vízlepergető bundázatával ezt testesíti meg a kemény körülményekhez jól alkalmazkodó Border Collie. A továbbtenyésztett utódokat előbb a lengyel alföldi pásztorkutyával, később a skót juhászkutyával keresztezték, így alakult ki a fajta kimagaslóan intelligens, kreatív, élénk és érdeklődő, együttműködő, ma ismert változata és külleme, amely tehát az Egyesült Királyságból származik, s már az 1500-as években ismert volt azon a területen.

A világ többi részén jóformán csak az 1940-es években vált közismertté és közkedveltté ez a vonzó megjelenésű, bájos kutyafajta, mely tulajdonságainak köszönhetően Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend. A juhászok jogosan voltak büszkék kivételes kutyáik képességeire, ezért 1873-tól terelőversenyeket rendeztek. Az 1893-as egyik versenyen a munkásságának köszönhetően nagy elismerést kivívó Old Hemp nevű négylábú lett a győztes, aki egycsapásra a világ leghíresebb terelőkutyájává vált, valamint egyben őt tartják számon a ma élő Border Collie legtöbbjének ősapjaként is, mivel híresen nagy fedező kan volt, s összességében több, mint 200 utódja született, minek következtében szerteágazó családfán adhatta tovább vérvonalát. Ugyanígy neves utódnemzőként számon tartott az egyik rokoni vonaláról származó, 1965-ben szintén nemzetközi terelőverseny-első leszármazottja, Winston Cap, akinek még ősapjánál is több utódja született. Úgy tartják ezért, hogy a ma élő Border Colliek mindegyike visszavezethető hozzá.

A juhászok még 1906-ban megalapították a napjainkban is működő Nemzetközi Juhászkutya Egyesületet (International Sheepdog Society/ISDS), s a Tenyésztési Könyvben a fajtára jellemző összes információt ekkortól jegyzik, az elnevezését pedig 1915-ben kapta az egyesület titkárától. A II. világháború után tovább nőtt a versenyek népszerűsége és ezek a kutyák méltán zsebelték be a rangos címeket, szinte minden díjat megnyertek. Viszont ekkora már Ausztráliában is éltek a fedezéseknek köszönhetően ilyen kutyafajták, a versenyekhez pedig valamilyen módon regisztrálni kellett őket, így egy kisebb kavarodás kerekedett, mert egyszerre már három standardokat előíró Club is működött, ráadásul az egyik távol az őshazától. Szükségessé vált egy összefogó szervezet, mely egységesen határozza meg a fajta szigorú jellemzőit, ezért az egyesületek összehívásával végül rendeződhetett a helyzet, megegyeztek a fajtaleírás és egyéb kérdéseket illetően.

border collie

A Border Collie történetéből kifolyólag nagy történelmi múltra tekint vissza, azonban mégis fiatal kutyafajtának számít, hiszen hivatalosan csak 1980-ban ismerte el a kutyafajtákat számba vevő és osztályozó FCI (Nemzetközi Kynológiai Szövetség). Az elnevezésében a Border szó a már említett határvonalra utal, míg a Collie feltehetően az ősei által őrzött nyájak egyik típusát idézi (colley-nak nevezett fekete juhfajta). Angol területeken Scotch Sheep Dogként (azaz skót juhász kutya), illetve Sheepdogként (juhászkutya) is ismert, noha ez a két megnevezés a Border Collie őseiként is szolgáló kutyafajtákat is takarja.

A Border collie tulajdonságai, jelleme, természete:

A Border Collie egy fölöttébb szerethető, eszményi, csodálatraméltó, kedves és különleges, valamint széleskörűen alkalmazható fajta, amelyik várakozáson felül hálálja meg gazdájának a törődést és a gondoskodást.

Megnyerő külsejű, kecses, jó kiállású, harmonikus természetű, rendkívül intelligens, értelmes, tanulékony, vezényszavakkal és jelzésekkel is jól irányítható, együttműködő, biztonságosan és hatékonyan dolgozó, kiváló, lelkes munka- és pásztorkutya, s kedvelt fajta sportokhoz, kiállításokon, kábítószer keresésnél, kutatásoknál és mentésnél, s hobbikutyaként is. Éber, figyelmes, élénk és energikus, kitartó, fürge és aktív, bátor s ügyes, mindamellett agresszivitástól mentes, nyugodt, hűséges. Pillantása határozott, kifejező, mégis meleg tekintete van, érzékeny, jámbor és barátságos természetű, nem ideges és nem támadó típus.

Nem ugat feleslegesen, ám remek jelző, s ennél fogva házőrző, védelmező kutya, noha kifejezetten és célzottan házőrzésre nem a legalkalmasabb. Ember-, család- és gyerekbarát, nagyszerű és kellemes társ. Megfelelő szocializáció esetén, vagy ha kölyökként kerül közéjük, akkor a környezetében élő háziállatokkal jól kijön, nem bántja őket. Kezdő gazdiknak is megfelelő fajta, de csak azoknak, akik nem sajnálják rá az élvezetes időt és fáradtságot, ami a kutya természetének köszönhetően nem lemeríti, inkább feltölti az embert. Temperamentumához illően igényli a vele való foglalkozást és a rengeteg mozgást, s folyamatosan mentális és fizikális ingerekre, feladatokra van szüksége, hogy kiélhesse energiáit és kreativitását.

Nagyon szeret játszani, a gazdája kedvére tenni, ezért fontos, hogy játékos feladatokkal legyen ellátva, amikben a gazdival együtt megleli örömét és megelégedését. Kiváltképp szeret különféle ügyességi trükköket végrehajtani, produkálni magát, mert szeret dicsérő elismerésben, jutalmazásban részesülni. Hogy igazán jól érezze magát és egészséges maradjon, szüksége van arra, hogy naponta jól át tudja mozgatni magát, ezért lakásban nem ajánlott tartani, mert nagy és szabad mozgástérre van szüksége. A gazdája egyben edzője is kell legyen, ügyelve közben  arra, hogy már kezdetektől határozott és következetes legyen vele, így kialakítva a dominanciáját, különben az eb az intelligenciájához mérten ki fogja használni a helyzetet és gazdája fejére nő.

A Border Collienak nem kenyere az erőszak, felesleges és hátráltató keménynek és durvának lenni vele, a szép szóból, a pozitivitásból viszont szerfelett ért. Ha elhanyagolják, ha nem kapja meg a mindennapi figyelmet, törődést, s ha nincs tanítva, akkor csibészesen elkanászodik, magabiztosan függetlenedik és figyelemfelhívásként bosszantó dolgokba kezd, mint ásás, ugatás, vagy pedig terelő ösztönére hagyatkozva autók vagy egyebek kergetése, emberek csipkedése. S ha kölyökként nem szocializálódik rendesen, nem foglalkoznak vele és nem szoktatják, vagy pedig bántják, akkor nem mindennapi érzékenységéből kifolyólag félénk és ijedős felnőtt kutya válik belőle. Jól tűri a hideget, és a meleg időjárást is jól viseli. Átlagon felüli értelmének köszönhetően sokan a világ legokosabb kutyafajtájának tartják. A feladatokra megtanítva – melyeket igen hamar elsajátít –, önállóan is képes dolgozni, emberi közreműködés nélkül. Terelőkutyaként egyedülálló módon, szinte hipnotizőrként a szemével terel, s csak az erre a fajtára jellemző, jellegzetes osonó, becserkésző testtartásával parancsol tekintélyt. Mély, a gazdája legapróbb mozdulatát is fürkésző tekintetével megbabonáz, aminél fogva úgy érezhető, hogy a gondolatainkat is olvassa, hiszen azonnal kitalálja, mit szeretnénk, amit aztán örömmel végre is hajt.

A Border collie ismertető jegyei, megjelenése, adatai és egyéb jellemzői (Border Collie Standard FCI 297):

Izomzata, testfelépítése erős, sportos, alakja karcsú, egyenes végtagjai párhuzamosak, felül széles s orrnál elkeskenyedő feje arányos. Távol ülő, ovális szemei kifejező sötétbarnák, közepes méretű füle álló vagy félig lelógó. Közepes termetű, a kanok súlya 13-20 kg, marmagassága 48-55, nőstényeké 45-53 cm, míg súlyuk 12-19 kg. Túlzott ápolást nem igénylő, dupla rétegű, közepesen vedlő, hetente egyszer átkefélendő, enyhén hullámos szőre lehet rövid, vagy középhosszú, ami dús és puha, sűrű aljszőrzettel. Lompos és mélyen tartott, fehér végű farka hosszú, a végén enyhén felkunkorodó. Színe változatos lehet, amiben a fehér nem domináns, leggyakoribb színváltozata fekete-fehér. Bundája foltos, a pofáján fehér csík húzódik, széles és mély mellkasa, és hasa is fehér.

Teljes érzelmi és fizikai érettségét 3-4 éves korára éri el, élettartama 12-18 év. Átlagos alomszáma 5-8 kölyök. Nem nyáladzik, egészsége megfelelő tartás mellett jó, de hajlamos lehet fül- és szembetegségre, ami rendszeres ellenőrzést kíván, csípő dysplásiára, allergiára és epilepsziára. Energikus eb lévén magas kalória- és tápanyagdús eledelt igényel. Átlagosan napi 1,5-2 csésze minőségi száraz táp mellett étrendje kiegészíthető zöldséggel, gyümölccsel, illetve hús alapú élelmiszere tartalmazzon aminosavat és B12-vitamint.

Ára változatos, általában 50 ezer Ft-tól felfelé, 200 ezer Ft-ig. A kutya későbbi egészsége érdekében kizárólag megbízható, ellenőrzött tenyésztőtől vásároljon!

Legkedveltebb nevek:

Uno, Luna, Maya, Nina, Zara, Mangó, Pedró.

A szerzőről

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.