A tacskó hazánkban már egy régóta kedvelt kutya fajta, talán nem is találnánk senkit, akit ha megkérdeznénk, hogy látott e már tacskót, biztos elmosolyodna, vagy értetlen tekintettel nézne ránk e kérdés hallatán. Nagymamáink, dédnagyszüleink udvarában már ott voltak eme kistermetű viszont ezzel szemben hosszúkás testtel és rövid lábakkal rendelkező örökmozgók.

A tacskó kutyafajta eredete

A tacskót általánosságban Németországból eredőnek tekintik, viszont némelyek szerint vannak bizonytalanságok ezzel kapcsolatosan. Hivatalosan viszont a kynológiai világszervezet a tacskót német kutyának nyilvánítja. Korábbi feljegyzések alapján az Ókori Egyiptomban találtak olyan hasonló testfelépítéssel rendelkező falfestményeket kutyákról, mint a tacskó. Az viszont bizonyos, hogy már a középkortól jelen voltak, írásos emlékekben olvashatunk róluk illetve különböző dísztárgyakon jelenik meg a hosszúkás testű, rövid lábú eb.

Az 1700-as években elsősorban a lábaikról ismertetik őket: „lábacskáik kissé görbék”, „kissé görbére hajlik a lábuk”. A 19. században Diesel már univerzális kutyának nevezi a tacskót, ő már felismerte, hogy nemcsak vadászkutyának való, hanem a családban is megállja a helyét.

Németországban, napjainkban elterjedt nevén Teckel-nek hívják. Korábbi elnevezése a Dachshund volt, ami itthon borz ebet jelent. Ezen kívül hívták még daxlinak, odukutyának, földikutyának és rókakopónak. Nem véletlen az elnevezés, hisz valamikor nyulak, borzak, és kisebb vadak elfogására tenyésztették. A Német Tacskó klubbot 1888-ban hozták létre.

tacskókölyök

Tacskó fajták

Három tacskó típust különböztetünk meg:

A rövid szőrű tacskó, amit az eredeti tacskónak hívnak. A hosszú szőrű, ami felvetések szerint a spániel fajtával keverték, és innen kaphatta a hosszú szőrzetét. A harmadik pedig a szálkás szőrű tacskó, szőrzetét feltehetően a Dandie Dinmont terriernek köszönheti.

Tacskó fajták méretek szerint

Nemcsak szőrzetük alapján, hanem méretük szerint is megkülönböztethetünk tacskókat.

Az egyik a Standard, vagyis a normál tacsi ami a 9kg-ot is elérheti, a másik a Törpe tacskó 5-6 kg-mal, és kb 35 cm mellkas körmérettel rendelkezik. A harmadik a német elnevezése szerint a kaninchen, vagyis Nyulász tacskó, mellkasmérete két centivel kisebb, mint a törpe társáé.

Szálkás szőrű tacskó

Szőrzete és ápolása

A szálkás szőrű tacskónak két fajta szőr borítja a testét. Egy aljszőrzet mely puha, rövid, és tömött, és egy fedőszőrzet, mely kemény és vastag szálú. Ápolására nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mert a fedőszőrzet idővel elveszti vastagságát, és a szőrtüsző meggyengül és szőreltávolítást igényel. A szőreltávolítás alatt nem a megkefélést értjük, hanem egy speciálisabb eljárással, más néven strimmeléssel kell eltávolítani a kutya „elhalt” szőrzetét. Ezt a fajta eljárást kutyakozmetikában professzionális módon el tudják látni. Érdemes már fiatalabb kortól kozmetikushoz vinnünk a szálkás szőrű tacskónkat, hogy szokja a környezetet, és a folyamatot. A megérett szőrzetet kézzel, vagy speciális strimmelő eszközzel távolítják el. Arra viszont fel kell készülnünk, hogy elég sok időt vesz igénybe ez az eljárás. Azért kell hozzászoktatni a kozmetikához a kutyusokat, mert ha még kisebb, kevesebb időt vesz igénybe a strimmelés, de idővel, ahogy nő, tovább fog tartani, viszont addigra megszokja a műveletet.

Egészsége

A törpe szálkás szőrű tacskó egyik gyakori betegsége a Lafora. A lafora az epilepszia egyik formája, mely különböző módon nyilvánulhat meg, kisebb szaggatott rángatózással, később súlyosbodhat és erősödhetnek a tünetek. E betegség az 5. életévük környékén alakulhat ki, ami sajnos demenciával és akár vaksággal is járhat.

PRA egy örökletes szembetegség, mely a kutya retináját érinti, és látáselégtelenséghez vezethet, és akár vakságot is okozhat.

Egy gyakori betegség az összes tacskó fajtánál jelentkezhet, ami a gerincüket érinti, a porckorongsérv. A tacskóknál korábban kezdődik, mint a hosszú lábú eb társaiknál. A porckorongok víztartalma csökken, és rugalmatlanná vállik, ami okán elkezd kopni a porc. Ez a kutyusnak nagy fájdalommal járhat, és bénuláshoz vezethet. Amire figyeljünk, ha fejét sokat tartja lefelé, vagy nehézkesen mászik, vonyít, vagy ok nélkül ugat, az a fájdalmát jelezheti. Kordinációs zavarral is járhat, billeg, ilyen esetben nem egyenes a járása. Ha nem súlyos esetekben gyógyszeres kezelés elégséges lehet, de ha súlyosabbak a tünetek, akkor akár műtétre, és rehabilitációra lesz szükség.

kistacskó

Rövid szőrű tacskó

Ez a legelterjedtem tacskófajta. Sima, fényes, testére simuló szőrzetéről, alacsony termetéről már messziről felismerhető. Több színben pompázhat, lehet egyszínű barna, fekete-cser, barna-cser, fekete-tiger, barna-tiger, vörös-tiger, vörös alapon fekete csíkos.

Szőrzete nem igényel sok törődést.

Hosszú szőrű tacskó

Egészsége

A porckorongsérv, mint mindegyik tacskófajtánál előfordulhat illetve térdkalács ficam, pajzsmirigy és fog problémák.

Mint minden hosszú fülű kutyának, lehet problémája, gyulladása füleivel, ezeket érdemes többször megnézetni, főleg, ha sokat piszkálja, vakarja.

Szőrzete

Mivel hosszú, könnyen összecsomósodhat, így érdemes többször átkefélni.

Milyen kiadásokkal jár egy tacskó tartása?

Először is, ha tacskót szeretnénk vásárolni, fontos, hogy törzskönyveztetett legyen, és felelős tenyésztőtől vásároljunk. Az interneten sajnos elterjedtek olyan eladási „módszerek” melyekben különleges színű, vagy ritka színű tacskókat adnak eladásra. Fontos tudni, hogy nincs különleges színű tacskó, a hivatalos tacskó színeket a fajta standard színeiben vannak dokumentálva.

Ha tacskó mellett döntünk, úgy ahogyan a többi fajtánál is, az első évben mindenképp számolnunk kell egy nagyobb összegű kiadásra, illetve a következő években is nagyobb összegekkel kell számolnunk. Ezeket tartalmazza a különböző oltásokat, bélhajtókat, bolha elleni szereket, táplálékot, ivartalanítást, jutalomfalatokat, a fekhellyel kapcsolatos költéseket, kozmetikai termékeket. Levonatkoztatva körülbelül 250 ezer forint összegre kell készülnünk az első évben, ami a második évben sem fog csökkeni, hisz folyamatos állatorvosi vizsgálatokra lehet szükség, akár röntgen, vérkép, amiknek borsosabb áruk lehet. Ha tacskónknak porckorong sérve lenne, és műtétre kerülne sor, az körülbelül 200 ezer forintba fog kerülni számunkra, ezért is fontos, hogy ezekkel is tisztában legyünk.

Mire figyeljünk tacskó tartóként?

Lényeges, hogy figyeljünk arra, hogy tacsinknak a nap folyamán akár négyszer vagy ötször is ürítenie kell, főleg fiatalon, illetve ha idősebb, ne hagyjuk sokáig magára, többször vigyük ki a levegőre, hogy elvégezhesse a dolgát, főleg, ha lakásban tartjuk. Ha kertes házban lakunk, és nem vagyunk otthon sokáig, akkor érdemes egy kis helyet készíteni neki kinn az udvarban, hogy ne kelljen várnia ránk, míg haza érünk.

Fekvőhelynek, ha kutyaovit vásárolunk, jó megoldás lehet már piciként, ezt megszokja a saját helyeként, ahová elvonulhat, illetve nagy helyet biztosít neki. Emellett különböző játékokat, és folyadékot is tehetünk ebbe.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.