Az angol bulldogról röviden

Az angol bulldog egy közepes méretű kutyafajta, amely Angliából származik. Közismertek zömök testfelépítésükről, rövid szájú fejükről és vastag, izmos testükről.

A bulldogokat eredetileg harcra tenyésztették, de ma már szeretetteljes és szelíd természetükről ismertek.

Jellegzetes járásuk van, és hajlamosak az egészségügyi problémákra, különösen a légzőszervi és ízületi problémákra.

Népszerűek az Egyesült Államokban, de nehéz súlyuk és inaktív természetük miatt nem mindenki számára alkalmasak. Az USÁ-bans gyakran választják őket iskolák és sportszervezetek kabalaállatnak

Legfontosabb tudnivalók az angol bulldogról

  • A bulldogok makacsok és lusták tudnak lenni. Lehet, hogy az már nem fiatal bulldogod nem túl lelkes a sétáltatásért, de fontos, hogy minden nap mozogjon, hogy fitt maradjon.
  • A bulldogok nem tűrik a hőséget és a páratartalmat. Ha bulldogja a szabadban tartózkodik, gondosan figyelje, hogy nem mutatja-e a túlmelegedés jeleit, és azonnal vigye be, ha szorongani kezd. Vannak, akik vízzel teli játszómedencéket helyeznek el egy árnyékos helyen, hogy a bulldogjuk feküdjön benne, amikor meleg az idő, és mindenki kint van. Ők mindenképpen házőrző kutyák, és nem szabad állandóan a szabadban élniük.
  • A bulldogok érzékenyek a hideg időjárásra.
  • A bulldogok zihálnak, horkolnak és horkolnak. Hajlamosak az alvási apnoéra is.
  • Közismerten hajlamosak a puffadásra. Ha ez a probléma a tiédnél túlzottnak tűnik, beszélj az állatorvossal.
  • A bulldogok rövid orra miatt hajlamosak számos légúti betegségre.
  • A bulldogok orrlyukai beszorulhatnak, ami megnehezíti a légzésüket, és ennek korrigálásához műtétre lehet szükség.
  • A bulldogok falánkak, és ha lehetőségük van rá, túl sokat esznek. Mivel könnyen híznak, gyorsan elhízhatnak, ha nem figyelünk a táplálékfelvételükre.
  • A fejük és a homlokuk mérete miatt a bulldogok nehezen szülnek. A legtöbbjüknél császármetszésre van szükség a kölykök világra hozásához. Tapasztalatlan tenyésztőknek nem tanácsos megpróbálkozniuk a szaporításukkal.
  • Mivel rövid orrú fajtáról van szó, a bulldogok érzékenyek az altatásra. Mindenképpen beszélj erről az állatorvossal, mielőtt bármilyen műtétet végeznének.

Az angol bulldog eredet

A bulldog egy Angliából származó kutyafajta. Az ősi masztiff típusú kutyák leszármazottja, amelyeket bikacsalogatásra használtak, amely során a kutya megragadta a bika orrát, és durván megrázta azt.

Úgy gondolták, hogy ez a gyakorlat megpuhítja a bika húsát és ízletesebbé teszi azt. A bikacsalogatás Angliában is népszerű látványsport volt, és az ilyen eseményeken használt bulldogokat úgy tenyésztették ki, hogy különösen ügyesek legyenek ebben a brutális tevékenységben.

1835-ben Angliában betiltották a bikacsalizást, és sokan úgy gondolták, hogy a bulldog eltűnik, mivel már nem volt oka a tenyésztésének. Néhányan azonban csodálták a bulldog állóképességét, erejét és kitartását, és úgy döntöttek, hogy megmentik a fajtát. Újraalkották a bulldogot, hogy kedves, szelíd temperamentumú legyen, és a szelíd személyiségű kutyák tenyésztésére összpontosítottak. Idővel a bulldogot a mai szeretetteljes és szelíd kutyává alakították át.

A kutya mérete

Az érett hím bulldogok súlya körülbelül 23 kilogramm, az érett nőstényeké pedig 18 kilogramm. A kiállítási kutyák körülbelül 4,5 kilogrammal nehezebbek lehetnek. Vállmagasságuk 30 és 3 centiméter között mozog.

Az angol bulldog tulajdonságai, természete, jelleme

A társaságkedvelő és kedves, de bátorságáról híres bulldogot kiváló házőrzővé teszi, hogy ma már nem harcos, hanem szeretetteljes a jelleme. Inkább méltóságteljes, mint élénk, és kedves, bár időnként makacs természetű. A bulldog barátságos és laza; mindenkivel jól kijön. Lassan tanul, de ha egyszer valamit megtanult, akkor azt végleg elsajátítja. A bulldogok nem hajlamosak ugatni. Általában a megjelenésük önmagában elég ahhoz, hogy elriasszák a betolakodókat.

A temperamentumot számos tényező befolyásolja, többek között az öröklődés, a kiképzés és a szocializáció. A szép temperamentumú kölykök kíváncsiak és játékosak, szívesen közelednek az emberekhez, és szívesen veszik őket a karjukba. Amikor kölyökkutyát választ, ne azt válassza, amelyik terrorizálja az alomtársait, vagy azt, aki a sarokban bujkál. Mindig találkozzon legalább az egyik szülővel – általában az anya az, aki elérhető -, hogy megbizonyosodjon arról, hogy olyan megfelelő temperamentumúak, amelyekkel Ön is megbarátkozhat. A szülők testvéreivel vagy más rokonaival való találkozás szintén hasznos annak felmérésében, hogy milyen lesz a kiskutya, ha felnő.

Mint minden kutyának, a bulldogoknak is szükségük van a korai szocializációra – sokféle emberrel, látványossággal, hanggal és élménnyel való találkozásra -, amikor még fiatalok. A szocializáció segít abban, hogy a bulldog kölyökkutya jól fejlett kutyává nőjön fel.

angol bulldog kutya feje

Az angol bulldog betegségei

Más kutyafajtákkal összehasonlítva, sajnos az angol bulldogoknak sok egészségügyi problémája lehet, és fontos, hogy felkészüljünk arra, hogy szorosan figyelemmel kísérjük az egészségi állapotukat, és hogy minden szükséges orvosi kezelést megengedhessünk magunknak.

A következő állapotok érinthetik a bulldogokat:

Cherry Eye: Ez egy olyan állapot, amikor a harmadik szemhéj alatti mirigy kiáll, és inkább úgy néz ki, mint egy cseresznye a szem sarkában. Előfordulhat, hogy az állatorvosnak el kell távolítania a mirigyet.

Száraz szem: Ezt az állapotot a természetes könnytermelés elégtelensége okozza. Ennek jelei közé tartozik a szem száraz megjelenése vagy kék homályossága. Az állatorvos elvégezhet egy vizsgálatot annak megállapítására, hogy Bulldogja száraz szemű-e, és felírhat olyan gyógyszert, amelyet beadhat ennek az állapotnak a fájdalmának enyhítésére.

Entropium: Ez egy olyan állapot, amikor a szempillák befelé fordulnak és a szemhez dörzsölik a szemet, irritációt okozva. A korrekcióhoz műtétre lehet szükség.

Fordított vagy fordított tüsszentés: Ez nem igazán egészségügyi probléma, de általában akkor fordul elő, amikor az orrváladék lecsöpög a bulldog lágy szájpadlására, ami miatt az bezáródik. Akkor is előfordulhat, ha a bulldog orrába kerül valami. Sokkal rosszabbul hangzik, mint amilyen valójában. Próbálja meg megnyugtatni a bulldogot a torkának simogatásával, és ez hamar elmúlik.

Brachycephalic szindróma: Ez a rendellenesség a rövid fejű, szűk orrlyukakkal vagy megnyúlt lágy szájpadlással rendelkező kutyáknál fordul elő. A légutak különböző mértékben elzáródnak, és a zajos vagy nehézkes légzéstől a légutak teljes összeomlásáig bármit okozhatnak. A brachycephalicus szindrómában szenvedő kutyák általában szuszognak és horkolnak. A kezelés az állapot súlyosságától függően változik, de magában foglalja az oxigénterápiát, valamint az orrlyukak kitágítására vagy a szájpadlás megrövidítésére irányuló műtéteket.

Fejrázás. Ez hasonlít egy rohamhoz, de csak a fejet érinti. A fej önkéntelen, oldalról oldalra vagy fel-le történő rázkódása formájában jelentkezik. Néha ez erőszakos. Úgy tűnik, hogy ez a kutya tudatánál van, és tisztában van azzal, hogy mi történik. A stresszhez és az alacsony vércukorszinthez köthető.

Demodectiás rüh: az anyaállat adja át a kölyöknek, emberre, vagy más kutyára nem terjed át. Ha a bulldog immunrendszere legyengült, akkor kialakulhat nála demodektikus rüh. A demodektikus rüh lokalizált vagy generalizált lehet. A lokalizált formában vörös, pikkelyes bőrfoltok jelennek meg szőrhullással a fejen, a nyakon és az elülső lábakon. Kölyökkutyák betegségének tartják, és gyakran magától elmúlik. Kutyáját mindenképpen vigye állatorvoshoz, mert ez a demodectiás rüh általános formájává alakulhat át.

Csípőízületi diszplázia. Ez egy olyan örökletes állapot, amelyben a combcsont nem illeszkedik szorosan a csípőízületbe

Farokproblémák. Néhány bulldognak csavaros farka, fordított farka vagy más típusú „feszes” farka van, ami bőrproblémákat okozhat.

Patellaficam. Más néven „elcsúszott lábszár”, ez egy gyakori probléma a kistestű kutyáknál. Akkor keletkezik, ha a patella, amely három részből áll – a combcsontból (combcsont), a patellából (térdkalács) és a sípcsontból (vádli) – nem áll megfelelően egymás mellett. Ez sántaságot okoz a lábban, vagy rendellenes járást, olyasmit, mint az ugrálás vagy az ugrálás

Az angol bulldog tartása

A bulldogok a lakásban inaktívak, és nem igényelnek sok mozgást, bár a súlygyarapodás megelőzése érdekében naponta sétálni kell velük. Beltéri kutyák, és a nyugodt életmódot kedvelik, már 15 perc játék után elfáradnak. Alacsony vagy közepes energiaszintjük miatt bármilyen típusú otthonba jól illeszkednek, a lakástól az udvarral rendelkező házig.

A bulldogok nem viselik jól a szélsőséges hőmérsékletet, és hajlamosak a hőgutára. Biztosítson számukra légkondicionált környezetet és sok vizet, és tartsa őket távol a medencéktől, gyógyfürdőktől és tavaktól. A bulldogok nem túl engedelmesek, de ismétléssel és pozitív megerősítéssel jól tanulnak.

A kutya etetése

A bulldog számára ajánlott napi kutyatáp mennyisége negyed és fél liternyi között van, két étkezésre elosztva. Ez a mennyiség a kutya méretétől, korától, anyagcseréjétől, aktivitási szintjétől és a kutyaeledel minőségétől függően változhat.

Fontos, hogy a bulldogot ne etessük túl, mivel az elhízás megterhelheti az ízületeit. Mérje ki az eledelt, és naponta kétszer etesse meg, és ellenőrizze a súlyát, hogy biztosítsa az egészséges szintet. Erős nyomkodás nélkül is érezni kell a bordáikat. Ha nem érzed a bordáit, akkor lehet, hogy kevesebb táplálékra és több mozgásra van szükségük.

Az angol bulldog szőrzete és ápolása

A bulldog szőrzetének egyenesnek, rövidnek, finom szerkezetűnek, simának és fényesnek kell lennie. Puha, laza bőre van, különösen a fejen, a nyakon és a vállakon. A fejét erős ráncok borítják, és a torkánál (az állkapocs és a mellkas között) két laza ránc alkotja az úgynevezett harmatbőrt.

A bulldogok többféle színben fordulnak elő: tarka vörös; egyszínű fehér; egyszínű vörös, őzbarna vagy halvány krémszínűtől a világos őzbarnáig, vagykét vagy több színből álló nagy foltok. Az egyszínű fekete nem gyakori, és nem is népszerű.

A bulldog sima, finom, rövid szőrű szőrzetét hetente egyszer kefélje át kemény sörtéjű kefével. Minden nap törölje át az arcát nedves ruhával, ügyelve arra, hogy a ráncok belsejét is megtisztítsa. Ügyeljünk arra, hogy mosás után a ráncok belsejét teljesen megszárítsuk. Miután megtisztította a ráncokat, mossa meg a bulldog orrát, és kenje be vazelinnel, hogy puha maradjon, és ne legyen száraz és hámló.

A bulldog átlagosan vedlik. Ha tudsz időt szakítani arra, hogy hetente többször megkeféld, az segít csökkenteni a ruháidra és a bútorokra kerülő szőr mennyiségét.

Az egyéb ápolási igények közé tartozik a körömápolás és a fogápolás. Havonta egyszer vagy kétszer vágja le a bulldog körmeit. Ha hallja, hogy kattognak a padlón, akkor túl hosszúak. Minél korábban szoktatja bulldogját a körömvágáshoz, annál kevésbé lesz stresszes mindkettőjük számára.

Hetente legalább két-három alkalommal – jobb, ha naponta – mosson fogat a fogkő és a baktériumok eltávolítása érdekében. Kezdd el, amikor a kiskutyád még fiatal, hogy hozzászokjon.

Az ápolás során ellenőrizze, hogy nincsenek-e sebek, kiütések vagy fertőzésre utaló jelek, például bőrpír, érzékenység vagy gyulladás a bőrön, a fülek, az orr, a száj és a szemek területén, valamint a lábakon. A füleknek jó szagúnak kell lenniük, anélkül, hogy túl sok viasz vagy trutyi lenne bennük, a szemeknek pedig tisztának kell lenniük, nem szabad kipirosodniuk vagy váladékozniuk. A heti gondos vizsgálat segít a lehetséges egészségügyi problémák korai felismerésében.


A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.