Rövid összefoglaló a pomerániai törpespiccről

A pomerániai törpespicc, ahogy a neve is mutatja, egy kistestű kutyafajta, amely a nagyobb szánhúzó kutyafajtákból származik. Mérete ellenére élénk és aktív fajta, amely képes versenyeken is helytállni, vagy egyszerűen csak a család társa lehet.

A pomerániaiak rókaszerű arcukról és becenevükről, „a kis kutya, aki azt hiszi, hogy mindent tud„, ismertek. Bár fajtatiszta kutyákról van szó, néha menhelyeken vagy mentőcsoportokban is megtalálhatóak, ezért ne feledje, hogy inkább örökbe fogadjon, mint vásároljon, ha pomerániai kutyát szeretne az otthonába.

Lehet, hogy a pomerániaiak kicsik, de összetett személyiséggel rendelkeznek, és még a nagyobb kutyáknak is kihívást jelenthetnek. Jó háziállatok lehetnek lakásokban, de hajlamosak lehetnek ugatásra is, amit a szomszédok nem biztos, hogy értékelni fognak.

Fontos, hogy a kutyának sok mozgást és játékidőt biztosítson, tartsa őket távol a meleg időjárástól, és mutasson nekik sok szeretetet és figyelmet, hogy boldogok és egészségesek legyenek.

Megfelelő gondoskodással a pomerániaiak szeretetteljes és imádnivaló szőrös társak lehetnek családja számára.

pomerániai törpespicc

Története, eredete

A pomerániai a spitz típusú kutya miniatürizált változata, amely Németországból, pontosabban Pomeránia területéről származik. Az 1800-as években tenyésztési programokat indítottak, hogy kisebb kutyákat hozzanak létre, amelyeket Viktória királynő kedvelt. Az ő kutyáiból származóan később a méret tovább csökkent a ma ismert törpespiccé.

A pomerániai a német spitz kutyák leszármazottjának tekinthető, de a spitzek hagyományos szürke vagy fehér színe helyett a kisebb méretre és a világos színekre helyezték a hangsúlyt. A pomerániaiakat, amelyeket gyakran csak „poms”-ként emlegetnek, kezdettől fogva társaknak tenyésztették, bizonyos őrkutyás feladatokkal.

Méretük, súlyuk

A pomerániaiak 18-30 cm magasak és 1,4-3,2 kg súlyúak. Néhány alomban a kölykök visszautalnak azokra az időkre, amikor még nagyobbak voltak, és 5,4-6,4 kg-osra vagy még nagyobbra nőnek. Ezek a nagyobb méretű kölykök ideális választás lehet gyermekes családok számára.

A pomerániai kutyák jelleme

Az élénk és extrovertált pomerániai egy intelligens és energikus fajta. Ezek a bájos kölykök szívesen találkoznak új emberekkel, és gyakran jól kijönnek más állatokkal, bár néha nagyobbnak gondolhatják magukat, mint amekkorák valójában. Fontos, hogy ne engedjük őket nagyobb kutyák ellenfelévé válni a méretükről alkotott téves elképzelés miatt.

A pomerániaiak éberek és kíváncsiak, ezért kiváló házőrző kutyák, akik minden szokatlan dolgot megugatnak. Fontos azonban, hogy megtanítsuk őket arra, hogy parancsra abbahagyják az ugatást, különben továbbra is túlzottan ugathatnak.

A pomerániaiak temperamentumát számos tényező befolyásolja, például az öröklődés, a képzés és a szocializáció. A jól nevelt kölykök kíváncsiak és játékosak, hajlandóak közeledni az emberekhez, és hajlandóak arra, hogy a kezükben tartsák őket. Célszerű olyan kiskutyát választani, amelyik hajlandó nyugodtan az ölében ülni, és nem olyan kölyköt, amelyik agresszív vagy félénk az alomtársaival szemben, vagy amelyik a sarokban bujkál. Ezek a tulajdonságok valószínűleg nem fognak javulni a kölyök növekedésével.

pomerániai kutyafeje
Pomeranian close up face. Free public domain CC0 photo

Lényeges, hogy legalább az egyik szülővel, általában az anyával találkozzon, hogy felmérje a vérmérsékletüket, és megbizonyosodjon arról, hogy megfelelnek az Ön elvárásainak. A szülők testvéreivel vagy más rokonaival való találkozás szintén betekintést nyújthat a kiskutya lehetséges személyiségébe, amikor felnő. Ezeknek a rokonoknak barátságosnak, nyugodtnak, csendesnek kell lenniük.

Mint minden kutyának, a pomerániaiaknak is szükségük van a korai szocializációra, hogy különböző embereknek, látványnak, hangoknak és élményeknek tegyék ki őket. Ez a szocializáció segít abban, hogy a pom kölyökkutyája kiegyensúlyozott és alkalmazkodóképes legyen. Hívjon át látogatókat, vigye a kutyát forgalmas parkokba és üzletekbe, valamint sétálni, ahol a szomszédokkal való találkozás szintén segíthetnek a szociális készségek fejlesztésében.

A pomeránia egészsége és betegségei

A pomerániaiak általában egészséges kutyák, de mint minden fajta, ők is hajlamosak lehetnek bizonyos egészségügyi állapotokra. Egy jó hírű tenyésztő képes lesz a kiskutya mindkét szülőjének egészségügyi vizsgálatát elvégezni, biztosítva, hogy a kölyökkutyákat megvizsgálták és tisztázták a lehetséges problémáktól.

A pomerániai kutyák esetében néhány betegség gyakrabban előfordul. ezekkel érdemes tisztában lenni. Ezek:

  • allergia,
  • epilepszia,
  • szemproblémák,
  • csípőízületi diszplázia,
  • Legg-Perthes-kór,
  • patellaficam,
  • légcső-összeomlás
  • és fogászati problémák.

Fontos, hogy figyelemmel kísérje Pomját, és a betegség legelső jelére kérjen állatorvosi segítséget.

A pomerániai törpespicc viselkedése, gondozása

A pomerániaiak nagyon aktívak a lakásban, és jó választás a lakásban lakók számára. Összességében azonban a mozgásigénye mérsékelt, de szeretik, ha naponta több rövid sétát tehetnek, vagy játszanak velük.

Rendkívül szívósak, és élvezik a hosszabb sétákat is, de mindig tartsuk szem előtt, hogy kicsik és érzékenyek a melegre. Szeretnek játszani, de könnyen megunhatják, ezért adjunk nekik sok játékot, és gyakran cseréljük őket, hogy mindig legyen valami új. Különösen élvezik az olyan játékokat, amelyek kihívást jelentenek számukra.

Az egyik olyan tevékenység, amelyet mind te, mind a pomod élvezni fog, a trükkös tréning. A pomok szeretnek új dolgokat tanulni, és szeretnek a figyelem középpontjában lenni, ezért a trükkök tanítása tökéletes módja annak, hogy kötődjetek hozzájuk, miközben testmozgást és szellemi stimulációt biztosítotok nekik.

Rövid a figyelmük, ezért a tréningeket legyenek rövidek és érdekesek. Dicsérettel, jutalomfalattal vagy játékkal jutalmazza Pomját, amikor helyesen hajt végre egy parancsot.

Táplálása, etetése

Kiváló minőségű száraz kutyaeledel ajánlott. Napi mennyisége egy felnőtt kutya számára 1/4 és 1/2 csésze között van, két étkezésre elosztva. A kutya pontos szükséglete azonban olyan tényezők függvényében változhat, mint a kutya mérete, kora, anyagcseréje és aktivitási szintje.

Egy aktívabb kutyának több, míg egy kevésbé aktív kutyának kevesebb táplálékra lehet szüksége. Azt is fontos megjegyezni, hogy a kutyaeledel minősége is befolyásolhatja, hogy kutyájának mennyit kell ennie. A jobb minőségű kutyatápok tápanyagdúsabbak, és kisebb mennyiséggel is elegendő mértékben táplálhatják kutyáját.

Gondozása és ápolása

A pomerániai vastag szőrzettel rendelkezik és az ápolási munkák zöme is ehhez kapcsolódik. A bunda sokféle színű és mintázatú lehet, többek között fekete, kék, csokoládé, krém, narancssárga, vörös, coboly, szürke és fehér.

A pomerániaiak mérsékelten vedlenek, és rendszeres ápolást igényelnek, hogy a szőrzetük egészséges maradjon, és megelőzzék a csomósodást és a szőrt. Ez magában foglalja a bundájuk legalább heti kétszeri kefélését és fésülését, szükség szerinti fürdetését enyhe samponnal és kondicionálóval, valamint a foghigiénia és a körömápolás fenntartását.

Fontos továbbá, hogy az ápolás során rendszeresen ellenőrizzük a fertőzés vagy egyéb egészségügyi problémák jeleit.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.