Sokan fölkapják a fejüket a cockapoo kutyafajta nevének hallatára, ami nem véletlen, nem egy megszokott régi fajta kutyáról van szó. Viszont, ha egy édes, szeretnivaló, kisméretű szeretetgombócra vágyunk, akkor nincs jobb választás a cockapoo-nál!

A cockapoo eredete

A cockapoo vagy más néven cockerpoo egy design kutyafajta, melyet a cocker spániel és az uszkár keresztezéséből tenyésztettek ki az utóbbi időben. Tenyésztése nem olyan hosszú időre, mintegy 60-70 évre tekint vissza, ugyanis az 1960-as évekre már ismert és elterjedt volt az Amerikai Egyesült Államokban. Mivel mind a cocker spániel, mind a pudlik rendelkeznek egy sor jó tulajdonsággal, ezeket igyekeztek a tenyésztők az újonnan létrehozott fajtába, a cockapoo-ba is továbbvinni. Így jött létre ez a sok-sok jó tulajdonsággal rendelkező, igazán szerethető kis eb. Nem véletlen a népszerűsége!

cockapoo kölyök

De mik is ezek a jó tulajdonságok, amik annyira népszerűvé és szerethetővé teszik ezt a fajtát? Ha kiindulunk az alapfajtákból, akkor azt látjuk, hogy az uszkár intelligenciája lenyűgöző. Emellett gyakorlatilag nem hullajtja a szőrét és bundája is szagtalan. Jó kiindulópont, ugye? Ha emellé még hozzáadjuk a cocker spániel kedvességét és szerethető vérmérsékletét, akkor könnyen beláthatjuk, hogy e kettő keverékéből csakis egy jó dolog születhet. Ő a cockapoo!

Aki cockapoo fajtájú kutyát szeretne, az olyan szerencsés helyzetben van, hogy négyféle méretből választhat: vannak az egészen kicsi, cockapoo teacup (teáscsészényi, 2,2 kg alatti), a toy (2,2-5,5 kg), a törpe változatok (5,5-8,1 kg) és a maxik (8,6 kg felettiek). A méret természetesen a szülők méretétől függ, és hogy melyik az anya és melyik az apa. A kiskutyák ugyan nem hasonlítanak a szülőkre, de sok tulajdonságukat öröklik: lelógó fülek, intelligens tekintet, lelógó farok (mely lehet egyenes vagy kunkori is). A színük nem meghatározott, vagyis minden szín elfogadott, és típusát tekintve is többféle lehet: egyenes vagy göndör, hullámos. Ugyan szőrét nem hullajtja, de éppen ezért rendszeres kefélés és nyírás szükséges! Szőrét a szakértők hipoallergénnek tartják, vagyis allergiára nem hajlamosít.

Egy alomban általában 4-6 kiskutya születik

A cockapoo nevelése és tartása

Ahhoz, hogy szőrük folyamatosan szép legyen, folyamatos ápolást igényelnek és csak olyan ember válassza őt, aki egész élete során elegendő időt és figyelmet tud rá szánni. Folyamatos mozgást igényelnek, szeretnek új környékeket felfedezni, ám jobb, ha a pórázt végig rajtuk hagyjuk, mert könnyen belefeledkezik a felfedezésbe. Szerencsés helyzetben vagyunk, ha több kutyát tudunk elvinni egyszerre sétálni vagy barátokkal sétáltatunk együtt több kutyát, hiszen ez a cockapoo terepe, a nagy társaság.

Általában naponta kétszer szükséges megetetni, de figyeljünk rá oda, hogy kukoricát, szóját és búzát tartalmazó ételeket ne adjunk nekik, hiszen ezekre az uszkárok allergiásak. Biztosítsunk nekik elég fehérjét, ez szükséges a kielégítő fejlődésükhöz. Mivel hízásra hajlamos, ezért figyeljünk oda a bevitt kalóriákra és a kielégítő mennyiségű mozgásra!

Kiképzésében a következetességet kell szem előtt tartanunk, ám mivel rendkívül érzékeny fajta, ezért pozitív megerősítéssel neveljük őket. Kiképzése könnyű, hiszen könnyen megtalálják az összefüggést a parancsok és az elvárt tevékenység között.

cockapoo

Kifejezetten tartható lakásban is, jellemére nem jellemző a rombolás, és ha kellő rendszerességgel elegendő sétát biztosítunk neki, akkor a lakásban is ott a helye.

A cockapoo-k átlagosan 13-15 évig élnek, természetesen megfelelő tartási körülmények mellett.

A cockapoo jelleme

Az uszkár felmenőnek köszönhetően nagyon okos, intelligens kutya. Társasági eb, mind a kutyák, mind az emberek társaságát kedveli. Időnként makacs, ám következetes neveléssel ezen könnyen úrrá lehetünk. Fontos, hogy minden nap elég időt kell rászánni a vele való foglalkozásra, mind szellemi téren, mind fizikailag, ellenkező esetben kötözködéssel, pimaszsággal válaszol. Játékos, nagy energiával rendelkező kutyafajta, kedves természetű, ezért kisgyermekes családokba kifejezetten ajánlott. Barátságos, figyel az emberre, ám mivel társas lény, nem szereti, ha hosszabb időre egyedül hagyják, hiszen ez szorongást válthat ki belőle.

Nem ugatós fajta, ezért házőrzőnek kifejezetten nem alkalmas fajta. De kifejezetten hálás, ha sok időt töltesz vele, és jól találja a közös nyelvet bármilyen életkorú emberrel, legyen az kisgyermek vagy idős ember. Unatkozni nem szeret, folyamatos ingerekre van szüksége ahhoz, hogy boldog legyen.

A cockapoo betegségei

Sajnos, mint a legtöbb kutyafajta, a cockapoo is hajlamos egy-két betegségre. A cocker spánieltől a szembetegségét örökölte, szürke- és zöldhályog is előfordulhat nála. Hajlamos még fülgyulladásra (éppen ezért mindig tartsuk szárazon a fülét), allergiára, és ízületi diszpláziára. Előfordulhatnak még nála szív- és bőrbetegségek is.

Ha cockapoo kutyafajtát szeretnél vásárolni, akkor azt nagy valószínűséggel hazánkban nem tudod megtenni, hiszen Magyarországon nem tenyésztik. Célszerű Nyugat-Európában érdeklődni, de jó, ha tudod, az ára igen borsos: kb. 2.000 euró körüli összegre számíts!

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.