Bár ma már a hipermarketekben és a szaküzletekben is roskadoznak a polcok a különböző kutyaeledelek alatt, sőt, még a kisebb boltokban is rendszerint fellelhető néhány típusú konzerv vagy száraz táp, mégis sok gazdi „kedveskedik” kutyusának konyhai maradékkal is. Számos tévhit kering a köztudatban azzal kapcsolatban, hogy melyik típusú táplálással teheti a gazdi a legjobbat a kedvencével. Míg van, aki a különböző eledelekre esküszik, addig mások a házi koszt mellett teszik le a voksukat.

Mégis hol az igazság ebben a dilemmában?

Az igazság az, mint oly sok minden esetében, itt is érdemes megtalálni az aranyközéputat e téren, ugyanis ha csak a mindennapok során keletkező maradékot eszi a kutya, az ugyanannyira káros lehet, mint ha nem megfelelő összetételű eledelt fogyaszt. Ahogy az emberek esetében, a kutyáknál is lényeges a kiegyensúlyozott étrend tartása, valamint fontos figyelembe venni azt is, hogy milyen termetű vagy korú a szóban forgó eb. Lássuk, miről is van szó pontosan!

Tényleg egészségesek a kész kutyaeledelek?

A piacon ma már számtalan különböző típusú eledel található, amelyek közül bizony nem könnyű választani még a tapasztalt gazdiknak sem, hiszen a színes csomagolások minden esetben a legjobbat ígérik. A helyzet az, hogy érdemes megbízható helyről vásárolni, ugyanis hazánkban az ezekre a termékekre vonatkozó szabályozás nem túl szigorú.

Vagyis minden eledelre amelyben megfelelő a fehérje tartalom, ráírható, hogy „teljes értékű kutyaeledel”. Ezt azonban sok gyártó különböző gabonafélék hozzáadásával éri el, ami nem kifejezetten egészséges a szőrös kedvencek számára. Pontosan ezért ajánlott olyan áruházból vásárolni, ahol hozzáértők állítják össze a kínálatot. Ilyen például a ZsibiZoo kutyaeledel kínálata, amely ide kattintva érhető el. 

Miért nem ajánlott csak házi kosztot adni a kutyának?

A mindennapok során összegyűlt ételmaradékok bizony nem feltétlenül táplálóak a kutya számára, ráadásul bizonyos esetekben allergiás reakciót is kiválthat hosszú távon, ha például kenyérféle vagy tejtermék is kerül a kedvenc tányérjába. Azt mindenképp szem előtt kell tartani, hogy a kutya alapvetően húsevő állat, amely a farkasból alakult ki – a természetben is kiegészíti az étrendjét egy kevés növényi táplálékkal (gyümölcsök, bogyók, fűfélék), ám az egészséges étrendjük alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű állati eredetű táplálék.

Pontosan ezért érdemes főként megfelelő minőségű kutyaeledellel etetni a szőrös barátot, így ez adja a fő vonalat a táplálkozásában. Ebben az esetben nem okoz gondot, ha néha becsúszik néhány falat az asztal alatt egy családi ebédnél vagy megkap egy-két ízletes csontot a vasárnapi vacsi után.

Ezzel pedig máris megteremtődött a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja, amely számos pozitívummal jár.

Mire kell figyelni különböző típusú kutyák esetén?

Azzal talán nem árulunk el nagy titkot, hogy a különböző méretű, életkorú és élethelyzetű kutyáknak más összetevőkre és másféle tápra van szüksége, ezért is jó, ha kész kutyaeledelt kap az eb. Fontos a kutya termete, életmódja, kora, de lényeges az is, ha esetleg valamilyen allergiától szenved, ugyanis minden esetre létezik speciális száraz táp. Mindez remek kiindulópont ahhoz is, hogy a gazdi megtalálja az ideális tápot a széles kínálatban.

Hogyan vehető észre, ha nem megfelelően táplált egy kutya?

Van néhány tipikusan olyan tünet, mely mögött jó eséllyel a nem megfelelő táplálékbevitel áll. Ha nincs szervi problémája a kutyának, mégis súlyproblémái vannak, kedvetlen vagy hullik a szőre, van rá esély, hogy allergiás valamely ételtípusra vagy nem kapja meg a szervezete a megfelelő tápanyagokat. Ilyen esetekben a tápváltás vagy a házi kosztról való átállás segíthet megoldani a gondot. A túlzott soványság, a túlsúly, a fénytelen, fakó szőrzet és az emésztési gondok mind lehetnek jelei a nem megfelelő tápláltságnak. Kiemelendő ugyanakkor, hogy amennyiben nem szűnnek a tünetek, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni!

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.