Eredeti neve Zwergspitz, azaz törpespicc, már a neve is utal apró termetére. A Német spiccek egyik legkedveltebb házőrző fajtájához tartozik. Hazánkban első hivatalosan bejegyzése 1998-ra tehető. A négylábú fajták közül az egyik leghosszabb élettartalommal bíró öleb, akár 15 életévet is leél. Napjainkban nagyon kedvelt, kis termete, könnyű taníthatósága, és jó őrző képessége végett.

A törpespicc származása

A fajta feltehetően a tőzegkutya, Közép-Európa legősibb eb fajtájának leszármazottja lehet. Ez a faj 6000 éve, az egykori Finn és Svájci területeken élt, mikor még a nagyobb testfelépítés jellemezte.

A jelenkori alakját Pomeránból származtatják, Németország és Lengyelország északi területeiről, amit a Balti-tenger szegélyez. Jelentése: tengermellék. A kutya az évszázados tenyésztések révén vált ilyen apró termetűvé.

Későbbiekben innen terjedt el Angliába a 18. században. Közismertségét elsősorban az akkori brit uralkodónő, Viktória Királyné hozta meg a fajta számára. A híres kutya rajongása belopta szívébe a kis törpespiccét is.

torpespicc

A pomerániai törpespicc külleme, ápolása, és jelleme

Hosszú vörös szőrzetük rókára emlékeztet, pisze orruk, mint egy kisegér orra, türemkedik ki gyönyörű szép bundázatukból. Fülük készen áll minden rezgésre, felfigyelnek minden idegen zörejre. Készen állnak, hogy jelezzenek gazdijuknak, ha idegen toppan a házhoz. Bizalmatlanul fürkészik az ismeretlen tekintetét és mozdulatait, hogy biztosra vegyék, gazdájukat biztonságban tudhatják. Ha mindent rendben találtak, visszatérnek saját dolgukhoz, de fél szemük mindig a gazdin marad.

Ha szőrüket lenyírjuk egy plüssmaci fog ránk tekinteni. Bundájuk sűrű, ezért egy jó megoldás lehet, ha biztosítunk nekik nyáron egy hűvösebb helyet, ahová elvonulhatnak. Szőrzetüket, ha hosszan hagyjuk, érdemes 1-2 hetente átkefélni, illetve vedléskor több alkalommal, vigyázva az alsó szőrzetrétegre.

Jó, ha van egy kis játék a közelben, mindig akad idő egy kis küzdelemre.

Ha utazni van kedvünk, akkor egy pomerániai törpespicc, mindig magunkkal vihetünk, akár autóval megyünk, akár egy nagyobb sétára. Eleven kutyus, képes felvidítani a környezetét.

Az egyik előnye, ami egyben hátránya is lehet, hogy őrző-jelző kutya révén, sokat ugat. Ha ezt a fajtát választjuk házi kedvencünknek, akkor ezzel is tisztában kell lennünk. Viszont könnyű taníthatósága, és következetes tanítása segíthet, kezelhetővé tenni ezt a tulajdonságát is.

Amit tudni érdemes még, hogy hamar zaklatottá vállhat a nagyobb zsivajtól, erősebb zajoktól, így erre is figyelni érdemes ennél a fajnál.

Súlyuk 3-4 kg, magasságuk 18-22 cm között mozog, így nem nehéz hordozni, emelni. Bundája színe több színben pompázik: lehet barna, fekete, fehér, narancssárga, krémszínű és farkasszürke.

Egyéb jellemzői

Mivel kis növésű, közkedvelt a városi környezetben is, ezért lakásban is tartható.

Meleget nem viseli jó, ezért ahogy már említettük, fontos, hogy nyáron legyen számára egy elkülönített hűvös hely. A hideget, viszont ezzel szemben jól tűri, vastag bundája megvédi őt a hűvöstől.

Lelki világa érzékenyebb, mint más fajoké, ezért pici korától érdemes minél előbb elkezdeni hozzászoktatni őt az emberi társasághoz, illetve más élőlényekhez. Az érzékenységéből fakadóan sajnos a kisebb gyerekekkel nem feltétlenül jön ki túl jól, és idegen kutyákkal sem igazán, viszont ettől függetlenül nagyon családbarát eb.

Az egyedüllétet nem igazán kedveli, így ha tehetjük legyünk vele, vagy nagyobb utakra vigyük magunkkal.

Mivel hajlamos a hízásra, ügyeljünk a táplálékbevitel mennyiségére.

Egyik jó tulajdonsága a többi kutyushoz képest, hogy ő nem egy megszökős típus, nem lesz szükség a kerítésünk megerősítésére, szeret a gazdiával maradni.

torpespicc

Vadász ösztöne nem túl kifejlett, ezért nem fog elszaladni mellőlünk egy nyúl után futva, viszont jó jelző kutya, mindig résen van, és ugatásával jelez, ha valami közeleg.

Milyen betegségek fordulhatnak elő ennél a kutyafajtánál?

A kisebb testalkatú kutyáknál, de elsősorban a túltenyésztés következményeképp, több betegség, rendellenesség előfordulása fedezhető fel. ilyen például az ízületekkel kapcsolatos gyengeségek. Mivel ezeket a betegségeket a kutyusok elsősorban öröklik, így nem tudunk többet tenni, mint minimalizálhatjuk lefolyását, és erősségét.

Megfelelő táplálkozással, vitamindús étrenddel, kellő mozgással, odafigyeléssel ez szabályozható.

Fontos, hogyha tehetjük, vigyük őket rendszeres szűrővizsgáltokra, ezzel is korán felismerhetővé vállik egy még ki nem újult kór, és állatorvosunk időben elkezdheti a megfelelő terápiát, illetve tanácsot adhat részünkre a további teendőkkel kapcsolatban.

A másik gyakori betegség lehet a látás elgyengülése, amit a szürkehályog okozhat. A szürkehályog egy elég gyakori betegség a kutyák körében. Sajnos ez az észlelésüket károsítja, és egyre nehezebben veszik ki a környezetükben lévő dolgokat. Lefolyása nem egyik napról a másikra történik, általában ez egy lassabb folyamat, a szem homályossá, szürkésfehérré változik. Így már számunkra is észrevehetővé vállnak a tüneteket. Mivel ez egy genetikai öröklődés, így ez nem előzhető meg, illetve jelenleg csak sebészeti úton kezelhető.

Ami még e kutya típusra jellemző betegség lehet az az epilepszia. Általában úgy vehetjük észre, hogy a kutyusunk viselkedése megváltozik. Szorongani kezd, esetleg elbújik valahova, idegesebb lesz. Ezt követően eleshet, eszméletét veszítheti, kimerevedhet. Ez még nyáladzással járhat, illetve vizeletürítéssel. Ha e kutya fajta mellett döntünk, mindenképp konzultáljunk állatorvosunkkal, hogy mire készülhetünk, és ebben az esetben mi a teendőnk.

A törpespicc és a sport

A spicc az a tipikus kutya, akivel együtt lehet sportolni. De nem a megszokott futásra gondolunk most, hogy kocogni indulunk, és velünk tart, hanem ő egy igazi kutyasport bajnok. Számos sport eredményeket érnek el spiccek a kutyás ágazatokban. Ha csak egy kis hobbi szinten van kedvünk együtt játszani, a spiccek az ügyességi játékokat nagyon kedvelik, ezen kívül a frizbiben is jók. Ha parkba megyünk sétálni, nyugodtan vigyünk frizbit magunkkal, vagy egy kisebb méretű labdát, nagyon örülni fog neki, és meglesz a napi mozgása is. A Spiccek a táncban is jók, ha valaki meg szeretné tanítani kutyáját erre a sportra, akkor nem fog csalódni, nagyon könnyen tanítható, és benne van minden játékban. De mindig figyeljünk, ne terheljük túl, hogy ízületei ne károsodjanak.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.