Lehet olyan, mint egy róka vagy a Firefox logó, ez pedig abból adódik, hogy ez a fajta egy úgynevezett kutyahibrid: a pomerániai törpespicc és a husky keveréke. Mivel rendkívül egyedi tenyésztésből születnek csak pomsky kölykök, ezért előfordulásuk ritka, áruk pedig igen magas. De mindezt kompenzálja hihetetlen cukiságuk és az, hogy egyből két kedvelt kutyafajta temperamentumát, jellemzőit kapja meg a gazdi velük. Kicsi vagy közepes termetű szőrgombócok nagy játékos kedvvel és hatalmas szeretetigénnyel.

A kutya jelleme, tulajdonságai, természete, mozgásigénye

Nehéz megjósolni, hogy milyen lesz a természete, temperamentuma egy pomskynak, hiszen keverék, így minden kutyának egyedi genetikai összetétele van. Sokszor fordul elő, hogy vagy szinte teljes egészében egy huskyra, vagy 98 százalékban inkább csak a pomerániai törpespiccre hasonlít a pomsky. A szerencsésebbek olyan kölyökhöz jutnak hozzá, akiben mindkét kutya jellemzői egyformán vannak jelen és oszlanak el, de ez nagyon ritka.
A törpespicc jelleme nagy öntudatosságot és olykor némi arroganciát sugároz – gyakran lényegesen nagyobb kutyákkal szemben is. Emellett ugyan éber, de mégsem agresszív, hanem barátságos emberrel és állattal egyaránt. Jókedvű és mindig kapható egy kis játékra. Kedves, ragaszkodó négylábú, aki legszívesebben mindenütt ott lenne, ezért nem jó túl hosszú időre egyedül hagyni. Ha sokat vagyunk otthonról távol, és nincs lehetőségünk magunkkal vinni, nem biztos, hogy ez lesz a számunkra legmegfelelőbb kutyafajta.
A husky jellegzetesen barátságos és kedves természetű, ugyanakkor éber és társaságot kedvelő eb. Az őrzőkutyákra jellemző birtokösztön a huskynál kevéssé fejlett, idegenekkel és más kutyákkal szemben nem különösebben gyanakvó, nem is agresszív. Bizonyos fenntartás és büszkeség megfigyelhető a felnőtt kutyánál. Intelligenciája, kezelhetősége és buzgó természete avatja kellemes társasággá és készséges munkakutyává. A huskyk legtöbb egyedének jelleme a temperamentum-skála közepén helyezkedik el, ám vannak közöttük magabiztos dominánsak vagy félénkebb, bizonytalanabb természetűek is. Mindkét kutyának egyformán szüksége van a mozgásra, ám ameddig a törpespicc megelégszik a játék közbeni mozgással, addig már csak származásából adódóan (szánhúzó kutya), egy huskyval többet kell foglalkozni ezen a téren is. Mindkettő igényli a napi sétákat, de akkor sincs baj velük, ha esetleg egy-két alkalommal ez kimaradna.

A kutya betegsége és ápolása
Az, hogy mennyire lesz beteges egy pomsky attól is függ, hogy milyen génállományt örökölt. Általánosságban ugyan elmondható, hogy ez a keverék hajlamosabb a fogászati problémákra, ám ugyanúgy szenvedhet csípődiszpláziától és szemhéjproblémáktól is, mint szinte minden más fajtájú kutya is.
Hosszabb szőrű kutyák lévén fontos főleg a vedlési időszakban, hogy jó karban legyen tartva a szőrzetük is.

pomsky

A kutya kinézete, magassága, súlya
Átlagosan egy pomsky 35 cm és 45 cm közötti kutya, súlya pedig 9 kg-tól 15 kg-ig terjedhet. Színe fehér, barna, szürke, fekete vagy ezek keveréke is lehet. Egy pomsky alomban nagyjából 5-7 kutya van, ezek pedig egyesével más és más tulajdonságokkal is rendelkezhetnek. Egy pomsky olyan, mint egy genetikai lottó: sose tudja az ember, mit kap éppen ezért is olyan izgalmas. Feje nagyon is arányos a testével, így egy igen jó felépítésű kutyáról beszélhetünk. Meglepő, de hibrid kutya ellenére igen magas a várható élettartama: 13-15 évig is elélnek, ám ehhez elengedhetetlen, hogy rendszeresen vigyük orvosi vizsgálatokra a kutyát.

A kutya nevelése és tanítása
A pomsky rendkívül intelligens, jól motiválható jutalomfalatokkal, így taníttatása csak rövid időt vesz igénybe, főleg, ha időben elkezdi a gazdi. A pomerániai törpespicc alapvetően egy makacs eb, így ha inkább erre hasonlít, nagyon következetesen és határozottan kell idomítanunk. Meg van benne alapjáraton is a „kiskutya szindróma”, amit hangossággal esetleg enyhe agresszióval kompenzál, így erre különösen oda kell figyelni nevelése során. Nincs jól bevált recept a pomsky nevelésére sem, ám az biztos, hogy minden kiskutya megfelelő szocializáció és odafigyelés mellett kiegyensúlyozott, jó természetű, szerethető kutyává tud fejlődni.

A kutya étrendje, etetése, mennyit eszik
Energikus kutyák a pomskyk, nagy játékkedvvel, így ehhez szükségük van a megfelelő táplálékbevitelre is. Nem ajánlott házi koszttal tömni őket, és esetükben kerülendőek a zsíros kutyatápok is, inkább olyat keressünk, ami vitaminokban és tápanyagokban gazdag.

A kutya családban, gyerek mellé, lakásban
Remekül alkalmazkodik nagycsaládhoz, de ha egyedülálló az ember, akkor is hű társa lehet egy pomsky. A gyerekekkel játékos, tartható egyaránt lakásban és udvaron is, bár a benti környezetet mégis jobban preferálja, hiszen szeret gazdája közelében lenni állandóan. Mivel megvan benne a husky-k remek alkalmazkodó képessége, jól tűri a hideget is. Ha kisgyerek van a családban, meg kell tanítsuk rá, hogy ez nem egy plüsskutya, amit kedvére gyömöszölhet, ez lesz pedig a feltétele annak, biztosan jó kapcsolat alakuljon majd ki a gyermek és a pomsky között.

A kutya származása, története, alkalmazása
Az Egyesült Államokban és Angliában kezdték el először keresztezni ezt a két kutyafaját, amiből a pomsky született. Nálunk még nem annyira elterjedt, és aki különösen jó génállományú kutyára vágyik, annak érdemes inkább a külföldi ajánlatok között nézelődnie.

A kutya jellemző ára
Bár azt gondolná az ember, hogy csak a fajtiszta kutyáknak van magas ára, a kutyahibridek még ettől is drágábbak, hiszen valamilyen szinten mesterséges körülmények között vannak keresztezve. Egy pomsky ára elérheti az 1500-4000 €-t is, annak függvényében, hogy milyen tenyésztőtől származik. Fontos, hogy csak egészségügyi szűrésekkel ellenőrzött, megbízható szülői háttérrel rendelkező tenyésztőtől szabad pomskyt vásárolni, hiszen így kiszűrhetőek a genetikailag problémásabb egyedek.

Gyakori nevek ehhez a fajtához

Mya, Tammy, Ozzie, Vili

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.