Az egyik legnépszerűbb kutyafajtává nőtte ki magát az elmúlt években a labradoodle, ami egy hibrid faj, mert a labrador retriever és az uszkár keresztezéséből született. Főleg az Egyesült Államokban népszerű, ezért nálunk még nehezen hozzáférhető, azonban nem lehetetlen vállalkozás, ha egy ilyen kutyára vágynánk, ám az biztos, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk érte. Már ránézésre is képes megdobogtatni az ember szívét: puha bundája, nagy barna szemei vannak, amitől olyan, mint egy édes kis szeretgetnivaló plüssmackó. Ráadásul, a két fajta remek tulajdonságait ötvözi magában: a labradoodle-ök egy része nemcsak, hogy alkalmas segítő és vakvezetői feladatok ellátására, hanem az uszkárokhoz hasonlóan hipoallergén a szőrzetük, így azokban a családokban is lehetnek segítőkutyák, ahol valamelyik családtag allergiás a kutyaszőrre.

A labradoodle jelleme, tulajdonságai, természete, mozgásigénye
Mivel keverék kutyáról beszélünk, ezért minden eb egyedi génállománnyal és tulajdonságokkal rendelkezik. Nincs kőbe vésve, hogy jellem szempontjából melyikre fog jobban hasonlítani: az uszkárra vagy a labradot retriverre. Az uszkárokról tudjuk, hogy ők nagyon intelligens kutyák, alig vagy szinte egyáltalán nem hullatják szőrüket, szagtalan bundájukat hipoallergénnek tartják.
A labrador retriverek könnyedén tanulnak, okosak és fontos, de fontos, hogy mindig kedvesen bánjunk velük, ugyanis hiperérzékenyek. Imádják, ha az ember közelében lehetnek, és nagyon igénylik a törődést és az odafigyelést. Mint a legtöbb labrador és uszkár, a labradoodle is kedves, energikus és családba való, gyerekek mellé tökéletes választás.
(Habár minden kutya külön egyéniség.) Szereti a vizet és szeret úszni, ami nem meglepő ilyen felmenőkkel. Mivel labradoodle nagyon aktív és energikus kutya, fel kell készülnünk rá, hogy ez a fajta nem fog csak úgy nyugodtan heverészni a fotelben. Legalább napi két alkalommal egy-egy órát sétáljunk vele, hogy levezesse az energiáit, főleg ha lakásban tartjuk és nem kertes házban. Vihetjük magunkkal kerékpározáshoz, futáshoz, túrázáshoz, hiszen jól bírja a terhelést.

A kutya betegsége és ápolása
A labradoodle fajtatiszta felmenőitől örökölheti az egyes betegségek iránti hajlamot. Az uszkárok egészségügyi problémái közül a leggyakoribb a szív- és a bőrbetegségek, a térdkalács ficam és a szem betegségei, a szürke- és a zöldhályog. Az uszkár és a labrador retriever egyaránt szenvedhet csípődiszpláziától, ezért tenyésztés előtt ezt ajánlatos megnézetni. Emellett előfordulhatnak szemproblémák is mindkét fajnál, ezért ezt szintén meg kell vizsgáltatni szakemberrel.
Szükséges a napi fogmosás és szőrzetük rendszeres kefélése és nyírása. Az ilyen kutyákat ritkábban fürdessük, mert könnyebben kiszárad a bőrük.

A labradoodle kinézete, magassága, súlya
A labradoodle-nak háromféle lehet a szőre. Az uszkáréhoz hasonló, de valamivel puhább, puha csomós vagy hullámos, göndör, egyenes vagy hullámos, mely leginkább a labrador szőréhez hasonlít. Színe lehet csokoládé, kávé, krém, arany, barack, vörös, fekete, ezüst és lényegében annyiféle, amennyi az uszkáré is. Méretükben is eltérőek egymástól, ez szintén az uszkár méretétől függ (toy, mini és standard). 
Magassága úgy 30-70 centi között mozog, míg súlya 10-40 kiló közé tehető. 12-15 évig élnek, ami magas élettartamot jelent a kutyáknál.

A labradoodle nevelése és tanítása
A labradoodle a legokosabb kutyák közé tartozik, mint ahogy szülei is igen intelligensek. A fajta nagyon értelmes, könnyen tanítható, lesi gazdija minden parancsát és örömét leli a tanulásban. 

A kutya étrendje, etetése, mennyit eszik
Egy labradoodle kölyköt akár napi ötször is etethetünk, ám nagyon kis mennyiségeket adjunk számára. Féléves kora után viszont elég a napi kétszeri étkezés, nyilván ilyenkor már az adagokat is növelhetjük. Érzékeny szőrük miatt érdemes kifejezetten olyan táppal etetni őket, amikben olyan vitaminok és tápanyagok vannak, amik jó hatással vannak a kutya szőrére is. Sose etessük túl ezt a fajtát, mert hajlamos az elhízásra.

labradoodle

A labradoodle családban, gyerek mellé, lakásban
Lakásban és kertben is tartható, de biztosítani kell számára a kellő napi mozgást. Imádja a gyerekeket és a gyerekek is őt, ám a kicsiket mindig meg kell arra tanítsuk, hogy okosan, felelősségteljesen nyúljanak a kutyához. Bármennyire is türelmes és jó természetű a labradoodle, nem szereti, ha kínozzák, nyúzzák.

A kutya származása, története, alkalmazása
A labradoodle ötlete akkor született, amikor Conron az ausztrál Munkakutyák Szövetségének tenyésztési vezetője volt. Egy amerikai házaspár a feleség látási problémái miatt kért tőle vakvezető kutyát, a férj azonban allergiás volt a kutyaszőrre. Conron úgy teljesítette a kérést, hogy a jól tanítható labrador retrievert keresztezte a szőrét alig hullató uszkárral, így született a labradoodle. Mivel akkoriban mindenki a fajtatiszta ebeket kedvelte, nem hitte volna, hogy ez a „csodakutya” egy csapásra ennyire népszerű lesz. Wally Conron, a labradoodle „feltalálója” azonban megbánta, hogy megalkotta ezt a keresztezett fajtát, mivel úgy érzi, hogy ezzel „kinyitotta Pandora szelencéjét”. A fajta népszerűségének hullámát meglovagolva ugyanis,felelőtlen szaporítók árasztották el a piacot. Conron úgy látja, „sokan csak a pénzt látják benne, sok labradoodle-nek fizikai és mentális problémái vannak”.Conron az 1980-as évek végén keresztezte először a labrador retrievert az uszkárral.

A labradoodle jellemző ára
Sok tenyésztő előnyben részesíti a szigorú tenyésztést, vagyis csak első generációs kutyusokat tenyésztenek. Ez azt jelenti, hogy a labradoodle kölykök szülei mindig egy labrador és egy uszkár, nem pedig két labradoodle. Ezzel kiküszöbölhetik az egészségügyi problémákat és növelhetik a kutyák sokféleségét. Mások többgenerációs kutyákat tenyésztenek, vagyis a kölykök mindkét szülője labradoodle. Ezzel is próbálnak egy új kutyafajtát kialakítani. Létezik még az australian labradoodle (Ausztrál Labradoodle) Utóbbi különbözik a korai generációtól és a többgenerációs kutyáktól is. Tenyésztéstől függően áruk meghaladhatja az ezer eurót is.

Gyakori nevek ehhez a fajtához

Charlie, Lucy, Teddy, Bella, Daisy, Murphy, Oddie, Dexter, Maya, Ritchie, Gerda, Roxy, Loki.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.