Talán nincs is olyan kutyabarát, aki ne ismerné napjaink egyik népszerű kutyafajtáját, a shih-tzut. Ez az édes kis szőrgombóc sok egyedülálló mindennapjait teszi boldogabbá, de számos családban is fontos szerep jut neki. Egyszerre mókamester, játszótárs, de már-már trendi kiegészítő is, hiszen, aki egyszer shih-tzu gazdi lesz, az ezek után már nem szívesen válik meg többet kedvencétől és igyekszik magával vinni őt mindenhová.

A shih-tzu jelleme, tulajdonságai, természete, mozgásigénye
A shih-tzu-t ölebnek tenyészették, és bár nagyon erős, merész kutya, azért mégis inkább való játszótársnak, semmint őrző-védő ebnek. Intelligens, rendkívül élénk, éber és nagyon játékos. Kedves, bohókás kis jószág. Igazi társas lény, az embereket nagyon szereti, és szeret a közelükben lenni. A gyerekek kiváló játszópajtása, ugyanakkor ideális társállat az idősebbek számára is. Akár órákat is képes sétálni gazdájával, fáradhatatlanul.Életvidám és egyben nyugodt természetű. Nagyon nyitott és barátságos, nem csak az emberekkel, hanem más állatokkal is. Nyitottsága és játékossága ellenére a shih-tzu sokszor makacs, ezért gyakran arrogánsnak ítélik meg. Tehát valami „oroszlános” jelleg valóban áthatja a shih-tzu-t, hiszen egyes szituációkban inkább macskaszerűen viselkedik, és nem szereti, ha akaratát bármely módon elnyomják.

A kutya betegsége és ápolása
A shih tzu gyakori egészségügyi problémái közé tartozik a rövid orra miatt fellépő légzési problémák és a szembetegségek. Ennek oka a tenyésztés folyamán kialakult a „brachycephalia”, amely a koponya deformitását jelenti: túl rövid és széles koponya. A rövid lábai és a hosszú hátoldala miatt gerincproblémái is lehetnek.
A shih-tzu szőrzetápolási igénye igen nagy, így szőrzetét tökéletes állapotban kell tartani. Naponta alaposan át kell kefélni, egészen a kutya bőréig, hogy megakadályozzuk az összegubancolódást. A fej szembe lógó szőrzete zavarhatja a kutyát, ezért azt általában a fejtetőn szokták összefogni egy hajgumival vagy csattal.
Rendszeresen tisztogatni kell a szemeit és a hallójáratait, a bajuszát és a szakállat pedig mindennap ki kell fésülni. Akinek nincs kedve vagy ideje erre a mindennapos gondozásra, szőrzetápolásra, az inkább más kutyafajtát válasszon magának, mert nincs is csúnyább, mint egy elhanyagolt shih-tzu látványa.
Szenvedhet csípődiszpláziától és gyakran allergiás tünetei is lehetnek, ha nem megfelelő kutyaeledellel tápláljuk. Hosszú szőre és rövid orra miatt nem viseli túl jól a kánikulát. Nagy hőségben kimerült és hajlamos a fáradékonyságra.

shih-tzu

A shih-tzu kinézete, magassága, súlya
A shih-tzu szinte minden kutyaszínben létezik, tehát a fehértől a krémig és a barnától a feketéig mindegyikkel találkozni. Vannak egyszínűek és természetesen foltosabbak is. Maximális marmagassága 26,5 cm, súlya pedig 4,5-7,5 kg.
Várható élettartama 14-16 év.

A kutya nevelése és tanítása
A shih-tzu jellemzően tanulékony és játékos, ami megkönnyíti a nevelését. Öntörvényűsége azonban néha kihívások elé állíthatja gazdáját. A szerető konzekvencia tehát a shih-tzu nevelésének alapja. Feledkezzen meg csak egyszer is a gazdi a már felállított szabályokról és biztos lehet benne, hogy az eszes kis shih-tzu azonnal ki fogja használni a helyzetét. Érdemes kutyaiskolába járni vele, hogy megfelelően szocializálódjon és megtanulja, hogy a gazdi szava szent és azt is, hogy hogyan viselkedjen más négylábúak társaságában. Különösen a kan shih-tzu kutyák hajlamosak a dominancia kivívására, ha kölyökkorban nem történt meg a szocializálás.

A shih-tzu étrendje, etetése, mennyit eszik
Az optimális eledel a shih-tzu számára az, ami magas hústartalmú, viszont egyáltalán nem tartalmaz gabonaféléket. Ha száraz eledelt eszik a kutya, a gazdi feladata gondoskodni arról, hogy mindig legyen friss víz is a tál mellett és arra is érdemes odafigyelni, hogy kellő folyadékot fogyasszon a kutya. Manapság már kaphatók kistestű kutyák igényeire vagy kifejezetten shih-tzu-k számára kifejlesztett eledelek is, amiknél mindenképpen arra kell figyelni, hogy minél magasabb legyen azok hústartalma. Esetében is kerülendő, hogy a kutyát zsíros házi koszttal etessük.
Mivel a shih-tzu elsősorban beltéri kutya, és inkább az ölben tölti az idejét, gondoskodnia kell róla, hogy ne etessük túl. Ügyeljen arra, hogy a shih-tzu-t egészséges összetevőkkel táplálja, és hagyjuk ki az adalékanyagokat, sókat és töltőanyagokat.

shih-tzu

A shih-tzu családban, gyerek mellé, lakásban
A shih-tzu jól passzol életrevaló családokhoz és szinglikhez is, akik szívesen töltik idejük nagy részét a kutya társaságában. Kezdő gazdiknak is ideális választás, abban az esetben, ha tájékozódnak az igényes bunda ápolásának módjáról és készek erre rendszeresen időt és energiát is szakítani. Habár a shih-tzu városi lakásban is jól érzi magát, az udvart is tudja értékelni, szeretni, de alapvetően ez a típus mégis inkább szobakutya. A shih-tzu tulajdonságai közé tartozik még, hogy keveset ugat (ezért jó vele együtt élni akár panellakásban is), de ha valami bajt észlel, azonnal jelez.

A kutya származása, története, alkalmazása
A shih-tzu története nem mindennapi: a tibeti kolostorok szerzetesei Buddha „oroszlánkutyáinak” látták a shih-tzukat. A legenda úgy tartja, hogy Buddha apró kutyákkal vette körbe magát, amik veszély esetén oroszlánokká változtak. A tibeti szerzetesek kolostori kutyáknak tenyésztették az apró négylábúkat, akiknek a feladata a szent hely védelme volt. Itt hasznukra vált a még más kutyákhoz képest is kitűnő hallásuk.
Az oroszlánokat a kínaiak nagy becsben tartották, így az oroszlánkutya tisztelete gyorsan meghonosodott Kínában. A shih-tzu története itt folytatódott, mert itt keresztezték a pekingi palotakutyával, így nyerte el mai küllemét. Kínából a 19. században került át Európába, ahol különleges megjelenése, szokatlanul selymes és hosszú szőrzete miatt hamar népszerűvé vált.

A shih-tzu jellemző ára
Annak függvényében, hogy milyen pedigréjű kutyát vásárolunk, illetve a tenyésztés minőségétől átlagosan egy shih-tzu ára 20-25 ezer forinttól egészen 200 ezerig terjedhet.

Gyakori nevek ehhez a fajtához
Sophie, Lucy, Tina, Goldie, Cesar, Jesse, Felix, Theo, Panka, Borsó, Lili stb.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.