A francia bulldog igazi városi eb, akit makacs természete ellenére is csak imádni lehet. Családcentrikus, nyugodt kutya, aki nem igényel sok mozgást, viszont annál több törődést és szeretetet. Nem bírja a hőséget, ezért nyáron jobban szeret a lakás hűvösében pihenni.

A francia bulldog jelleme, tulajdonságai, természete, mozgásigénye

A francia bulldog okos, jókedvű eb, aki nem feltétlen örökmozgó, de aki nagyon szeret gazdája közelében lenni. Barátságos, játékos és nincs benne különösebben vadászösztön éppen ezért általában más kutyákkal, macskákkal is jól kijön, de szüksége van a korai szocializációra.
Kedveli a társaságot, éppen ezért sem szeret huzamosabb időn át egymaga lenni, így ha olyan kutyát szeretnénk, aki jól elvan egyedül is az udvaron vagy, akit hosszú órákra bezárhatunk egymaga, foglalkozás nélkül a lakásba, a francia bulldog nem nekünk való. Ő egy igazi társasági kutya, aki imád sok szeretetet és törődést kapni gazdájától, és aki ezt a tőle telhető maximális odaadással hálálja is meg.
Szereti a gyerekeket, így családosok is bátran válasszák maguk mellé.
A francia bulldog remek házőrző, figyelmeztet, amikor idegenek közelednek, de nem az az ugatós fajta, viszont ha oka van rá, akkor megteszi.

francia bulldog

A francia bulldog nem igényel túl sok mozgást, de meg kell tartani számára az egészséges, napi mozgásmennyiséget, hogy kordában tartsuk a súlyát, hiszen elhízásra hajlamos. Naponta két alkalommal sétáltassuk 10-15 percet, ennyi neki pont elég lesz, a többi időt pedig szívesen tölti majd a lakásban, a kanapén heverészve. Szeret játszani, kedveli a labdajátékokat, de nem az a fajta, aki egy kirándulás alkalmával reggeltől-estig követ minket (a lakásban igen, de a szabadban már kevésbé). Fáradékony, és nem viseli túl jól a kánikulát sem.

A kutya betegsége és ápolása
Ha francia bulldogot tartanál, érdemes számolnod azzal is, hogy ő egy betegségre hajlamosabb fajta, így mindig kell legyen elérhető közelségben állatorvosotok. Amellett, hogy hajlamos az elhízásra, ami az ízületeinek nem tesz jót,gyakori egészségügyi problémáit abrachycephalic-szindrómája okozza. Rövid orra miatt sokszor szenved légzési nehézségektől, ami gyakran orvosi beavatkozást is követel.
Ugyanakkor a francia bulldognak számos olyan örökletes bőr- és fül problémája lehet, amely betegségekre hajlamosabbá teszi. Továbbá testfelépítésük miatt hajlamosak különböző hát problémákra. A csigolyaközi lemezbetegség akkor jelentkezik náluk, amikor a csigolyák között található porckorongok tokja megreped vagy előredomborodik a gerincvelő irányába. Amikor ez megtörténik, fájdalmat, idegkárosodást és bénulást okozhat a kutyánál éppen ezért is nagyon fontos, hogy időben felfigyeljünk a tünetekre.
A francia bulldog rövidszőrzetű kutya, így könnyű a bundáját ápolni. Fürdetni csak akkor kell, ha nagyon piszkos, egyébként elég egy nedves ruhával kitörölgetni a port a bundájából, az arcán levő redőkből. Füleit érdemes rendszeresen ellenőrizni és tisztítani. Ez a fajta hajlamos a túlmelegedésreezért nem ajánlott a legnagyobb hőségben kinn tartózkodni vele. A meleget nem szereti, ezért sétáltatni reggel és este ajánlott.

francia bulldog

A francia bulldog kinézete, magassága, súlya
A francia bulldog rövid, zömök testfelépítésű, tömzsi, ám de izmos. A mintegy 30 cm-es marmagasságú kutya súlya 8-14 kg. Könnyen felismerhető szögletes denevérfüleiről és rövid lábairól, kurta farkáról. Az aljszőrzet nélküli fényes bundája a legváltozatosabb színekben fordul elő a szokásos feketétől, fehértől kezdődően egészen a bézs, krém vagy sötét foltos színekig. Várható élettartalma 10-12 év.

A kutya nevelése és tanítása
Magabiztos és következetes nevelésre van szüksége a francia bulldognak azért, hogy felnőtt korára könnyen kezelhető, engedelmes kutya legyen belőle. Intelligens kutya, aki könnyen tanul, így ha időben elkezdjük a nevelését és szocializációját, a későbbiekben nem lesz vele gondunk. Kicsit makacs természetű éppen ezért is kell vele határozottnak, de egyben türelmesnek is lennünk.
Figyelme rövid ideig tartható fenn, ezért a pozitív megerősítés mellé, könnyen felfogható, utasításokat adj neki, amiknek tökéletes teljesítése pár perc alatt is működhet.
Ez a fajta kiváló házőrző, de gyakran territoriálissá válik. Szeret a figyelem középpontjában lenni, ami problémákhoz vezethet, ha túl elnéző vagy vele.
Ha kiskorában megengedted neki, hogy felmásszon az ágyra, később szinte estélytelen, hogy leszoktasd róla, így nagyon fontos, hogy bármennyire is aranyos a kölyökkutya, neki is szüksége van néhány szabályra, amit muszáj betartatnod. Nagyon érzékeny a hanghordozásra és igényli a dicséretet. Időnként féltékenyen is viselkedik, ha nem ő kapja a legtöbb figyelmet.

A francia bulldog étrende, etetése, mennyit eszik
A francia bulldog hajlamos a túlsúlyra, ami egészségtelen is számára. A faj néhány egyedének érzékeny a gyomra és/vagy felfúvódik, ezért meg kell találnod számára a megfelelő kutyatápot. A magas hústartalmú eledelek a legalkalmasabbak számukra, függetlenül attól, hogy nedves- vagy száraztáppal szeretnéd etetni. Figyeljen rá, hogy a hús az első helyen szerepeljen az összetevők között. Gabonát egyáltalán nem kell tartalmaznia, főleg az érzékeny gyomrú kutyáknál okozhat problémákat., így azt jobb elkerülni. A növésben lévő francia bulldogok naponta négy adagban fogyasztják el táplálékukat, a felnőtt kutyáknál elegendő a kétszeri étkezés.
Legyen meghatározott etetési időtök, ne hagyd előtte az ételt, gondolván eszik, mikor jól esik neki, mert az egész napos nassolás sem embernek, sem kutyának nem tesz jót.

A kutya családban, gyerek mellé, lakásban
Türelmes és elfogadó a gyerekekkel szemben, így bátran válasszuk akár több kisgyermek mellé is. Ámsoha ne hagyjuk őket őrizetlenül, mert bár a francia bulldog egyáltalán nem agresszív, ha nem tanítjuk meg a gyerekeket arra, hogyan szeretgessék, könnyen fájdalmat is okozhatnak neki.
Mivel nem ugat sokat és a mozgásigénye se túl nagy, ezért könnyen tartható lakásban, viszont ha kényesek vagyunk a tisztaságra, nem biztos, hogy ő lesz a legideálisabb választás számunkra, mert sokat nyáladzik és némely típus gyakran vedlik is.

A francia bulldog származása, története, alkalmazása

A francia bulldog Magyarországon az egyik legismertebb és legkedveltebb fajok egyike, nagyon sokan élnek vele egy lakásban. Származása vitatott, de egyes elméletek szerint az angol törpebulldogtól származik. Az angol bulldog kisebb változatának tartották. Úgy tartják, hogy mikor a Nottingham-i csipkeverő iparág hanyatlani kezdett, a munkások kivándoroltak Franciaországba és magukkal vitték bulldogjaikat. Amellett, hogy mára egy társasági kutyává vált, régen kiváló patkányfogóként volt ismert.

A kutya jellemző ára
Nagyon széles skálán mozog annak függvényében, hogy mennyire különleges a színe, milyen a tenyésztése: 50.000-350.000 közötttalálunk kölyökkutyákat.

Gyakori nevek ehhez a fajtához
Bonbon, Mimi, Zola, Max, Rocky, Daisy, Lola stb.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.