Az 1898-ban önálló fajtaként elismert Yorkshire terrier eredete több száz évre nyúlik vissza. A meglehetősen kis termettel megáldott kutya napjainkra a legnépszerűbb terrier lett hazánkban.

Utóbbi egyáltalán nem véletlen, szerelmeseit döntően elbűvölő pofijával, kis termetével, a gazdái iránti odaadással,elegáns megjelenésével és talán legfőképpen a lakásban tarthatóságával győzi meg.

Bár a fajta kitenyésztőinek sikerült megőrizni a fajta titkát, feltételezhetjük, hogy az angol terrier, a paisley, a skye és a manchester terrier ott szerepel ősei között. A Yorkshire terrier bő másfél évszázaddal ezelőtt alakult ki Nagy-Britanniában, nevét Yorkshire grófságról kapta. Bár küllemi fajtabélyegeit tekintve első pillantásra azt mondanánk, hogy az előkelőbb társadalmi rétegek ölebe volt, a valóságban sok angol és skót fajtával ellentétben a szegény emberek környezetében élt.

A Yorkie fajtajellege, kinézete és legfontosabb külső értékmérő tulajdonságai

A maximum 15 évig élő yorkshire terrirer ideális marmagassága 20-27 cm között van, súlya 2-2,7 kg között mozog. Bár az utóbbi paraméterek kívánatosak, még  a fajtatiszta yorshire terrierek súlya és mérete eltérhet még az egy alomból származó kutyák esetében is. Bár a kifejlett kutyák színe acélkék és sárga, a fajta igazi érdeke4ssége, hogy amikor a yorkshire terrier megszületik, egészen fekete, csak valamivel később alakul ki annak végleges színe. A fajta szőrzete kifejezetten hosszúnak mondható, amely ideális esetben teljesen egyenesen fut le testének mindkét oldalán.

Laikusok egyöntetűen állítják, hogy a fajta legfőbb ismertetőjele folyamatosan növő, finom és hosszú bundája. Fején a szőr ugyancsak hosszú, aranybarna, hátán sötét acélkék, teste hátoldalán világos vörösesbarnás. A becenevén csak „yorki” névre hallgatókutyus feje kifejezetten kicsi, koponyája gömbölyű. A fajtához tartozó egyedek szemszíne sötétbarna és élénk, már első ránézésre is értelmet sugároz a tekintete. A yorkshire terrirer farkát rendszerint kurtítják.

yorkie

A Yorkshire terrier természete és jelleme

Kis termete ellenére – vagy talán éppen ezért – a yorkshire terrier amerre jár azonnal magára vonja környezetének figyelmét. Sokszor a fajtát gazdájának ölében – nem egyszer szó szerint zsebében – találjuk, annyira kicsi. A nagy múltra visszatekintő fajta kifejezetten az a barátságos kis öleb, amit elvárunk egy hozzá hasonló, többnyire lakásban tartott kis háziállattól.

A „yorki” további érdekessége, hogy kis termete és védtelennek tűnő kinézete ellenére meglehetősen bizalmatlan az idegenekkel szemben, melyet ugatással jelez is gazdijának. Sokszor a család valódi kis mókamestere, igaz némi vadászösztön – amit a fenti példa is jelez – valószínűleg maradt a természetében. Számtalan példa bizonyítja, hogy adott esetben bátran, öntudatosan és szenvedélyesen viselkedik, ha a szükség megkívánja minden gond nélkül vállalja a konfrontációt még a testű kutyákkal szemben is.

A yorkshire terrierek kifejezetten féltékennyé válnak az olyan esetekben, amikor új kedvencként valamilyen más háziállat kerül környezetünkbe.  Bár a fajta sokat változott a kitenyésztésének befejezése óta, megmaradt még benne a vadászösztön, könnyen lehet, hogy meg fogja támadni a betolakodót  Legyünk tehát nagyon körültekintőek, amikor a kis yorkit egy másik állatnak mutatjuk be. Valamikori vadászkutyaként, aki az észak-angliai iparvárosok utcáin patkányok és egerek után kutatott, szüksége van az elegendő mozgásra.

Mozgékony, eleven és értelmes kutyus, aki nem igazán tud már meglenni és fennmaradni az ember nélkül. Könnyen tanítható és idomítható, amit elsősorban érdeklődő természetének köszönhetünk. Amennyiben megfelelő jutalmazásban részesül és érdekesnek találja a feladatot, hajlandó végigcsinálni az engedelmességre tanító érdekes gyakorlatokat. Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy ezek a kis méretű terrierek nem igazán jönnek ki a kisebb gyerekekkel, igaz a nagyobbakkal sokkal toleránsabbak. Rendkívül nyitottak az új dolgok megtanulására, de néha akaratosakká, makacsokká válhatnak. Fontos tehát, hogy mindig határozottnak legyünk velük, mert csak ebben az esetben fognak hallgatni ránk és hajtják végre az utasításainkat. Bár a legtöbb terrierhez hasonlóan ez a fajta is erős öntudattal rendelkezik, jól tud alkalmazkodni a család mindennapi életéhez.

Yorkshire terrier fajta ápolása és gondozása

A yorkshire terrier kutyafajta talán egyik legfontosabb szükséglete a rendszeres ápolás és gondozás. Utóbbi a szóban forgó kutyusok szőrzetére fokozottan igaz. A kis terrierek szőrzetét folyamatosan fésülni kell, ráadásul a kis kedvencek fülét és szemét is tisztinai szükséges minden egyes nap. Szőrzetüket – főként az ölebként tartottakét – gyakran rövidre nyírják.

A rövid szőr rendben tartása egyszerűbb, rendszeres fésülés vagy kefélés is elég állapota megtartásához. A kiállításokon versenyeztetett Yorkshire terrier ápolása jóval több szakértelmet és időt kíván. A „yorkik” fejéről lelógó kis szőrtincseket rendszerint gazdijuk copfba köti, ami nemcsak kifejezetten hasznos, de aranyossá is teszi ezeket a kis állatokat.

Ha rendszeresen és odaadóan gondoskodunk róluk ez a fajta tökéletes társ lehet, aki elhalmoz szeretetével. Ha vigyázunk rájuk, és rendszeresen visszük állatorvoshoz is, ezek a kutyusok akár 12-15 évig is élhetnek.

Yorkie: Etetés és egészségmegőrzés

A fenti élettartam eléréséhez és a yorkshire terrier egészségének megőrzéséhez a helyes táplálás elengedhetetlen. Utóbbi segít a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában is.

A fajtáról tudni kell, hogy más fajtákhoz képest talán az egyik legkifinomultabb emésztőrendszerrel rendelkezik, ily módon lég válogatós fajta. Kevesen tudják, de néha étkezési problémákkal is küzdhet, rendszerint azért, mert nem egyszer fog vagy ínyproblémákkal küzd.

Ha ilyet tapasztalunk, minden esetben mutassuk meg kedvencünket állatorvosnak. Érdemes tudnunk ugyanakkor, hogy etetése esetenként egyéb nehézségekkel is párosulhat, hiszen amennyiben túlzott fehérje- és zsírbevitel  történik nála, könnyen hasmenéssel reagál.

A fajtát naponta kétszer, maximum háromszor etessük, friss víz viszont mint minden más kutya esetében mindig legyen a táljában. Jó táplálás esetén nem egyszer jelentősen elhízhatnak, ilyenkor kívánatos a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ellenkező esetben a súlygyarapodás évekkel megrövidítheti kedvencünk élethosszát.

A yorkshire terrier betegségei

Az már a fentiekből is kiderült, hogy a yorkshire terriernek rendkívül érzékeny az emésztőszervrendszere és a bőre.

Gyakorlatilag nincs olyan „yorki” tulajdonos, akinek kedvence ne szenvedett volna már valamilyen allergiától, sőt rendkívül könnyen kialakulhatnak a fajtához tartozó egyedek testén  szaknyelven forró foltok is, amelyek az esetek túlnyomó többségében szőrhulláshoz vezethetnek. Olyan is előfordulhat, hogy az állatorvos által injekcióban részesülő ebnek az injektálás helyén  kihull a szőrzete.

Bőrproblémákat okozhat az allergia is, a yorkie ugyanis allergiás lehet valamilyen ételre vagy akár kozmetikai termékre is, gondoljunk csak arra, hogy ezeket a fajtákat samponnal fürdetjük. Amennyiben valamilyen vegyi anyagra allergiás a kutyus, a bőre begyullad, és vörös, száraz foltok alakulhatnak ki a bőrének felületén. Bőrük még allergiás reakciók nélkül is hajlamos a szárazságra és a hámlásra.

A yorkshire terrierek esetében külön figyelmet kell szentelni a különböző rovarok megjelenésére is kedvencünk környezetében. A bolhák különösen nagy veszélyt jelentenek a yorkie érzékeny bőrére. A bolha-allergia hatására is kialakulhatnak forró foltok, valamint érdes, száraz foltok, és a kutya szőre is hullani kezdhet. Ismételt csípés is okozhatja az adott terület gyulladását.

A vércukorszint problémák sajnos nemcsak egyre több embernek jelentenek problémát, de a yorkshire terriereknek is. Amennyiben a kis kedvencünknél fáradtságot, tájékozódási zavarokat esetleg rohamokat tapasztalunk azonnal vigyük állatorvoshoz. Az eb vércukorszint csökkenésének problémái akár halált is okozhatnak.

A szerzőről

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.