A moszkvai őrkutya származása

A moszkvai őrkutya az egyik nem olyan régen tenyésztett négylábúak fajtájához tartozik. Míg vannak hosszabb múlttal rendelkezők kutya fajták, ezekkel szemben a moszkvai őrkutya a II. világháború első éveiben tenyésztették Oroszországban. Egy Moszkva melletti akkori kutyatenyésztő telepen indult meg életútjára. A kutyákat a szovjet hadsereg részére, illetve telephelyek, katonai objektumok őrzésére, és nem utolsó sorban személy védelemre szerették volna alkalmazni. Erre végül Vesnyákban (Moszkva mellett) került sor, egy biológus professzor és egy vezérőrnagy (Medvegyev) irányításával. Végül három kutya típus közül választottak, melyeknek a legkedvezőbb őrző-védő tulajdonságaik voltak, és a célnak megfeleltek. A végcélhoz a bernáthegyit, a kaukázusi juhászt, és az orosz foltos kopót választották.

Miért esett pont erre a három fajtára a választás?

Köztudott, hogy a szentbernáthegyit Svájcban, hegyimentésekre alkalmazták, hosszú szőre pedig megvédte őt a hideg zord időjárástól, amire Moszkvában is szükség volt. A kaukázusi juhászkutya egy orosz eb, nyájak őrzésére vették igénybe. Az orosz foltos kopó pedig elsősorban vadászkutya volt, és jó szimattal rendelkezett. Így kaptak egy nagytermetű, hosszú szőrű, munkabíró, könnyen tanítható négylábút, mely békés, mint egy bernáthegyi, jó szaglású, mint az orosz kopó, és elszánt, mint a kaukázusi juhászkutya, aki semmitől nem riad vissza. Első példány itthon 1986-ban került törzskönyveztetésre.

Milyen környezetben érzi jól magát a moszkvai őrkutya?

Mivel nagy testalkatú, ezért lakásban egyáltalán nem alkalmas a tartása. Egy családi házban, nagy kerttel vagy telekkel rendelkező helyen érzi magát a legjobban. Mivel alapvetően személyvédelemre és objektumvédelemre tenyésztették, ezért házunkat és családunkat biztonságban tudhatjuk mellette.

Családbarát, és jól kijön a kisebb gyerekekkel is. Társaságkedvelő, nem egy magányos kutyafajta, ezért ne hagyjuk magára sokáig.

moszkvai őrkutya

A moszkvai őrkutya külső jellemzői

A fajta külső jegyeiben erősen dominál a bernáthegyi hosszú szőre, színe, megjelenése. Bundája aljszőrzettel is rendelkezik, ezért dús hatású. erős csontozata az őrzés és védés jegyében születtek. Hosszú erős lábuk magasba emelik felső testüket. Mint egy mackó sűrű bundával átölelni való, kedves tekintetük bizalomgerjesztő a gyermekek számára. Orra az orosz foltos kopóéra hasonlít. Magassága eléri a 68-78 cm is, súlya 50-70kg is lehet.

Ápolása, táplálása

A moszkvai őrkutya hosszú szőrzetét célszerű hetente egy alkalommal, kefével átkefélni, mivel összegubancolódhat főleg a farok, fül és lábak területein.

Érdemes néha megmosdatni, hogy szőrzetéből a szennyeződéseket eltávolítsuk, mivel hosszú bundája alá hamar elrejtőzhet a kosz, amivel a hetek folyamán érintkezett, és nem utolsó szempontból a nem kívánatos élősködőktől is így megszabadulhat. Használjunk kímélő samponokat, az allergiás reakciók elkerülése végett. Amire kifejezetten érdemes figyelni, az a fülük és a szemük tisztítása, óvatosan, akár egy nedves ronggyal is megtisztítható, illetve ezeket a területeket figyeljük, ha van valamilyen elváltozás, esetleg gyulladás alakulna ki.

Időnként érdemes a körmük csipesszel, vagy egy speciális kutyák számára kialakított eszközzel való eltávolítása.

 A vedlési időszakban, ami tavasszal és ősszel jön el, több szőr is kihullhat, ilyenkor hetente többször is érdemes átfésülni a bundájukat.

A táplálékbevitelnél fontos a csontjaik védelme, ezért érdemes jó minőségű táppal etetni őket, illetve plusz vitamin és kálcium bevitelre is figyelni, hogy csontozatuk jól fejlődjön. A napi kétszeri etetés elegendő lehet, viszont érdekességképpen nem esznek annyit, mint amilyen nagy testalkattal rendelkeznek.

A moszkvai őrkutya betegségei

A moszkvai őrkutya alapvetően egy egészséges kutya fajta, viszont előfordulhat náluk is egy-két rendellenesség.

Az egyik ilyen a szemhéjak deformitása. E betegség genetikai eredetű. A szemhéjak ebben az esetben befelé, vagy kifelé hajlanak. Ha a szemhéjak befelé fordulnak, azt entrópiumnak nevezzük. Ez sajnos azzal jár, hogy a kutyus belső szemrészét dörzsöli a szemhéj, és ezért sokat kell pislognia, hunyorítani kezd, hogy ne érezze a kellemetlen tüneteket. Ezt a problémát műtéttel tudják megoldani. Már fiatalabb korban kijöhet ez a probléma, de idősebb kutyusoknál is előfordulhat.

moszkvai orkutya

Hogyan vigyázzunk egészségére?

Ugyanúgy, mint számunkra embereknek is szükségünk van, hogy alapvető szükségeink be legyenek töltve, úgy kutyusunknak is szüksége van az egészséges táplálkozásra, a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok bevitelére, a megfelelő mozgásra, nyugodt pihenésre, illetve nem utolsó sorban a mentális egészségre.

Mikor életvitelünkre figyelünk, hogy hogyan táplálkozzunk, vagy ha munkahelyünkön sokat ülünk, akkor beiktassunk mozgást a hétköznapjainkba, ugyan úgy kell figyelnünk kutyusunk életvitelére is, hisz ők elsősorban hozzánk alkalmazkodnak. Ezért ha túl sokat maradnak egyedül, akkor az a mentális egészségükre hatással lesz, vagy ha nincs megfelelő mozgásterük, akkor energiaszintjük felgyülemlik, és nem lesz hova levezetniük, ami viselkedési problémákhoz fog vezetni.

A gazdival eltöltött idő, közös játékok, közös programok fontos része a mindennapoknak. Szakítsunk mindig időt egy kis játékra, ez nemcsak a mozgás szempontjából jó, hanem a kutya-gazdi kapcsolatot erősítik. A labdajátékok például erre tökéletesek.

Fontos ezen kívül, hogy kutyusunk találkozzon saját fajtársaival is, érintkezhessen velük.

Ha van környékünkön erdő, rét, vagy tisztás, vigyük el őt időközönként egy nagyobb természeti területre. A lényeg a változatos környezet, hogy minden igénye ki legyen elégítve.

Tévhitek a moszkvai őrkutyával kapcsolatban

Sokan azt gondolják a moszkvai őrkutyáról, hogy nagy termete végett lassú mozgású, sok ételt fogyaszt, és őrző-védő tulajdonsága végett sokat ugat. Másik tévhit, hogy családban nem biztonságos tartani.

Viszont ez nem így van. A tévhittel ellentétben mozgékony természetű, termetéhez képest kevesebbet eszik, mint más társai, mivel nincs nagyméretű gyomra, ezért egyszerre nem tud nagy adagokat megenni, ezért is érdemes az ételt két részben adni neki a nap folyamán. Feleslegesen nem ugat, inkább csak jelez, és kifejezetten családbarát kutyatípus.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.