Az amerikai dingónak is nevezett karolina kutya egy amerikai kutyafajta, melynek története igen régre, még az indián időkre nyúlik vissza. Még ma is számos példánya él vadon vagy félvadon, de mivel könnyen megszelídíthető, ezért hazájában igen nagy népszerűségre tett szert.

A karolina kutya eredete és jellemzői

Ahogy a bevezetőbe is írtuk, a karolina kutya (Caroline Dog) egy észak-amerikai kutyafajta. Még a jégkorszak után érkezett az indiánokkal az amerikai földrészre eredeti hazájából, Ázsiából, ma már igen ritka kutyafajta. Mivel hasonlít az ausztrál dingóra, ezért elterjedt az amerikai dingó, dixie dingó vagy indián kutya elnevezése is. Egy rendkívül ősi kutyafajta, olyannyira, hogy az indiánok barlangrajzain már feltűnik egy olyan kutya, amely nagyban hasonlít a karolina kutyához. Sőt további tudományos vizsgálatokkal is kimutatták a szakértők, hogy a karolina kutya csontjának szerkezete megegyezik azokkal a több ezer éves kutyacsontvázakkal, amelyekre az indiánok temetkezési helyein bukkantak.

Mikor az indiánok élettere beszűkült az európai bevándorlók miatt és népüket csaknem teljesen elpusztították, a karolina kutyák az észak-karolinai szavannák vidékén találtak menedékre, ahol az ember által alig járható területen mint vadkutyák éltek. Nem párosodtak háziasított kutyafajtákkal, életükbe nem történt emberi beavatkozás, falkákban éltek, mint őseik. Ez így tartott több mint 100 évig, míg egy biológiaprofesszor fel nem fedezte őket az 1970-es években. Ő hozta nyilvánosságra megállapításait e kutyafajtáról, és így ismerte meg a szélesebb közönség az észak-amerikai páriakutya-fajtát, mely ilyen hosszú idő után is fennmaradt. A szaporodásában nagy szerepet kapott a természetes kiválasztódás, ami azt eredményezte, hogy génjeiben semmilyen örökölhető betegséget nem hordoz, ami a többi – ember által kinemesített, kitenyésztett – kutyafajtára sajnos nem igaz, sőt számos örökölhető betegséget hordoznak génjeikben.

A természetes szaporodásuknak köszönhetően a kinézetükben sem játszott közre az ember, szintén a természet tette őket ilyen kinézetűvé. Nagyon hasonlít a legközelebbi rokonához az ausztráliai dingóhoz. Termete közepes, felépítése könnyed. Ami elsőre szembetűnik, azok az óriási fülei, melyek minden irányba jól mozgathatók, emiatt hallása rendkívül jó. Farka hosszú, vastag szőrzettel rendelkezik, szintén a kommunikációjában van a kutya segítségére. Szőrzete rövid és tömör, finom tapintású, nem durva, majdhogynem öntisztuló. Színe világos homokszíntől sárgás-vörösesbarnáig terjed, ma már rajzos példányai is előfordulhatnak. Időnként testszerte előfordulhatnak fehér foltok, melyek csak tovább fokozzák farkasra hasonlító kinézetét.

A kutyák között viszonylag hosszú életűnek számít, hiszen 15-16 évig is elélhet. Súlya kb. 18 kg.

Szőrzetét saját magának tisztítja, ám körmeit rendszeresen vágni szükséges.

A karolina kutya jelleme

karolina kutya

Azt gondolnánk, hogy a mai karolina kutyák is mutatnak némi vadságot amiatt, hogy a ma élő kutyák mindannyian a vadonból visszaháziasított kutyák leszármazottai, pedig ez egyáltalán nem így van. Rendkívüli módon képesek alkalmazkodni a rendelkezésre álló körülményekhez (mint ahogy a vad szavannához is tudtak). Ugyanakkor a fajtatartók egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy az, hogy később, felnőttkorban milyen kutya válik a karolina kutyából, nagyban függ attól, hogy hogyan neveljük őket kölyökként. Nagyon fontos eleme a nevelésüknek a szocializáció, ha ezt sikeresen végre tudjuk hajtani, akkor egy nagyon szeretetreméltó, kedves, hűséges kutya válik belőle. Kedveli a gyerekeket, őket is teljes értékű falka-tagként fogadják el. Idegenekkel szemben tartózkodók és bizalmatlanok, nem barátságosan közelednek feléjük. Jó őrző-védő kutya, csendes és bátor. Csak akkor ugat, ha erre valóban szükség van. Védők, de nem agresszívak. Szeretetét csupán ragaszkodásával, hűségével jelzi, nem nyalakszik. Nagyon erős a falka-tudata, és –igénye, ezt vegyük figyelembe a tartásakor, nem szeret egyedül lenni.

Kisebb állatokkal, macskákkal szemben barátságtalan, csak akkor tarthatók együtt, ha már egészen pici koruktól összeszoktattuk őket.

A karolina kutya nevelése

A fent leírt jellemzőkből adódóan nagyon fontos, hogy nevelése már az első perctől következetes, erős kezű legyen, mert a következetlenség nem vezet nála eredményre. Rendkívül tanulékony, okos , intelligens kutyafajta, ugyanakkor makacs, igen tehetséges a kutyás sportokban. Ha megfelelő gazdára talál, akkor szinte teljes szimbiózisban tud vele együtt élni.

Kinti kutya, bár lakásban is tartható, de jót akkor teszünk vele, ha udvaron tartjuk, mert a bezártság, a szűkös terek jelleme ellen vannak, hiszen ez a kutyafajta a teljes szabadsághoz szokott. Mozgékony kutya, ezért a napi rendszeres mozgási lehetőséget biztosítanunk kell számára. Ha ezt nem tudjuk számára biztosítani, akkor unalmában károkat okozhat a környezetében.

karolina kutya

A fajtának még napjainkban is van vadon élő populációja, ezek kölykei azonban szépen megszelídíthetők és betaníthatók napi feladatokra. Mivel azonban a vadon élő állomány élettere egyre fogyatkozik, idővel a kipusztulás réme fenyegeti őket, ezért mindenképpen oda kell figyelnünk rájuk. Nem csak életterük csökkenése jelent ugyanakkor veszélyt rájuk, hanem az ugyanazon a területen osztozkodó kojotpopuláció is, mely fokozatosan kiszorítja őket.

Edzésük során részesítsük előnyben a vadászati játékokat és a versenyzést, mert ezekben érzi igazán elemében magát. A túrázás és az úszás is kitűnő mozgásformák a számára.

A karolina kutya egészségügyi problémái

Ahogy korábban írtuk cikkünkben, a természetes kiválasztódásnak köszönhetően nem jellemzőek rá örökölt betegségek, ám érzékeny lehet az atkás fertőzésekre. Elvétve hajlamos a csípődiszpláziára is, amelyet úgy vehetünk észre, ha valamelyik lábát kímélni kezdi és többi veszi át ennek terhelését.

Igen fontos, hogy már kölyökkorától odafigyeljünk az étkezésére, hiszen mást igényel, mint a többi kutyafajta. Már kölyökkorától kezdve több fehérjét kell kapnia, ami segít a megfelelő növekedésében. Felnőtt korában is igyekezzünk kiváló minőségű kutyaeledelt biztosítani számára. Főképpen hús-túlsúlyos eledel legyen. Ne kényeztesse, mert az a kutya elhízásához vezet!

A karolina kutyák népszerű nevei

Igazi amerikai nevet adjunk neki, mint például a Percy, a Ryder, a Jackson, a Reagan vagy a Jack.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.