Előkelő, impozáns megjelenésű kutyafajta, hatalmas termetű, ám elegáns. A német dog (vagy dán dog) az egyik legnagyobb termetű kutya a világon, vérmérséklete mégis nyugodt, nem agresszív.

A német dog eredete és származása

A német dogról már a középkorból lehet találni feljegyzéseket, ekkoriban a királyi, nemesi udvarokban éltek Európában. A későbbi időszakban mintegy státuszszimbólumként tartották, s ez a szerepe talán még ma is megmaradt. Eredetileg talán Angliából és Írországból hozták be Németországba a német dogok őseit, de ezek csak óriási termetükben hasonlítottak a ma ismert német dogra, másban nem igazán. A németek kezdték el tudatosan kitenyészteni a 17. században. Eleinte medvevadászatoknál, vaddisznóvadászatoknál használták őket, ám hamarosan inkább udvari kísérőkutyákká váltak. Mivel Németországban tenyésztették ki, ezért helyes elnevezése német dog, bár sokan dán dogként ismerik, talán ez az elnevezés elterjedtebb.

német dog

Mivel az udvarokban igen fontos volt, hogy ezek a kutyák engedelmesek legyenek és ne legyenek túl heves vérmérsékletűek, ezért a tenyésztésük során az egyik legfőbb szempont volt az engedelmességre való nevelés. Az egyik leghíresebb német dog kutyatartó az évszázadok során Bismarck volt, akinek ez volt a kedvenc kutyafajtája, őrzőkutyaként egyidejűleg több példányt is tartott.

A német dog jelleme és természete

A német dog előkelő tartású, erejének tudatában lévő kutyafajta. Ragaszkodó, hűséges és szeretetteljes a gazdájával szemben, legjobban talán szelíd óriásként lehetne leírni őket. Az egyedüllétet nem kedvelik, szeretnek a gazdájuk közelében lenni. Engedelmes, jó természetű, emberközpontú eb, ugyanakkor tud makacs is lenni, emiatt nem árt, ha gazdája erős kezű és következetes. Nagy termete miatt sokan tartanak tőle, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt ijesztő lehet, de termete ellenére is jóságos, szelíd, jólelkű és okos. Érzékeny lelkű, a gyerekeket imádja.

Mérete miatt ugyanakkor kiváló őrző-védő kutyának is kiváló, hiszen tisztelet és némi félelmet vált ki másokból, éber, ugyanakkor csak ritkán ugat vagy morog, elegendő a jelenléte. Megbízható kutya, emberekkel és állatokkal szemben is, nem agresszív. Nyugodt és barátságos, emiatt nyugodtan választható családi kutyának is. Akár még kisgyermekes családokba is választható, hiszen nagyon szereti a gyerekeket. Súlya miatt kell csupán vigyázni a kisebbek esetében.

A felnőtt német dog elérheti akár a 90 kg-ot is, marmagasságuk kanok esetében 80 cm, szukáknál 72 cm. Szőrzete fényes és rövid, színe lehet sárga, kék, fekete, barna vagy harlekin (fehér alapon fekete foltos). Szeme közepesen nagy, mélyen ülő, mindig sötét színű, kivéve a harlekin szőrzettel rendelkezőknél, ahol elfogadott a világoskék vagy más egyedi színek is.

A fülét rendszerint kurtítják, de vannak olyan országok, ahol soha nem tesznek ilyet (pl. Nagy-Britanniában). Ennek elsősorban praktikus oka volt eredendően: mivel eleinte vadászatra használták ezeket a kutyákat, fontos volt, hogy le ne szakadjon, vagy a vadak le ne tépjék a fülét. Ma a fülcsonkolás csupán hagyomány, és az, hogy a kutya megjelenését még tiszteletreméltóbbá, impozánsabbá tegye.

Mivel szőrzete rövid, ezért különösebb ápolást nem igényel. Időnként keféljük át a szőrzetét.

A német dog nevelése és tartása

Tartása nagy felelősséggel jár, ugyanis hatalmas a táplálékigénye, csakúgy, mint a mozgásigénye. Kiképzése is elsődleges fontosságú, hogy igazán engedelmes kutya váljon belőle. Mindezek miatt csak olyan gazdi válassza őt, aki mindezeket tudja biztosítani neki.

Ahhoz, hogy a német dog minél tovább egészséges maradjon, elengedhetetlen a rendszeres mozgás: izmait és szalagjait rendszeresen edzeni kell. Minden nap hosszú sétákat, futásokat kell beiktatnunk az életébe, és fontos, hogy póráz nélkül is lehessen, szabadon. Ehhez egy nagy udvar az ideális, ahol szabadon kijátszhatja, kitombolhatja magát. Ez alapvető fontosságú amiatt, hogy elkerülje azokat a betegségeket, amikre hajlamos, és igazán hosszú élete legyen. A lépcsőzést ajánlatos vele elkerülni. Ugyanakkor fontos, hogy amíg kölyök, addig kerüljük vele a túlzott mozgást, az edzésszerű futtatásokat, mert hirtelen nő, és növésben lévő csontjait nem szabad túlterhelni, mert ez káros lehet számára.

német dog

A táplálás tekintetében is több eledelre van szüksége, mint egy átlagos testalkatú kutyának, ezt állatorvossal konzultálva tudjuk megbeszélni, hogy mekkora napi adagra van szüksége a kölyök, majd a felnőtt kutyának.

Jó, ha tudjuk, hogy a német dog erőteljesen nyáladzik, ezért a vele való foglalkozás után nem árt a ruhacsere.

A nevelése tekintetében legyünk vele mindig következetesek, különben a fejünkre nő! Ha nevelését a kezdetektől fogva szem előtt tartjuk, akkor igazán engedelmes, jó természetű kutyává válnak. Fontos, hogy legyen olyan ember a családban, aki képes nála meghúzni a határokat és kellően erős kezű. De ha tehetjük, ne legyünk vele túl szigorúak, és inkább vezényszavakkal, mint a hangunk felemelésével parancsoljunk neki, mert ez utóbbira lelke igencsak érzékeny.

A német dog betegségei

Sajnos a német dog hajlamos a betegségekre, és csak ritkán éri meg a 10 éves kort. Ahhoz, hogy minél hosszabb életű legyen, és a betegségek is elkerüljék, fontos a már említett sok-sok mozgás és a megfelelő táplálás. Mint a nagyméretű kutyák általában a német dog is hajlamos a csípő diszpláziára és a gyomorcsavarodásra. Könnyen lehet szívizombetegsége, ritkábban csontrákja. Tenyésztési hibák miatt ezek a betegségek nagyobb számban fordulhatnak elő, ezért mindig jól válasszuk meg, hogy honnan, melyik tenyésztőtől vásárolunk kölyökkutyát.

A német dog kiváló családi kutya, munkakutya, őrző-védőként is megállja a helyét. Sőt terápiás kutyának is kiképezhető! Ugyanakkor csak olyan gazda válassza ezt a kutyafajtát, aki elegendő időt, és pénzt tud rá áldozni, rendszeresen és sokat tud vele foglalkozni, emellett erőskezű, határozott és következetes.

A szerzőről

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.