Ma már mindennapos dolog, hogy kutyánkat autóban szállítva visszük állatorvoshoz, kirándulásra, ám nem mindegy, hogy szállítása az autóban milyen módon történik. Két szempontot mindenképpen figyelembe kell vennie minden kutya- és autótulajdonosnak: a szállítás szabályosan és biztonságosan történjen.

Szállítás kényelmesen és biztonságosan

Hamarosan beköszönt a nyár, és ilyenkor a legtöbben útra kelnek valamilyen nyaralási úticélt kitűzve maguk elé. A felnőtt lakosság felének van kutyája, akiről a nyaralás alatt is gondoskodni szükséges, ami, lássuk be, nem mindig egyszerű feladat. Sokszor egyszerűbbnek tűnik a nyaralásra is magunkkal vinni házi kedvencünket akár repülővel is, mint megkérni valakit, hogy vigyázzon rá, amíg mi nyaralunk, és távol leszünk.

Azonban ahhoz, hogy kutyánkat biztonsággal magunkkal vigyük például a nyaralásra, de bárhová máshová is, autónkat fel kell készítenünk a biztonságos utaztatására. Emellett, főleg, ha hosszabb útra indulunk, fontos, hogy ne csak a biztonságuk, hanem a kényelmük is meglegyen, hiszen ők is ugyanúgy elfáradnak a hosszú út során, mint mi, emberek.

A KRESZ előírásai szerint az autóban a rakományt jármű belsejében (és rakfelületén is) úgy kell elhelyezni, hogy se a közlekedés biztonságát, se a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Így ez a szabály a kutyák vagy más háziállatok szállítására is vonatkozik. Nem szabályos tehát a kutyának például a kalaptartón való utaztatása, pedig milyen jó hely és még szét is lát a kutyus… Bár idehaza talán kevésbé jellemző, hogy a rendőrök megbüntetnének ezért, külföldön, német nyelvterületen sokkal szigorúbban veszik a házi kedvencek nem megfelelő szállítását.

Szállítási lehetőségek

 Annak ellenére, hogy nem szabályos, sokan utaztatják kutyájukat a hátsó ülésen, vagy az első ülésen ölben tartva. Ez nem csak nem szabályos, hanem rendkívül balesetveszélyes is lehet. Elég egy nagyobb fékezés, és nem csak a kutya sérülhet meg, hanem tehetetlenül repülő testével emberekben is kárt tehet. De nem is kell ehhez baleset, egy kutyának számos váratlan reakciója lehet az autóban, ami elterelheti a figyelmünket, megijeszthet minket, és ez akár katasztrófába is torkollhat. Jobb ezt elkerülni, nem?

Hála a technológiának ma már igen sokféle szállítási lehetőség közül válogathatunk, melyek közül talán a legegyszerűbb, ha csomagtartóban, ún. dog-box-ban utazik a kutyánk. Ezek a boxok közvetlenül erre a célra lettek kifejlesztve, tehát biztonságosak, még egy esetlegesen bekövetkező baleset esetén is, hiszen műanyag társaikkal ellentétben nem törnek. A kisebb boxokat a csomagtartó helyett tehetjük a hátsó ülés elé beszorítva is, de az előbbi kényelmesebb és egyszerűbb megoldás.

kutya szállítása

Van arra is lehetőségünk, ha nem rendelkezünk dog-box-szal, hogy a hátsó ülésen „ülve” utaztassuk a kutyát, ebben az esetben hámot adjunk rá, melyet biztonsági övvel láttak el, így megfelelően tudjuk rögzíteni kedvencüket az utazás során. A hám esetén is a jó minőségűt keressük, mert az olcsóbbak általában gyenge minőségűek, és nem nyújtanak kellő biztonságot. Ha ülésen szállítjuk a kutyát, nem árt előtte egy mosható üléshuzattal ellátni az ülést, hiszen nem csak a lábával hozhat be az autóba szennyeződéseket, hanem sajnos könnyen előfordulhat, hogy a kutya rosszul lesz az utaztatás során, és az ülésvédő huzatot könnyebb kimosni, mint az autó kárpitját kitisztítani.

kutya szállítása

Fontos, hogy nyakörvvel soha ne rögzítsük a kutyát az autóhoz, mert ez életveszélyes lehet a számára!

Csomagtérben pedig csak akkor szállítsuk a kutyát, ha rács választja el a csomagteret az utastértől.

Fontos: szoktasd hozzá!

Mielőtt azonban a kutyád utaztatására szánnád el magad, nagyon fontos, hogy a kutyát ehhez hozzá kell szoktatni! Ha kölyökkorától kezdve rendszeresen utazott az autóban, akkor ez nagyobb, sőt még idős korában sem fog gondot okozni neki. A gond általában azokkal az idősödő kutyusokkal szokott lenni, akik egész életükben nem utaztak autóban, és egyszer csak muszáj, mert például állatorvoshoz kell vinni.

Ugyanakkor még azokat a kutyákat is hozzá kell szoktatni a boxhoz, akiket addig rendszeresen szállítottak, például ülésen. Ezt érdemes nem az autóban kezdeni, hanem először fokozatosan megismertetni a szállítóeszközzel. Ugyanúgy kezdjünk neki, mintha egy új kutyaházhoz szoktatnánk. Ha már az autón kívül megszokta a boxot, és be is tudod zárni az ajtaját, úgy hogy a kutya bent van, akkor megpróbálhatod ugyanezt az autóban is. Ez egy hosszabb időt igénybe vevő folyamat, nem árt rá időben készülni!

Kutyával történő utazás során azt is vedd figyelembe, hogy egy hosszabb út még hosszabbá válhat, hiszen néhány óránként meg kell majd állnotok, hogy a kutya (és te is) meg tudd mozgatni a tagjaidat!

Ugyan sokszor, sok helyen elmondták már, de nem árt megismételni: embert, élő állatot még rövid időre se hagyjunk zárt autóban, főleg nyáron!

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy ha külföldre utazol, az állatnak is kellenek papírok (útlevél), és chipeltetni is szükséges (ha eddig még nem tetted meg). Előfordulhat, hogy kedvencednek valamilyen védőoltásra lesz szüksége, ennek mindenképpen nézz utána!

Ha turisták által felkapott helyekre mész kutyával, akkor mindenképpen pórázon sétáltasd a kutyát, és tegyél rá szájkosarat is, mert egy kutya viselkedése mindig kiszámíthatatlan, nem tudhatod, mikor vált ki belőle agresszív viselkedést egy nem várt esemény, egy síró gyermek, stb.

Utazás közben viszonylag sok mindenre kell figyelni, éppen ezért előfordulhat, hogy kedvencedet szem elől téveszted. Azért, hogy mindig megtaláld, tegyél rá nyakörvet, melyre olvashatóan felírod az állat nevét és a telefonszámodat, így könnyebben visszajuttathatják hozzád.

Ne akkor etesd meg a kutyát, amikor elindulsz! Utazás közben se adj neki enni! Viszont a folyadékutánpótlásról folyamatosan gondoskodj a pihenők alkalmával.

Ne engedjük meg a kutyának, hogy kilógassa a fejét a lehúzott ablakon, ez mindkettőtök számára igen balesetveszélyes lehet.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.