Amint kiskutyánk cseperedni kezd egyre sürgetőbb feladat áll előttünk, hogy megtanítsuk őt a rá váró kinti élet szabályaira, különböző feladatok elsajátítására – legyen szó mi és a kutyusunk közti jó kommunikáció kialakításáról, a séta szabályairól, emberekkel, vagy állatokkal való találkozásról. Nem utolsó sorban mi magunknak is meg kell ismernünk kutyánk nyelvezetét, testbeszédét. Megtanuljuk, hogyan vezessük őt az utcán, és mit tegyünk a felmerülő konfliktus helyzetekben.

A gazdi és a kutyus életében az egyik legfontosabb esemény, mikor napirendre kerül a közös séta. Hozzá kell szoktatni kedvencünket különböző sétáltató eszközökhöz, mint a nyakörv, a póráz, vagy a kutyahám hordásához.

Ebben a cikkünkben a kutyahám használatáról fogunk írni, melyben bemutatjuk a hám használatát, fajtáit, előnyeit, és hogy miként válasszunk kutyahámot kedvencünknek.

Mire ügyeljünk kutyahám választásakor?

1. A Megfelelő méret kiválasztása

Mielőtt kutyahám vásárlásába kezdenénk több dologra is érdemes odafigyelnünk. Egy kutyahám akkor jó, ha megfelelő méretet vásárolunk belőle. Ha nem jó méretet veszünk, az nem lesz kényelmes kedvencünknek, és nem lesz biztonságos. Ugyanúgy mint cipő vásárlásakor, ha túl kicsit veszünk magunknak, akkor az fel fogja sérteni bőrünket. Ha túl nagyot veszünk, kijár belőle a lábunk, és akár el is eshetünk benne, vagyis nem biztonságos. Ugyanez vonatkozik egy kutyahámra is. Fontos a megfelelő méret kiválasztás.

Mérjük le kutyusunk mellkasának körfogatát. Ez kb. 4 ujjnyi távolságban van a mellső lábaktól (kisméretű, vagy kölyök kutyáknál ez 2 ujjnyi) vagyis a kutyusunk mellkasának legszélesebb pontján legyen a mérőszalagunk.

2. Kutyahám típusának kiválasztása

A hétköznapi használatra a H, Y, és X típusú hámok a legmegfelelőbbek. Ezekben a típusú hámokban a kutyák a legszabadabban tudnak mozogni, és a gazdik számára is a legkönnyebben kezelhető hámok. Több helyen állíthatóak, megfelelő nagyságú nyílással rendelkeznek, hogy könnyedén be tudjon bújni a kutyus a hámon. A kutyahám használata közben az erőhatás eloszlik a kutyus egész testén, nem egy pontra irányul, mint egy nyakörv esetében, így nem okoz akkora kellemetlenséget, vagy sérülést a kutyán.

Egy másik kutyahám típus a belépős hám, ami szintén megfelelő a kutyusok számára. Ha kedvencünk nem szeret belebújni a hámba, akkor a belépős hámot neki találták ki.

A biztonsági hám, mint a neve is tükrözi, egy biztonsági pánt, melyet egy hétköznapi hámra helyeznek fel, mint egy plussz pántot, hogy a kutyus ne tudjon kibújni a hámból. Ez leginkább akkor javasolt, ha a kutyus az alaphámból gyakran kibújik, vagy olyan helyre visszük kedvencünket, ahol nagyobb biztonságra van szükség, és biztosra akarunk menni.

3. A kutyahám anyagának összetétele

A kutyahám akkor megfelelő, ha biztonságos, és egyben kényelmes is a kutyusnak. A kutyahámok csatokkal, fém gyűrűkkel vannak ellátva, amivel a pántokat összekötik. Ezek a csatok, vagy fémek séta közben felsérthetik kutyusunk bőrét, vagy a szőrét húzhatják. Vásároljunk olyan terméket, melyek alápárnázottak a csatok, és a fémgyűrűk alatt, vagy már fémgyűrűk nélküli összevarrt hámot vásároljunk. Ha lehet puha anyagú kutyahámot válasszunk, például ami softshell anyagból készült.

Kutyahám használata

Mikor kezünkben van a megvásárolt kutyahám, már alig várjuk, hogy felhelyezzük kedvencünkre. Bár elég könnyűnek tűnik a feladat, nem minden kutyus fogadja elsőre örömmel. Ne csüggedjünk el, ha nem működik elsőre.

1. Kutyahám hozzászoktatása

a. Elsőként szoktassuk meg kutyánkkal a hám jelenlétét. Tegyük a földre a kutyahámot, és a kutyahám köré szórjunk el jutalomfalatokat. Miközben eszi a falatokat a pofijával érintkezik a hámmal. Egy párszor ezt ismételjük meg.

b. Következő lépésben emeljük fel a kutyahámot függőlegesen, és a bebújós résznél, ahova a fejét kell majd hogy bedugja (ha nem bebújós a kutyahámunk, hanem belépős, akkor ez nem kell) tegyünk mögé jutalomfalatot. Ezeket először a fej bemenetelhez közel tegyük, hogy onnan vegye el a falatkákat, miközben átdugja enyhén az orrát a lyukon. Ezt ismételjük meg úgy, hogy egyre távolabbról adjuk neki a jutalomfalatot, addig amíg egyszer csak teljesen át nem bújik a hámon, és a nyakára nem kerül a kutyahám.

Érdemes az elején jutalom falatkákkal megszoktatni a hámot, hogy ne féljen tőle.

2. Kutyahám megfelelő felhelyezése

Kutyahám felhelyezésekor győződjünk meg arról, hogy a mellső lábak és a has alatti heveder között megvan a kb. 4 ujjnyi távolság. A hám bőségét akkor állítottuk be jól ha a kutya hátán lévő heveder alá, és a mellkaspánt alá be tudjuk csúsztatni ujjainkat.

Egy jól beállított kutyahám nem ér mozgás közben a kutya könyökéhez, nem akadályozza a váll szabad mozgását, nem nyomja a kutya szerveit, a mellkaspánt a vállak felett fekszik, nem ér hozzá a nemiszervhez.

Győződjünk meg mindig arról, hogy a mellső lábak szabadon tudjanak mozogni séta közben, mert egy rosszul beállított hám a mellső lábakon izom sérülést okozhat (vizsgáljuk meg séta után, hogy nincs-e sérülés nyoma a kutya mellső lábain).

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.