Nagy, erős felépítésű, büszke és akaratos – többek között ezekkel jellemeznénk a japán akitát, amit eredetileg vadászkutyának tenyésztettek. Nem kifejezetten családi kutya, pontosabban lehet az is, de nála a megfelelő nevelés és szocializáció még hangsúlyosabbá kell váljon, ha otthonunkba fogadnánk egy ilyen karizmatikus ebet.
Az akitát hazájában Nemzeti Kinccsé nyilvánították. A japán néphit szerint az egészség, a jólét és a jó szerencse jelképe.

Az akita jelleme, tulajdonságai, természete, mozgásigénye

Makacs és akaratos, nem fog meghátrálni a kihívásoktól. Az akita merész, de óvatos az idegenekkel, és rendkívül hűséges a családjához. Éber, intelligens és bátor. Általában nem ugat, hacsak nincs rá jó oka, de úgymond szívesen énekel, szórakoztatóan morog. Ezek annyira jellemzőek az akitára, hogy egyes tulajdonosok úgy vélik, ahogy az orra alatt morog, hogy magában beszél, míg mások szerint így fejezi ki a véleményét. Szereti a csendes, hosszú sétákat és sok más kutyafajtával ellentétben nincs szüksége minden nap új fizikai és szellemi kihívásra. A pozitív szocializáció és a következetes képzés elengedhetetlen az akitának. Ha nem megfelelően bánnak vele, a kutya agresszívvá válik.

akita

Az akita betegsége és ápolása

Bőr- és szőrzetbetegségekre (pl. sebadentitis), autoimmun-betegségekre, progresszív retina atrófiára, epilepsziára, pajzsmirigybetegségekre és nem utolsó sorban a nagy testű kutyákra jellemző csípőízületi diszpláziára (HD) hajlamos fajta.

A kutya kinézete, magassága, súlya

Bár az akita a spitzek csoportjába tartozik, mely nevet általában a kis testű kutyákkal szokás összefüggésbe hozni, ez a japán kutyafajta mérete miatt mégis impozáns kivételt képez.
A szukák átlagos marmagassága 61 cm, míg a kanoké 67 cm; plusz-mínusz 3 cm eltérés megengedett. A szukák 30-35 kg, kanok 35-40 kg közözött mozognak.
Izmos és erős testfelépítése van. Széles, redőzött homloka és karakteres háromszögformájú álló fülei fölényességet és méltóságot sugároznak. Jellemző jegye a szorosan visszakanyarodó farok, melyet az akita a hátán hord.
Bundája kemény és durva tapintású, de puha és sűrű aljszőrzete megbízható védelmet nyújt számára az időjárás viszontagságaival szemben. Szőrzete hagyományosan fakószürke- vagy szezámszínű (vörös-fakószürke bunda fekete végekkel). Megfelelő gondoskodás és táplálás mellett az akiták 10 – 14 évig élnek.

Az akita nevelése és tanítása


Örökölt jellemző tulajdonságuk következtében a falkán belül vezető szerepre törekszenek. Időnként kihívást jelenthet a gazdának a vezető szerep megtartása, ezért nagyon fontos, hogy kemények, de nem erőszakosak legyünk ezzel a kutyával.
Azonos nemű kutyákkal szemben az akiták agresszívek lehetnek, viszont ellentétes nemű kutyákkal általában békésen élnek együtt, bár némely akiták egyetlen kutyaként szeretnek élni.
Az akiták rendkívül intelligensek, és mivel gyorsan tanulnak, hamar kezdenek el unatkozni is. Rendkívül makacsak, és amikor már unják a gyakoroltatni kívánt mozdulatsorokat, némelykor egyszerűen elsétálnak. Ha valamelyik kiképzési módszer nem válik be, érdemes kipróbálni egy újabbat, olyat, amely legjobban illik a temperamentumához.

akita

A kutya étrendje, etetése, mennyit eszik
 
Az eledel kiválasztásakor ne az ár, hanem a minőség legyen a döntő szempont. Ez nem azt jelenti, hogy a legdrágább egyben a legjobbat is jelenti. Ártól függetlenül vessen egy pillantást az összetevők listájára. Fontos, hogy az eledel kiegyensúlyozott legyen és megfelelő mennyiségben tartalmazzon minden, kutyája számára létfontosságú tápanyagot. Egyszerűen fogalmazva sok húsból (kb. 70 százalék) sok zöldségből (kb. 20-30 százalék) álljon. Gabonára azonban alig van szükségük. Édesítőszerek (pl. cukor) vagy mesterséges ízfokozók egyáltalán nem valók az etetőtálba.
Mivel az akiták hajlamosak az olyan bőrproblémákra mint allergiás kiütések, inkább kerülje a sertéshúsból készült illetve a magas szójatartalmú eledeleket, ahogy a túl sok jutalomfalatot is az étkezések között. Napi kétszeri étkezés elegendő az Aakita számára. Ajánlott a marha-, bárány, vad-, vagy strucchús fogyasztása.

Az akita családban, gyerek mellé, lakásban

Az akita magának való kutya, ezért nem szereti a zsúfolt kutyafuttatók látogatását vagy a sok nyüzsgéssel járó családi összejöveteleket. Bár ennek a japán kutyafajtának is szüksége van a szoros családi kapcsolatokra, általában a gazdi elegendő társaságot nyújt számára.
Gondozó családjához tartozó gyerekekkel szemben türelmes és szeretetteljes, nyugalomra vágyó természete miatt azonban nem jól tűri a vad játékokat az idegen gyerekekkel. A kellemetlen találkozások megelőzése érdekében az akitákat nem lehet gyerekek vagy más látogatók mellett felügyelet nélkül hagyni.

Az akita származása, története, alkalmazása

Molekuláris genetikai vizsgálatokkal bebizonyították, hogy az akita, Shiba, a Csau-csau és a Shar Pei genetikailag a farkas legközelebbi rokonai, így az ázsiai térség legrégebbi kutyafajtáihoz tartoznak. Noha számos elmélet létezik a japán nemzeti kutyafajta pontos eredetére vonatkozóan, az biztos, hogy az első fajtatiszta egyedeket Japán akita kutya nevű régiójában fedezték fel, ahonnan aztán nem csak az egész országot, hanem az európai és amerikai kontinenst is meghódították. 1945-ig tiltott volt az 1931-ben nemzeti ereklyévé nyilvánított kutyafajtának a kivitele Japánból. A fajta állományát erősen megtizedelték a második világháború után. A többi egyed is rendkívül különböző volt külsejüket és tulajdonságaikat illetően. Az eltérő akita típusokból két fajtavonal alakult ki: az itt bemutatott japán akita kutya és az amerikai akita, amit a háború után az amerikai katonák vittek magával USA-ba és ott tovább tenyésztették.
Az akitát eredetileg medvék, vaddisznók, szárnyasok vadászatához használták. Őrző és teherhordó kutyaként is korán alkalmazták ezt a bátor és erős fajtát. A 19. században nagyon kedvelt kegyetlen kutyaviadalokon is előfordultak, ezeket azonban 1908-ban betiltották Japánban. Annak érdekében, hogy a harcikutyák még nagyobbak és erősebbek legyenek Tosa és Masztiff kutyákkal keresztezték őket.

Gyakori nevek ehhez a fajtához
Ayaka, Matera, Sakara, Kiku, Kairay, Hatchi

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.