A szakemberek szerint a Szibériai Husky egyike a legősibb kutyafajtáknak. Gyermekek felé megnyilvánuló szeretete, fajtajellegéből adódó esztétikai tulajdonságai és nem utolsósorban kedvessége hamar népszerűvé tette az egész világon. Alaszkában – és általában a szánhúzó népeknél – a husky szó szánhúzó kutyát jelent. A fajta eredetéről csak nagyon keveset tudunk. Minden bizonnyal a Kelet-Szibéria területén halászattal és vadászattal foglalkozó népeknél terjedt el először évszázadokkal ezelőtt, akik orosz kereskedőktől szerezték be a szóban forgó fajtát. Az aranyláz idején az amerikai kontinensen hamar népszerű lett, a sportversenyek elterjedésével a legnépszerűbb kutyafajtává vált. Az északi szánhúzó fajták között a szibériai husky a legszelídebb, leggyorsabb és egyben a legkisebb méretű fajta.

Amit a husky tulajdonságairól, természetéről és mozgásigényéről tudni érdemes

Mielőtt valaki a szibériai husky mellett döntene – mint minden kutyafajtánál általában – nem árt tisztában lenni a fajta jellemével, illetve más tulajdonságaival. A külső fajtabélyegeit tekintve is gyönyörű fajtát ugyanis szánhúzó mivolta felruházza számos olyan tulajdonsággal, amelyek – vagy tulajdonosának lakókörnyezete vagy annak életvitele miatt – nem teszik mindenki számára megfelelő társsá. A szibériai husky egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy az összes kutyafajta közül talán a legnagyobb mennyiségű energia mozog benne. Minden alkalmat megragad ara, hogy futhasson, ily módon lakásban lakó, illetve keveset mozgó gazdi számára nem éppen a legjobb választás. Nincs továbbá annyira makacs természete, mint a beagle-nek, de a szibériai husky sem éppen az a kutyafajta, amely éjt nappallá téve gazdája kívánalmait keresi.

Kifejezetten jól érzi magát ugyanakkor, ha a középpontban van és rendkívüli mértékben meghálálja az emberek társaságát. Nem árt tudnunk ugyanakkor, hogy míg sok kifejezetten hűségesnek számító kutyafajta rendszerint már kis rászoktatással is a gazdája közelében marad, a szibériai husky – alapos nevelés nélkül – meglehetősen szófogadatlan természettel rendelkezik. Nyílt és akadálymentes területen nevelés nélkül nem fog a közelünkben maradni. Fontos megjegyezni továbbá, hogy amennyiben lakókörnyezetünkben egyéb háziállatok is vannak, a huskyt már kiskorában szoktassuk ezekhez. Mivel eredetileg nemcsak szánhúzó, hanem vadászkutyakánt is tartották ösztönösen üldözőbe vesz minden, a környezetében található állatot. Joggal vetődik fel tehát a kérdés: kinek ajánlható fajta a husky? Mindenekelőtt azoknak, akik nem kis türelemmel, valamint humorérzékkel rendelkeznek, a kutyaidomítás- és nevelés tekintetében szeretik a kihívásokat, ezzel együtt persze csodálják ennek a gyönyörű fajtának a szépségét és nem utolsósorban elfogadják a fajta eredeti funkciójából eredő tulajdonságait.

husky kölyök

A husky fajtajellege, kinézete, külső értékmérő tulajdonságai

A szibériai husky egy kifejezetten arányos testfelépítésű és megjelenésű kutya. Egy átlagos hím marmagassága 55- 61 cm magas, míg egy kifejlett nőstény átlagosan 51-57 cm. A hímek súlya értelemszerűen nagyobb a nőstényekénél, míg egy hím 20-27 kg-ot nyom, egy nőstény súlya kifejlett korára nem haladja meg a 22 kg-ot. A fajta bundája kifejezetten dús és dupla rétegű. Külső értékmérő tulajdonságai közül az egyik legszembetűnőbb vonása, hogy feje a testével rendkívül arányos. A husky koponyája kissé domború, rengeteg gazdi számára kifejezetten kedvelt mandulavágású szemei mérsékelten távol ülnek egymástól. A husky szemei lehetnek kékek, ritkábban barnák, sőt egyes esetekben mindkét színűek is egyszerre. A husky fülei háromszög alakúak, általában felállóak és egymáshoz közel állnak. Nyaka közepes hosszúságú, ívelt, háta egyenes, erős, mellkasa mély és erős, bordái jól íveltek. Végtagjai egyenesek, hatalmas mozgásigényéből adódóan kifejezetten izmosak, mancsa közepesen nagy, ovális, farka a hátával vízszintes vagy sarló alakban a hátára hajlítja.

A husky ápolása és egészségvédelem

A husky korántsem tartozik a túltenyésztett fajták közé, amiből az következik, hogy általában egy egészséges fajta. Ellenben mint minden kutyafajta természetesen a szibériai husky is elkaphat bizonyos betegségeket, sőt van egy- két olyan nyavalya is, amelyre a fajta kifejezetten fogékony. Megelőző intézkedésként újdonsült gazdiként már azzal is sokat tehetünk, ha a a kiskutya tulajdonosával meg tudjuk mutattatni a szülők egészségügyi igazolványát, ebből ki fog derülni, hogy kell-e a későbbiekben kedvencünk esetében valamilyen örökletes betegséggel számolni. A husky kétségtelenül egyik leggyakoribb betegsége a szürke hályog, amely tulajdonképpen a szemlencse homályosságából derül ki a legtöbb kutyatulajdonos számára. Utóbbinak nemcsak esztétikai szempontból van jelentősége, tudnunk kell, hogy ez a betegség károsodást okoz a fajta látásában is.

Jó hír ellenben, hogy a szürke hályog szinte kizárólag öregkorban fordul elő, és néha műtéti úton eltávolítható a kutya látásának javítása érdekében. A husky egy másik gyakran előforduló degeneratív szembetegsége az un. progresszív retina atrófia. Ez a betegség vakságot is okozhat a kutyánál. A legtöbb tenyésztő évente felülvizsgáltatják a kutyát a szemet is beleértve, mellyel bizonyítható a kutya tünetmentessége. A husky tulajdonosoknak még egy betegséggel kell kalkulálniuk szerencsétlen esetben, a szaruhártya-diszrófiával. Ez a betegség lényegében egyfajta áttetszőséget jelent a szemben, amelyet a szaruhártyában lévő lipidek gyűjteménye okoz. Általában fiatal felnőtteknél fordul elő, és általában több nőstényt érint. Ennek a betegségnek nincs terápiája, kifejezetten jó hír ellenben, hogy a szóban forgó betegség nem befolyásolja az állat látását.

Így etesd a husky-t!

husky

Az újdonsült gazdik egyik leggyakrabban ismételt kérdése, hogy mivel etesse a husky kölyköket. Utóbbinak kiemelt jelentősége van, hiszen ha nem fordítunk különös figyelmet az étrendre a kutya életének első évében, nem megfelelően fog fejlődni a gerinc továbbá nem jut elegendő tápanyag az izmok táplálásához sem. Az első napokban érdemes a kiskutyát ugyanazzal a termékkel etetni, mint amit a tenyésztőktől kaptunk. Az egyik fajta élelmiszertől a másikra csak fokozatosan érdemes áttérni.

A husky bizonyos értelemben nem egy igényes fajta. Kész száraz élelmiszert tudnak enni gond nélkül közepes fajtájú kölykök, ám utóbbinak mindig frissnek, változatosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie. Ne feledjük továbbá, hogy egy egészséges kölyköknek több kalóriára van szüksége, mint egy felnőtt kutyának, mivel még fejlődésben vannak. Abban a pillanatban, amikor kedvencünk eléri a 16 hónapos kort, át lehet állni a felnőtt táplálásra. Érdemes tudni továbbá, hogy ilyenkor már leállhatunk a napi háromszori etetésről is, hiszen egy felnőtt husky kutyát naponta elég már csak kétszer etetni, feltéve persze, hogy jó minőségű ennivalót kapnak. A felnőtt állatok számára az ajánlott napi mennyiség 250 g – 400 gramm száraz kutyatáp közötti mennyiségen mozog. Jó ha tudjuk ellenben, hogy a fent megadott adag nagyban függ a kutya méretétől, korától, anyagcseréjétől és aktivitásától. A kutyák is egyediek, mint az emberek és nem mindig szükséges ugyanannyi étel. Egy mozgékonyabb, aktívabb kutya természetszerűleg több táplálékot igényel.

A husky nevelése és tanítása

Mivel a husky egy szánhúzó kutya, meglehetősen sok mozgással tudjuk csak levezetni a benne tomboló energiát. Utóbbit persze megfelelő vágányra terelve jól kamatoztathatjuk a husky nevelése során is, mivel egy igazi családszerető, békés kutya. Amit a husky – mint általában a legtöbb kölyökkutya – megtanul az első 3 hónapban, azt élete végéig nem felejti el. Az első hat hónapnak a napi szintű tanítással és gyakorlással kell eltelnie, mert ennél a fajtánál külön hangsúlyt kell fektetni a kötödés kialakítására.

Ebben az esetben lesz csak a későbbiekben együttműködő, készséges. Ha magára hagyjuk, várjuk, hogy felnőjön, akkor sokkal nehezebb dolgunk lesz.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.