Hibrid tenyésztett, dizájner kutya – mindkét megnevezést hallhattuk már a maltipoo fajtára, ami tulajdonképpen az uszkár és a máltai selyemkutya és/vagy a törpe- vagy toy uszkár keresztezéséből jött létre. Különösen mozgékony, játékos, kifejezetten jó arányokkal rendelkező, amolyan kicsit plüsskutya kinézetű eb lett a végeredmény. Imádnivaló kis jószág, igazi családi kutya.

A maltipoo jelleme, tulajdonságai, természete, mozgásigénye

Mint a legtöbb hibrid tenyésztett kutya, ő is olyan, mint egy kis meglepetéscsomag. Nem tudni, mely fajtának a tulajdonságai dominálnak majd benne. Egy viszont biztos, a maltipoo rendkívül szorosan kötődik a gazdihoz, ha teheti mindenhová követi őt. Igen játékos, amolyan energiabomba, akit nehéz lefárasztani. Az idegenekkel szemben kicsit bizalmatlan, és ha más kutyákkal nem is, de fajtársaikkal igazán jól megérti magát. Kedveli a nagy sétákat, kirándulásokra is magunkkal vihetjük, de csak ésszerű keretek között fárasszuk ki, hiszen kistestű, vékony csontozatú kutyus, akinek nem feltétlen tesz jót, ha nagyon megerőlteti magát.

A maltipoo betegsége és ápolása

Az uszkár és a máltai is hajlamos a szembetegségekre, ezért a maltipoonál is fennállhat. Éppúgy, ahogy a könyökízületi problémák is, de a megfelelő mozgás és az egészséges testsúly ezt ellensúlyozhatja. A göndör szőrű uszkár és a selymes bundájú máltai szokatlan kombinációja akár bőrproblémákhoz is vezethet. Egy egészséges maltipoo kutya átlagosan 15 évig él. Szagtalan, szőrét nem hullató, hipoallergén, azonban szőre rendszeres ápolást és kozmetikázást igényel. Egyes maltipoo-tulajdonosok arról számolnak be, hogy a szőrzet nehezen fésülhető, s gyors gubancolódásra hajlamos. A nyírást illetően kutyafodrász tud Önnek tanácsokat adni – ugyanis a maltipoo kutya nyírása gyakran bőr- és szőrzetproblémákhoz vezethet.

maltipoo

A maltipoo kinézete, magassága, súlya

Nincs általános szabály arra, hogy hogyan kell kinéznie egy tipikus maltipoonak. Kisméretű kutya, és aszerint, hogy toy- vagy törpeuszkár volt részes a kutya létrejöttében, a maltipoo kutya súlya 2-10 kg között mozog – átlagban 4 kg körüliek 28 cm-es vállmagasság mellett. Jellegzetesek lelógó füleik, kerek szemeik, vannak, ami tipikus teddy-macis kinézetet kölcsönöz a maltipoo-nak. Ugyan a máltai selyemkutyák fehérek, a maltipoo-k – attól függően, hogy milyen uszkár szerepelt létrejöttükben – bármely színben előfordulhatnak: színük lehet fehér, fekete, barna, krém- vagy őszibarackszín, miközben sok maltipoo két színű. Orruk fekete vagy rózsaszín.

A kutya nevelése és tanítása


A maltipoo szocializációjára már egészen kicsi korától oda kell figyelni. Fajtársaival általában ösztönösen jól megérti magát, más kutyákkal is, ha megfelelő nevelésben volt része. Alapvetőek félős, így hozzá kell szoktatnunk a későbbi problémák elkerüléséért az olyan hétköznapi dolgokhoz, mint a hangos porszívózás vagy az, ha idegen nyúl hozzá.
Az idegeneket ugyan jelzi, de megfelelő neveléssel nem hajlamos nagyobb csaholásra. Nevelési kérdésekben érdemes nála is következetesnek lenni, bármennyire is próbálja magát megsajnáltatni a kis gomb szemeivel, nekünk erősnek kell maradni. Okos, intelligens, mindig lelkes, ha trükkök tanulásáról vagy végrehajtásáról van szó.

maltipoo

A maltipoo étrendje, etetése, mennyit eszik

A maltipooak főleg sok állati fehérjét tartalmazó eledelre van szükségük. Nézze meg a mindenkori kutyatáp csomagolásán, mennyi hús van a kutyatápban! Érdemes kombinálni a nedves eledelt és a száraztápot.
Amíg kölyökkutyájának még napi többszöri étkezésre van szüksége, egy felnőtt állatnak már elegendő a napi 1-2 etetés. A megfelelő méretű marhabőr rágócsontok pótlólagos rágásélményt nyújtanak a maltipoonak.

A maltipoo családban, gyerek mellé, lakásban

Egy maltipoo ugyanolyan jól elvan a szabadban, mint a lakásban, de azért ne felejtsük el, hogy ő alapvetően szobakutya már csak azért is, mert imád a gazdi közelében lenni. Ez a barátságos kutya általában kezdő kutyatartók számára is alkalmas. Ha a gyerekek még túl kicsik, figyelnie kell arra, hogy ne tekintsék játékszernek. Emellett mindig álljon maltipoo rendelkezésére valamilyen visszavonulási lehetőség, ha túl nagy lenne körülötte a nyüzsgés.

A kutya származása, története, alkalmazása
A Maltipoo-tenyésztők java része csak ELSŐ GENERÁCIÓS (F1-es) Maltipoo almokat hoz létre, hiszen így lehet sikeresen kizárni a genetikai betegségeket, és jó idegrendszerű, egészséges kiskutyát létrehozni. A tenyésztők célja olyan egyedek létrehozása, amely rendelkezik az uszkár páratlan intelligenciájával, a máltai szépségével és öleb-mivoltával, miközben kiküszöbölik a fajtákra jellemző genetikai betegségeket.

Gyakori nevek ehhez a fajtához
Daisy, Lola, Dolly

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.