Ugyan országonként, kontinensenként eltérő a rangsor, de nálunk bizonyosan abszolút dobogós hely jutna a legnépszerűbb kutyafajták között a labradornak a golden retriever mellett. Szintén egy vérbeli családi kutya, tele energiával, játékossággal, nagy étvággyal és csomó remek tulajdonsággal, mely méltán teszik ennyire népszerűvé. De ha tipikus házőrzőt keresünk, nem ő lesz a nekünk való! Messze híres fajta arról, hogy az idegeneket is kitörő lelkesedéssel és nagy csaholással fogadja, és senkivel szemben nem bizalmatlan.

A labrador retriever jelleme, tulajdonságai, természete, mozgásigénye

Barátságos, intelligens és rengeteg energiája van. Odaadása mindenki számára érzékelhető, a labradorok szerető és emberközpontú kutyák. Megjelenésükkor a labradorokat még megerőltető, nagyobb feladatokra tenyésztették ki, éppen ezért nagy energia igénnyel is rendelkeznek, mely alkalmassá teszi napjainkban is munkakutyának. Szükségük van a napi 30-60 perces aktív testmozgásra, ha ezt nem biztosítjuk számukra, a felgyülemlett energiát ugatással és rágással fogják levezetni. Testileg és szellemileg is későn érik, ami azt jelenti, hogy gyakran kétéves koráig megőrzi játékosságát és szilajságát.
A labradorok a hírnevüket arról kapták, hogy az egyik legkedvesebb természetű fajta, amit teljes mértékben ki is érdemeltek. Kiegyensúlyozott, nagyon életrevaló, kitűnő orrú, vízimádó kutya, jó alkalmazkodó képességű, rendkívül odaadó kísérő. Társaságkedvelő természete miatt jól érzi magát a családi környezetben, nem szereti a rideg tartást. Érdemes kihasználni sokoldalúságát, mert ezt a fajtát szinte mindenre lehet használni. De az sem baj, ha egyszerűen csak kedvencként tartjuk.

A labrador retriever
betegsége és ápolása

A labrador általában egy egészséges fajnak mondható, azonban ők is hajlamosak egészségügyi problémákra. A csípő- és könyökdiszplázia, a szürkehályog, a fülgyulladás és a különböző – genetikailag arra érzékenyebb kutyák között – allergiás reakciók is megfigyelhetőek. Hetente nagyjából egyszer elég kikefélni egy fémsörtéjű kefével rövid szőrét; a vedlési időszakban ennél valamivel gyakrabban. A szőrzet jellegéből adódóan a piszok és a sár gyorsan megszárad rajta, és könnyen lekefélhető.

A kutya kinézete, magassága, súlya
Háromféle színben is találkozhatunk vele.Fekete volt a kedvenc szín a korai tenyésztők között, de az évek folyamán a sárga és a csokoládé szín is nagyon népszerűvé vált. Igazán sportra termett kutyafajta, izmos és sportos felépítéssel, rövid szőrrel, ami könnyen tisztán és egészségesen tartható megfelelő étrend mellett. A hím 57-62 cm, a nőstény: 55-60 cm magas lesz, súlyra pedig a fiú kutyák 29-36, míg a lányok 25-32 kilo között mozognak. Élettartalmuk: 10-12 év.

A labrador nevelése és tanítása
Eltekintve a megnyerő személyiségétől, meg van bennük az intelligencia és a képességek, hogy könnyű legyen őket képezni. A képzésük feltétlenül szükséges, mert ez a fajta tele van energiával. A labradoroknak van egy olyan hírnevük a tulajdonosok között, hogy nem kell őket oktatni. Ez nagy hiba, hisz képzés nélkül a labrador kölyök egy nagy lármás kutyává fog válni, ha nem figyelünk rá oda. Kutyaiskolában már kölyökkutya korban kezdhetünk, ahol nem csak a jó modort és az alapvető gyakorlatok tanulja meg, hanem a szocializációt is, hogy megfelelően viselkedjen a más kutyákkal és az emberekkel.

labrador retriever

A kutya étrendje, etetése, mennyit eszik
A labrador retriever igazi haspók, emiatt pedig hajlamos az elhízásra, ha túl van etetve. Már kölyökkorában szoktassuk rá, hogy ugyanabban az órában kapjon enni, ha pedig befejezte, akkor is, ha még van a táljában, vegyük el előle az eledelt. Felnőtt kutyának ajánlott napi mennyiség: 2.5-3 csésze jó minőségű száraz élelmiszer naponta, felosztva két étkezésre, a kölyökkutya még napi háromszor is kaphat enni kisebb mennyiségeket.

A labrador retriever
családban, gyerek mellé, lakásban
Szereti a gyerekeket, jól kijön velük, a családjához nagyon tud ragaszkodni. Egyaránt jól érzi magát lakásban és kertes házban is, ám az tény, hogy udvaron tartani praktikusabb, okosabb döntés, hiszen itt mindig le tudja majd vezetni azt a sok-sok energiát, ami a labradorokat ilyen különleges kutyává teszi. Házőrzőnek egyáltalán nem való, keveset ugat, ráadásul az idegenekkel is meglepően barátságos tud lenni. Általában jól kijön a többi kutyával; megfelelő szocializáció esetén pedig a macskákkal és egyéb háziállatokkal is.

labrador retriever

A labrador származása, története, alkalmazása
A fajta Új-Funland szigetéről, az Atlanti-óceán északi partjáról származik. Eredetileg Szent János kutyájának nevezték, Új-Funland fővárosa után, ahol arra tenyésztették, hogy segítse a halászokat a munkájuk során, valamint családi kutyaként tartották. Ma a legtöbb labradort nem munkára alkalmazzák, hanem házi kedvencnek.
A labrador kellemes jellege, barátságos természete teszi őt kiváló terápiás kutyává, idős otthonok és kórházak látogatójává. Rengeteg türelme van mindenkihez, ezért terápiás kutyaként fogyatékkal élőkkel is gyakran kapcsolatba hozzák őket. Jó vakvezető kutyáknak is.Olyan tevékenységekben is kiemelkedik, mint a keresési gyakorlatok, mentős feladatok vagy a vadászat, köszönhetően a sportos testalkatának.
1991 után Amerikában a labrador retriever lett e legnépszerűbb kutyafajta és azóta is nagy népszerűségnek örvend. Kanadában és Angliában is hasonló módon vezeti a listát.

A labrador retriever
jellemző ára
Hazánkban nagyon elterjedt ennek a kutya fajtának a tartása, éppen ezért sokan tenyésztik őket. Ahhoz, hogy egy egészséges kutyát találjunk, kerüljük a „kutyagyárakat”, a megbízhatatlan szaporítókat. Keressünk egy jó hírű tenyésztőt, aki rendelkezik egészségügyi könyvvel, hogy meg tudjunk győződni, hogy nem fordult elő a családban genetikai megbetegedés, ami esetleg a kölyökre is kihathat.
Egy labrador kölyök ára is nagyon széles skálán mozog főképp a túltenyésztés miatt, így a 20-25 ezer forintos kutyáktól egészen a fél milliósokig sokfélével találkozhatunk a piacon.

Gyakori nevek ehhez a fajtához
Niké, Fanta, Juno, Brúnó, Nepál, Negró

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.